USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Митрополит Ніфонт відвідав дружину канонізованого у Польщі священномученика. ФОТО

14 Вересня 2009 15:49
Здійснилася давня мрія керуючого Волинською єпархією митрополита Луцького і Волинського Ніфонта – побувати у гостях у Алевтини Захарчук – матушки священномученика Сергія Захарчука, канонізованого у 2003 році Православною Церквою в Польщі. Про це повідомляють «Волинські Новини».
 
Як інформує прес-служба Волинської єпархії УПЦ, вона проживає у селі Копачівка Рожищенського району Волинської області і є постійною прихожанкою місцевого храму. Матушка з радістю в серці та із сльозами на очах зустріла в своїй домівці митрополита.
 
Владика привітав матушку та вручив від себе особисто квіти та подарунки. Під час розмови матушка розповіла про свого чоловіка і їхнє недовге сімейне життя. Жінка подякувала за те, що її не забуває владика, і пригадала, що свого часу часто бувала в селі Рудка Козинська, де служив митрополит, будучи ієромонахом.
 
У свою чергу владика Нифонт висловив надію на те, що в майбутньому можливо вдасться здійснити подорож до Польщі у кафедральну церкву святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, щоб разом з матушкою вклонитися святим мощам її батюшки. Разом з гостями владика проспівав многолітня матушці.
 
Довідково:
 
Рішення про причислення Мучеників Холмських і Підляських XX століття до лику святих Священний Собор Єпископів Православної Церкви в Польщі прийняв 20 березня 2003 року в Люблині. До лику святих зачислено вісім осіб, котрі прийняли мученицьку смерть на Холмщині та Підляшші в сорокових роках минулого століття: священика Сергія Захарчука, протопресвітера Василія Мартиша, протоієрея Павла Швайку з добродійкою Іоанною, отця Миколая Гольця, отця Лева Коробчука, отця Петра Огризка, та монаха Ігнатія. Установлено Собор Святих Мучеників Холмських і Підляських, «об’єднуючи в ньому Тих, імена котрих знаємо та Тих, чиїх імен не знаємо, а відомі вони тільки Всемогутньому Богу». Затверджено також літургічні тексти та ікону нових святих. Свято Собору Святих Мучеників Холмських і Підляських встановлено на першу неділю червня. 
Священномученик Сергій народився у 1915 році в селі Шиховичі біля Грубешова у благочестивій родині Захарчуків. Його батько, отець Микола, був дияконом і відомим диригентом церковних хорів на Грубешівщині. Вони переїхали у Шиховичі десь із-за Грубешева. У сім’ї Захарчуків був ще один син молодший – Олексій. Після закінчення війни Олексій з дружиною лишилися живі і при масовому переселенні сім’я священномученика переїхала до СРСР. Батько був псаломщиком на Волині, а брат Олексій жив біля Горохова і працював у лісгоспі. Мати Марія після смерті чоловіка поступила у Корецький монастир на Волині.
 
Підготовку до священицького служіння майбутній священномученик Сергій отримав у Дяківській школі при Яблочинському Свято-Онуфріївському монастирі, а потім у Волинській Духовній Семінарії. Після одруження на дівчині із села Пригорілого напередодні Другої світової війни прийняв дияконську та ієрейську хіротонії.
Нововисвяченого отця Сергія направили для пастирського служіння в парафії Наброжі (Наборожин) на Томашівщині, де церква була зруйнована у трагічному 1938 році. Як православний священик, він постійно наражався на численні небезпеки з боку польських націоналістів.
У травні 1943 року на дім, де проживав священик в Наброжі здійснили бандитський напад. Двадцятивосьмилітнього пастиря піддано жорстоким катуванням, і він прийняв мученицьку смерть. Священномученику викрутили руки і ноги, змасакровали тіло померлого, (очевидці твердять, що не було половини обличчя). Матушка священномученика Сергія тоді була в селі Шиховичі, і завдяки цьому лишилася живою. Злочинці осквернили також домашню церкву отця Сергія.
Тіло замученого з любов’ю піднято із могили і на руках парафіян принесено із Небожі до Шихович, а похорон звершував лише один священик.Священномученика Сергія поховано на православному кладовищі у його рідному селі Шиховичі. Через деякий час і село, в якому нараховувалося 125 дворів, було спалено і при цьому убито 200 чоловік. Навесні 2003 році відкрили могилу святого і видобули його мощі. Їх поставили у кафедральній церкві Святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова в Холмі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 14 Вересня 2009 16:29
Ребята, у Вас останнім часом зявилося багато помилок... Яка матір священика, коли вона йому жінка тобто дружина і співають многоліття. а не многолітня!!! Будьте уважнішими і тримайте марку!!!
Анонім Показати IP 14 Вересня 2009 16:50
Шановні! Матушка - це дружина священика, а не його мама. Ви хоч текст почитайте, який "повісили".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus