USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На дні Чорного моря знайшли 60 стародавніх кораблів

20 Вересня 2017 23:07
На дні Чорного моря вчені-кліматологи виявили близько 60 стародавніх уламків торгових кораблів Римської, Візантійської та Османської імперій.

Про це повідомляє британське видання "The Daily Mail".

Рештки кораблів знайшли у рамках проекту "Black Sea Maritime Archaeology Project" (скорочено "Black Sea MAP"). Його ціль — дослідження "таємниць Чорного моря". Міжнародна експедиція на чолі з Центром морської археології Університету Саутгемптон триває з 2015 року. За цей час вдалося знайти близько 60 унікальних експонатів.


Знахідку виявили на глибині у 1,8 тисяч метрів за допомогою найновітнішого устаткування із залученням роботів. Однак точне місцезнаходження кораблів поки не розголошують.

Вік більшості виявлених суден становить близько 1,3 тисяч років. Проте найстаріші з них відносяться до IV століття до нашої ери, тобто сягають 2,5 тисяч років.

"Деякі з виявлених нами кораблів ми раніше бачили тільки на фресках і мозаїках. Наприклад, є одне середньовічне торгове судно, де збереглися вежі на носі і кормі. Коли ми побачили це, то було відчуття ніби ми дивимось кіно", — каже Ед Паркер, керівник проекту "Black Sea MAP" та учасник пошукової експедиції.

За словами вчених, усі уламки добре збереглись. Припускають, що причина цього в тому, що в Чорному морі майже немає світла або кисню. У таких умовах деталі затонулих кораблів можуть тривалий час зберігатися в їх початковому стані. Зокрема, таке середовище не може підтримувати організми, які зазвичай харчуються органічними матеріалами, такими як деревина і плоть. Як відзначають, на кораблях збереглися різьблені малюнки, а також виявили мотузку на борту одного римського судна, якому понад 2 тисячі років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus