USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На догоду Ахметову Україна офіційно дотує імпорт

7 Березня 2019 16:45
На догоду своєму партнеру Рінату Ахметову Порошенко проштовхнув через податковий комітет Ніни Южаніної, яка є довіреною особою Порошенка, правки до Податкового кодексу. Прикриваючись нібито благими намірами розвитку електрокарів, в Україну тепер без ПДВ ввозитимуться не тільки «Тесли», але й обладнання для альтернативної енергетики, а головним, хто отримуватиму вигоду від такої схеми, буде Ахметов.

Про це заявив народний депутат Сергій Лещенко на своїй сторінці у Фейсбук.

«Парадокс в тому, що українські заводи цей ПДВ будуть платити. Мабуть, це верхня ступінь деградації, адже тепер Україна не тільки утримує олігархів за рахунок бюджету, а й офіційно дотує імпорт. Дійсно, навіщо вже ховатися? «Купуй українське» було розраховане на лохів, а в реальності це гасло стосувалося купівлі депутатських голосів для прийняття потрібних пільг», – наголосив Лещенко.

Зміни до Податкового кодексу про звільнення від ПДВ ввезення електромобілів містять норму про податкову пільгу імпорту обладнання для електростанцій з відновлювальних джерел енергії. Нові зміни до Податкового кодексу депутати прийняли 6 грудня, проголосувавши за усунення неузгодженостей у тексті прийнятого у «бюджетну ніч» 23 листопада законопроекту №9260 про внесення змін до Податкового кодексу.

Зміни в Податковому кодексі передбачають, що імпортери обладнання для сонячних та вітряних електростанцій не будуть сплачувати ПДВ до 2020 року. Сумарно це дозволить їм зекономити від сплати в бюджет 5-10 млрд грн, інформують Наші Гроші.

Сьогодні «зелені» тарифи на енергію із сонця в Україні складають 0,15 євро за кВт*год і є найвищими в світі. Так, у порівнянні з Німеччиною «сонячний» тариф в Україні дорожчий втричі. А вітчизняні тарифи на енергію з вітру 0,10 євро за квт-год є вдвічі вищими від німецьких. При цьому, всі «зелені» тарифи в Україні зафіксовані у євровалюті. Загалом в Україні «зелені» електростанції (вітрові, сонячні, тощо) виробляють до 2% електроенергії, що споживається в країні. Однак вона коштує ринку 8% всіх коштів, або близько 10 мільярдів гривень на рік.

Найбільші потужності з виробництва «зеленої» енергії анонсувала у 2019 році компанія «ДТЕК». За даними агентства Fitch, компанія Ріната Ахметова планує збільшити виробництво «зеленої» енергії на 740 МВТ в 2019 році (це вдвічі більше, аніж необхідна потужність споживання всієї Херсонської області). Тобто ці потужності Ахметова отримають нинішні високі тарифи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus