USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«На дрібні порушення вже не виїжджаємо». Чому українські поліцейські готуються до «тихого страйку»

4 Січня 2022 14:26
Українські поліцейські у 2022 році можуть розпочати «тихий страйк» через постійні невиплати ковідних надбавок та премій.

Ще на початку пандемії уряд обіцяв поліцейським надбавки за роботу в умовах загрози зараження коронавірусом. У 2020 році Кабмін виділив МВС на ці виплати 2,7 мільярда гривень. А в 2021-му МВС на ковідні надбавки виділили лише 800 мільйонів.

Проте більшість поліцейських обіцяні надбавки бачили лише на початку 2021 року. Особливо це стосується рядового та середнього командного складу Нацполіції. Йдеться про майже 50% надбавку до зарплат поліцейських. Враховуючи, що середній розмір зарплат українських поліцейських навіть за українськими мірками знаходиться не на високому рівні – 10 до 14 тисяч гривень, що нижче за середню зарплату в країні – то щомісячні премії та надбавки дозволяють їм хоч якось утримуватися на плаву, пише «Страна».

Цікаво, що, зі слів поліцейських, з якими поспілкувалися журналісти видання, незважаючи на хронічні невиплати обіцяної надбавки, вони продовжують щомісяця здавати відомості про робочий час під час епідемії.

«Ми щомісяця здаємо відомості по ковіду: хто працює і скільки під час епідемії. Належить доплачувати приблизно 50% від зарплати. Розрахувалися з нами за цими виплатами за січень і половину лютого 2021 року. Решту виплат немає, але подавати продовжуємо», – пояснив один із працівників поліції.

Крім ковідних надбавок, поліцейські не отримали й очікуваної перед Новим роком так званої тринадцятої зарплати – щорічної доплати на оздоровлення та за особливі умови праці.

«Щороку нам покладено виплачувати тринадцяту зарплату, типу на оздоровлення, плюс відпускні нам теж належать. Зазвичай, до Нового року ми отримували не менше подвійної зарплати, я 10 років у структурі. Щороку платили, навіть під час Майдану. Проте цього року абсолютно всі працівники МВС, крім міністрів та великих начальників, отримали до Нового року чисту зарплату – від 11 до 14 тисяч гривень. Деякі отримали надбавки до 1000 гривень ще – і все. Тобто ні тринадцятої зарплати, ні ковідних ніхто не отримав», – розповів один із поліцейських.

Тобто переважна більшість українських поліцейських та їхні сім’ї залишилися з порожніми карманами перед новорічними святами. Деякі поліцейські все ж таки намагаються з’ясувати причину невиплати їм премій і надбавок.

«Звернувся до бухгалтерії, там мені з невдоволеним обличчям заявили, що надбавки по ковіду та оздоровчі не є обов’язковими виплатами. Мовляв, їх нараховують за розпорядженням начальства, як і щомісячні премії. І взагалі, мовляв, грошей немає, а ви тримайтесь там. Але у нас в управі всі знають, що начальство – від начальника відділу і вище, а також начальник ГУНП і всі його заступники -щомісяця отримує всі надбавки, а премії їм нараховують у 100% від окладу. Фактично всі начальники отримують подвійні зарплати плюс належні надбавки. Не пасуть задніх і в фінансових відділах ГУНП, усі їхні працівники отримують зарплати в рази вищі, ніж прості опери та слідаки», – розповів майор поліції Володимир К.

Ось, наприклад, офіційна інформація про розмір премій, які отримують начальник поліції Сумської області та його заступники.
«На поліцію грошей немає, а прокурорські та контора (СБУ, – ред.) отримують все належне і навіть більше. Тобто виходить, що на них гроші є, а нас можна ігнорувати. Можливо, прокурорські та конторські самі на мітингах порядок охоронятимуть і будуть отримувати по касці цеглою на масових заворушеннях?» – обурюється капітан поліції Андрій Ю.

Зневірившись в отриманні премій та надбавок, поліцейські у своїх спеціалізованих телеграм-чатах відкрито говорять про підготовку до страйку. Деякі поліцейські вже почали саботувати службу, почавши «тихий страйк». Він полягає в ігноруванні побутових правопорушень та порушень правил дорожнього руху, які не закінчилися смертями учасників.

«Кажуть, що у низці областей патрульні вже розпочали «тихий протест». Їздять лише на екстрені виклики та ігнорують несмертельні порушення на дорогах. Багато моїх колег у нашому управлінні готові приєднатися до протесту. Якщо ми це зробимо, то тисячі справ зависнуть, а на виклики ніхто не приїде. Це може статися, якщо нам так і не виплатять належного. Ризикувати собою за гроші, переболіти ковідом на ногах, та й просто працювати за божевільним графіком – а це звичайна справа в поліції – ніхто не збирається. Хай Монастирський із Зеленським самі стоять в оточенні на Банковій, коли розпочніться чергові заворушення», – сказав старший лейтенант поліції П. із Миколаївської області.

Якщо враховувати, що середня гола зарплата українського поліцейського становить близько 10–11 тисяч гривень, то йдеться про ковідні надбавки від 4,5 до 5 тисяч гривень. Приблизно стільки ж у поліції становила середня премія. Тобто з усіма надбавками та преміями щомісяця українські поліцейські мають отримувати теоретично від 18 до 22 тисяч гривень.

Питання підвищення зарплат поліцейським було основним на початку реформи МВС у 2015 році: українським «копам» обіцяли її підтягнути до тисячі доларів на місяць. Проте обіцянки досі не виконані.

До речі, в українській поліції премії давно стали своєрідним батогом та пряником: начальство нараховує собі по 100% преміальних, начебто за особливі заслуги. Далі премії розподіляються, зменшуючись залежно від рівня наближеності до начальства. Рядовий поліцейським часто дістаються премії у розмірі 20–30% від окладу. Але у 2021 році більшість українських копів залишилися і без цих грошей, понад десять місяців отримуючи лише голу ставку.

У результаті, за інформацією видання, в Нацполіції розпочався справжній кадровий голод – не вистачає понад чверті штатного персоналу.

До слова, у реєстрі електронних петицій до Президента України є вимога підвищити зарплати поліцейським. Наразі петицію вже підписали понад 20 000 осіб із 25 тисяч необхідних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
Люба .. Показати IP 4 Січня 2022 14:32
А ви з ЗСУ смiялись .
102 Показати IP 4 Січня 2022 14:32
Ковідні надбавки-то за те,що людині без маски руки ламають????? Хай стануть на бік народу.
до 102 до 102 Показати IP 4 Січня 2022 15:17
нехай та людина,без маски, клоуном б себе не показувала.Був виклик ,на який повинні регаувати поліцейські.Чуть що станеться всі зразу на 102 звонять.Як якась бійка,то наші музчинкі в сторонці,.бо че там, нехай приїзжають в кєпках, вони ж всесильні, підуть і на ножа.Вся стаття -це правда,що робиться скрізь по Україні,і нажаль ,якщо піде і так далі,просто буде хаус в країні.Ви собі уявіть закриті відділення на тиждень,ніхто не реагує,ніхто нікуди не іде. Нехай гвалтівник гвалтує далі жінок,дітей, нехай зек вбиває за 1 тис.сусіда, нехай стоїть авто яке попало в ДТП з трупами,бо немає кому його оформити. і так далі....... Але ми і далі будемо кричати,за що їм така велика зарплата,
Олесь до до 102 Показати IP 5 Січня 2022 02:02
Бо основна робота моєї поліції то було кришування, вимагання, наркота... Але з пандемією статки суттєво зменшилися, зате зверху начальники вимагають нести побори в тих самих об'ємах до яких звикли. От і посипалися масові заяви на звільнення та нарікання на копійчані доплати на які раніш навіть не звертали уваги.
Лучанин до 102 Показати IP 4 Січня 2022 15:31
я з народу, і я не проти щоб вони за мої гроші нетямущим громадянам руки ламали. Вони на моєму боці
Кук до 102 Показати IP 4 Січня 2022 21:31
А як вони мають стати на бік народу, в чому мають бути їхні дії?!чекаю відповіді
Мойше Показати IP 4 Січня 2022 14:36
За що тим клоунам доплачувати?
Олесь Показати IP 4 Січня 2022 14:57
За які взагалі заслуги їм зарплату платять . Що це за держава в якій держслужбовець хоче надбавки . Незрозуміло . Нехватае грошей, неподобаеться робота , мала платня і тяжка робота .... кидай ту роботу та чиши в поле працювати чи на завод . Попробуй який той кусок хліба що ти відбераеш у людей та як він достаеться . Розвели клоунаду , хочу нехочу .... до апсурда доходить . Як це він невиїзджатиме то навіщо вони ті хабарники поліціанти потрібні , передати все військовим і закрити ту кантору прислуг державних . Ви Всі можите нерозділяти моеї думки але пробачти це вже занадто .
Читач до Олесь Показати IP 4 Січня 2022 16:24
Більш безграмотного і недалекого коментаря вигадати було марно! Обгадити УСІХ правоохоронців, бо сам недалекий, це рівень дошкільняти. Як щось трапляється, номер 102 всі набирають. А в інший час брудом поливати - це нормальна поведінка? Потвора!
Олесь до Читач Показати IP 4 Січня 2022 18:01
Я за поліцію але не за ту що зараз . Одна поведінка нової поліції незаслуговуе ніякої поваги у людей , повна безграмотність практично сто відсоткова ні юридична ні моральна , нахабність , наглість .... і це по всій україні бо понаберали без освіти без ніякого навчання реально половина недоумків і потім оте в формі виходить до людей . Як я маю реагувати на такий стан правоохоронців . Ну пробачте мене ...я нескажу за всіх але такий величезний відсоток що вже лякае реальних недоумків . Останнім часов навіть думки підкрадаються що я вже небоюся злодія а боюся поліції . Якщо для когось це нормально то для мене ні . Знову наголошую це моя думка і Ви можите непогоджуватися але прохання не оскорбляти . Дякую.
Коля Показати IP 4 Січня 2022 15:04
Конфликт iнтересiв.
Народна прокуратура Показати IP 4 Січня 2022 15:14
Дуже цікава позиція. Які бідняжечки. Ковідні надбавки з усіх силовиків отримували лише поліція і прикордонники. Всі інші - ЗСУ, СБУ та інші, попри такі ж умови праці, ніколи їх не отримували. Так само, як і тринадцяту, котру для військових відмінив ще Ющенко на початку двотисячних років.
Народна прокуратура до Народна прокуратура Показати IP 4 Січня 2022 16:27
Якщо чесно, не розумію тих, хто мінусує. Я сказав якусь неправду?
1 до Народна прокуратура Показати IP 4 Січня 2022 21:51
Мабуть Ви дуже вибірково все оцінюєте, а ще завжди вважаєте, що лише ваша думка єдино правильна.Складається враження,що Вас якось особисто образили, що ковідні не заплатили. Йде мова про ситуацію значно глибше, ніж ковідні. Проте, ви цього не розумієте і не хочете. То і не дивуйтесь, що хтось вам мінусує.
Лучанин Показати IP 4 Січня 2022 15:18
Ну так давай проходь відбір, потім навчання і йди і покажи як тим хабарникам треба працювати. Чи сміливості хватає тільки коментарі писати??
До Мойше та Олесь Показати IP 4 Січня 2022 15:19
Клоуни це ви обидва!
Лучанин Показати IP 4 Січня 2022 15:25
Ну, ну Подивимось що ви будете робити без Нацполіції.
Олег до Лучанин Показати IP 4 Січня 2022 16:46
Все життя обходився без неї - думаю і далі не здохну! Толку від них... З такими темпами - треба буде ще одну поліцію наймати, щоб цю охороняла!
З Луцька до Лучанин Показати IP 4 Січня 2022 16:54
Збережемо гроші в кишенях. Толку з тих мусорів... Тільки розводити на хабарі і безпідставно затримувати можуть і то тільки простих людей. А коли людина потребує захисту: "Коли вб"ють то звоніть..." - вся їхня робота.
Олесь до З Луцька Показати IP 4 Січня 2022 18:06
От золоті слова . Повністю згідний . Бо скоро не від бандитів чекатимемо зло а від правоохоронців .
громадянин Показати IP 4 Січня 2022 15:43
Всі карти в руки!!!! Видали форму і пістолета, крутіться як хочите. Пора вже брати хабарі!!! Реформа закінчилась.
Олег до громадянин Показати IP 4 Січня 2022 16:48
Згідний 100%. Їх до цього постійно підштовхують, а вони, телепні, толком заробляти не вміють.
Олесь Показати IP 4 Січня 2022 15:49
Я ж сказав це моя думка можите нерозділяти . Коли я бачу як просто катаються поліціанти на 2 літрових бензинових джипах цілими днями без ніякої на то потреби то задумуюся дуже про багато речей наприклад мені жалко мої податки які йдуть в дупу . Чому немае патрулювання пішки , чому недати велосипеди , коней в селах наприклад . Я коли мені неподобаеться міняю роботу а бастувати якщо так погано чого , як це так неприйти на захист того хто платить податки їм на зарплатню , як можна ділити термінове і нетермінове ....чого ім взагалі тоді на роботу ходити , хай сидять дома в онлайн патрулюванні . Нацполіція почала переходити межу дозволеного і починають требувати бо нехватае грошей , половину взагалі скоротити треба. Того і бачу в військових більше толку в наведенні громадського порядку.
Микола Показати IP 4 Січня 2022 16:11
Які надбавки, вже всі кругом вакциновані
Прохор Показати IP 4 Січня 2022 16:28
Ті, що горлають, що вони народ, а поліція має бути з народом і під це гасло підводять всі безчинства, найбільші мерзотники і відморозки! А те, що керівники рядових працівників поліції ні в що не ставлять, то це характерна для нашої країни риса чиновника - він же начальник!
лучанин Показати IP 4 Січня 2022 17:46
тому що в кабінетах сидять ті ж морди що й при януковичу
Народна прокуратура до лучанин Показати IP 4 Січня 2022 18:40
Можеш назвати поіменно, чи так просто ляпаєш?
Anonymous Показати IP 4 Січня 2022 19:21
этим говнокопам вообще денег не выплачивать .. пусть получат сначала соответсвующее образование, а то по оголошеню понабирают тупарей сельских которых в детстве пиз*ли а теперь они на людях показывают какие они крутые гандоны
Анонімусу Показати IP 4 Січня 2022 21:37
Ананімусе, всіх під себе не міряй. Якщо в дитинстві морду товкли за крадені карамельки, то за всіх не розписуйся
Для всех. Показати IP 5 Січня 2022 09:59
Кто больше всех кричит менты козлы,тот больше всех к ним и бегает чтобы ему сопли вытерли.это первое.второе .Да понабирали в полицию процентов 70 левых людей по тому что старые плюнули на этот хаоз в МВД да и стране и потихому кто на пенсию кто куда .да и с молодых кто закончил высшие вузы и поработал годик два просто увольняются и уходят туда где рабочая неделя 5 дней .два выходных праздники дома а не иди пьяноту охраняй чтобы рожи себе не набили.Сидеть на деване и рассказывать всякую хрень иди попробуй.Рабочий день по 12-14 часов.два три выходных в месяц.Машину заправь за свои .ремонт ,резина ,канцелярия ,проезды ,и все расходы( кто служил тот знает) за свой счёт.да берут взятки .Ну какие реформы такой и результат.Да насчёт отдать функции военным.Вы вообще в адыквате? Вы с ними сталкивались? Они ещё тупее чем полиция и жадней в 100 раз.Вообщем на эту тему можно дискутировать долго и у каждого свое мнение.Каждый отстаивает свои права как может и я их не осуждаю в плане забастовки.Если государство не кормит своих то тогда кормит чужих.
Олесь до Для всех. Показати IP 5 Січня 2022 12:10
Рахую що з початку треба навести порядок в самих органах а потім требувати щось . З таким бардаком і розсиранням бюджету як це робить нацполіція то деж тих грошей хватить . Тема дійсно дуже складна і я теж нехочу хаоса в державі і стримувати порядок хтось повинен але поки що реально бачу повний беспредел з боку поліції , неможу промовчати коли зіткаюся на дорозі з взагалі неадекватним відношенням , коли гуляючи в парку з дитиною бачу як поліціанти пьють пиво в кущах , коли їздять без ума й без толку випалюйуть бензин за мій рахунок ....і тут стаття ....небудуть виїзджати на виклик ....а що вони будуть ....катати молодих дівах з розпущеними волоссям по містові ....викатуватимуть по вілицях в пошуках якогось випившого на ровері який тихенько додому хоче доїхати чи спинити дядька на мотоблокові і дрючити його до безтями за те що він переїхав дорогу міжнародного значення з гноем .... це життя і прикро дивитися на це все .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus