USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На яку іпотеку можуть розраховувати українці при купівлі первинного житла. Назвали суму

11 Березня 2021 22:58
Середньозважена ефективна ставка за новими іпотечними кредитами в Україні в січні 2021 року на первинному ринку склала 15,9%, а на вторинному – 13,5%, що на 1 відсотковий пункт і 0,2 відсоткових пункти відповідно менше, ніж у грудні 2020 року.

Як йдеться у повідомленні на сайті Національного банку України, про це свідчать результати щомісячного опитування учасників ринку про обсяги виданих іпотечних кредитів населенню, передає УНІАН.

За результатами опитування, у січні було видано 444 кредити на загальну суму 326 млн грн.

«Якщо порівняти з груднем 2020 року, обсяг видачі нових іпотечних кредитів знизився на 37%. Це сезонний ефект, оскільки в порівнянні з січнем 2020 року обсяг нової іпотеки все ж збільшився на 85%», – сказано в повідомленні.

Відзначається, що в січні в Україні зріс середній розмір кредиту на покупку житла.

«Якщо в грудні 2020 року він становив близько 702 тис. грн, то в січні 2021 року – 734 тис.грн. На сьогодні середній розмір іпотечного кредиту на купівлю первинної нерухомості становить 881 тис. грн, вторинної-708 тис. грн», – сказано в повідомленні.

Результати опитувань показали, що вторинний ринок житла в Україні продовжує істотно переважати за кількістю і за обсягом кредитування.

«Частка укладених іпотечних договорів на купівлю житла на вторинному ринку становила близько 82% за обсягом від усіх нових видач», – сказано в повідомленні.

Як ми повідомляли, 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів в Україні. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості.

Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.

Скористатися цією компенсацією зможуть як громадяни України, які бажають придбати квартиру, так і ті, хто хоче побудувати будинок самостійно. В іпотеку не можна буде купити житло, побудоване до 2015 року.

26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках програми «Доступна іпотека під 7%».

1 березня перші дві українські родини скористалися державною програмою «Доступна іпотека під 7%».

9 березня 2021 року в Мінфіні заявили, що до кінця року скористатися державною програмою «Доступна іпотека під 7%» зможуть близько п’яти тисяч українських сімей.

11 березня 2021 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив розробити детальний план запуску в Україні іпотечного кредитування за мінімальними ставками.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus