USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Камінь-Каширщині безбожно рубають ліс

29 Січня 2021 20:21
На території Сошичненської громади поблизу села Запруддя вирізали шмат лісу. Місцеві активісти кажуть – без жодних погоджень. Та додають: махінації з деревиною на території громади трапляються частенько. Багато хто на це просто заплющує очі.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

«Ліс вирізали на території 0,9 гектара, щодо кубатури зараз важко сказати, – розповідає депутат Сошичненської територіальної громади Віктор Семенюк, який і зафіксував порубки. – Ми ініціювали створення групи активістів і разом з поліцією хочемо переміряти все, бо маємо інформацію, що до 40% кубатури деревини пішло незаконно».

Зі слів депутата, він уже не вперше виявляє факти розкрадання лісу на території громади. Віктор Семенюк додає: це проблема не лише Сошичненської громади, а всієї області.

«Буквально в грудні я зустрів людей, які везли ліс незаконно. Зробив відео, це зафіксували працівники поліції. Наразі мені від них надійшла відповідь, що там не було жодних порушень, – провадить він. – Коли розмовляв із директором лісгоспу, він мені сказав, що лісник, який причетний до цього розкрадання, і далі працює. Мовляв, треба ж виконувати роботу. То виникає запитання: що ж це за організація, якщо директора лісгоспу влаштовують такі працівники? А мені люди щодня телефонують і розповідають про такі випадки. Я й сам щодня таке бачу».

Віктор Семенюк зауважує: насправді у лісгоспів – дуже великі збитки, і прикро, що ніхто не вживає жодних заходів, аби якось вирівняти ситуацію.

«Таке враження, що лісгоспи навмисно заганяють в таку ситуацію, аби зробити їх банкрутами чи продати», – обурюється депутат.

Він вважає, що для того, аби ситуація змінилася, передусім потрібна воля керівників, зокрема – начальника управління.

«Усі розуміють, які схеми з лісом є на Волині, – додає Віктор Семенюк. – Якщо порівнювати переробку, яка є в держлісгоспах та на приватних підприємствах, то все дуже нечесно. Бо лісгоспи працюють в мінус, хоч могли б продати той самий ліс і мати набагато більший прибуток. А приватні переробки розвивалися б, підприємці могли б платити податки, оформляти людей. Але ми цього не бачимо. Натомість бачимо, що переробка лісгоспу забирає найкращий ліс за буцімто найдешевшими цінами, а приватники взагалі не мають можливості працювати».
Крім цього всього, громада ризикує залишитися без лісу, якщо його вирубування буде відбуватися такими темпами.

Тим часом в обласному управлінні лісового та мисливського господарства стверджують: усі дозвільні документи, в тому числі й погодження Сошичненської сільради на цю ділянку є. Більше того, суцільну санітарну рубку на цій території рекомендували фахівці Херсонського лісозахисного підприємства.

«Для проведення цієї рубки лісгоспу було виписано лісорубний квиток, – запевняє начальник відділу ВОУЛМГ Борис Бабеляс. – Очевидно, що ліс був вражений минулорічною кореневою губкою, були різні стадії пошкодження. Залишати одиничні невражені дерева доцільності нема, тому що їх вивалить. Вони призначають – ми виконуємо».

З його слів, пересічній людині на перший погляд важко визначити, хворий ліс чи здоровий. Борис Бабеляс також додав, що всю документацію щодо ділянки в Сошичненській громаді вже передали поліції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
дідо Показати IP 29 Січня 2021 21:11
завидує, що лісгоспи працюють та платять податки, а він не платить і немає достатньо прибутку.
Станіславський Показати IP 29 Січня 2021 22:49
Не вірю !
Я Показати IP 30 Січня 2021 06:31
і де активісти націоналісти правосеки і інша бидлота що за гроші скаче??так як і по тарифах = не чути вереску Свободи нацкорпусу і інших проплачених бидлюків
А до Я Показати IP 30 Січня 2021 09:35
ти не скачеш -тільки підскакуєш.
Б до А Показати IP 30 Січня 2021 11:34
він підскакує коли путін за ниточки смикає!
Все не так!!!!!! Показати IP 30 Січня 2021 09:32
Всі хочуть підставити його, все роблять не так, і з вирубками мені треба розбиратись. Рубають всі і багато.
Народна прокуратура Показати IP 30 Січня 2021 09:34
Який же бідося, це керівник ОУЛГ: Херсонське підприємство їм призначає, от вони й вирубують. Якого біса якась шарашкіна контора зі степової зони дає вказівки лісникам з Полісся? Ось чітко проглядається корупійна схема: прикриваються висновками "фахівців", які робляться, не виїжджаючи з Херсону, за певну кількість американських тургриків, а далі вже місцеві "захисники лісу" рубають так, що тріски аж до Києва летять. Ну а депутат місцевий, звичайно, теж не хоче стояти осторонь, ось і намагається використати свої повноваження, щоб вклинитись у схему, поки ще є що рубати
Боря Показати IP 30 Січня 2021 10:41
Де прокуратура, де Жирицький і Панасюк. Чого не розбираються
олександр Показати IP 30 Січня 2021 15:08
то не ліси вражені хворобою то перші браконьери лісівники будь який розум та здоровий глузд втратили

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus