USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На каналізування сіл навколо Світязя планують залучити 6,3 млн євро

14 Травня 2018 07:00
Для того, щоб залучити європейські кошти на будівництво каналізаційних мереж у селах поблизу озера Світязь, було створено великий інфраструктурний проект, який нині згаданий проект знаходиться на розгляді в Брюсселі.

Про перспективи розвитку Шацького району говорили в ефірі програми «На часі» телеканалу «Аверс», гостем якої став голова Шацької районної ради Сергій Карпук. Про це повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

За його словами, нині район розвивається. Сюди приїздять відпочивальники з усієї України та навіть із закордону.

«Упродовж останніх 3 років нас відвідало близько 120 тисяч відпочивальників. Це не тільки волиняни, а й іноземці. У наш регіон тільки заходить бізнес, розвивається інфраструктура. Багато залежить від місцевої влади, від того, яку стратегію розвитку ми оберемо. Звісно, що розвиток туристичної сфери у нас пріоритетний. Ми працюємо над тим, щоб Світязь дійсно став туристичною окрасою краю», – зазначив Сергій Карпук.

На думку голови районної ради, найгострішою проблемою краю залишається часткова відсутність каналізації. Для вирішення цієї проблеми вже зробили низку важливих кроків.

«Нині залишаються не каналізованими села Світязь, Пульмо, лише частково каналізовані Шацьк та урочище Гряда. Насамперед необхідно каналізувати села, які знаходяться поблизу озер, – зазначив голова райради. – Для вирішення проблеми

у 2016 ми прийняли рішення написати великий інфраструктурний проект, щоб залучити європейські кошти на будівництво каналізаційних мереж. Нині згаданий проект знаходиться на розгляді в Брюсселі. В рамках цього проекту ми сподівається залучити близько 6,3 мільйона євро, в еквіваленті це становитиме близько 200 мільйонів гривень».

Ще одним важливим питанням залишається проблема відсутності контролю над сплатою туристичного збору.

«Люди, які сьогодні здійснюють здачу власного нерухомого майна для відпочивальників сплачують туристичний збір в розмірі 1% від доходів, який іде в бюджет місцевих сільських рад», – поясним Сергій Карпук.

І додає: система працює майже на добровільних засадах, адже сьогодні немає механізму збору цих коштів, передбаченого державою.

Крім цього, актуальні для Шацького району і проблема децентралізаційного процесу.

«Шість сільських рад нині залишаються не об’єднаними із Шацькою ОТГ. У квітні відбулися слухання, на яких усі сільські ради виявили бажання увійти в одну громаду – Шацьку. Район невеликий і ми дійсно не вважаємо за доцільне переділяти його на кілька громад, адже так ми лише створимо більшу кількість чиновників, на утримання яких необхідні будуть кошти. Усе це зайві витрати. Власні надходження району становить 6 мільйонів, а бюджет ОТГ – 16 мільйонів гривень. Тому шляхи розвитку вбачаємо лише єдиною об’єднаною громадою», – підсумував Сергій Карпук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Оракул Показати IP 14 Травня 2018 09:41
Гроши ростягнуть,нечистоти попадуть в Світязь.
Пульмівчани Показати IP 14 Травня 2018 10:38
Проведіть світло нам в селі, а то людям пороздавали 300 ділянок під забудову біля озера, а світла там немає... Голова Пульмівської селищної ради нічого не робить... Вміє тільки горілку пити по «Ле Марках» і в карти грати. В селі побудовано вже на нових ділянках понад 60 котеджів, а світла немає... Ми що? - в первісному віці живемо???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus