USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

На кордоні з Польщею скупчилися близько 2,8 тисячі вантажівок, є черги на в'їзд зі Словаччини та Угорщини

18 Листопада 2023 13:01
На українсько-польському кордоні у трьох пунктах пропуску вже скупчилися близько 2800 вантажних транспортних засобів.

Про це повідомив в ефірі телемарафону «Єдині новини» речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, передає Укрінформ.

«Станом на ранок у чергах скупчилися близько 2800 вантажних транспортних засобів. Бачимо певне збільшення навіть у порівнянні з попереднім днем. Найбільше в пункті пропуску Краківець, це десь 1200 вантажівок, у пункті пропуску Ягодин – 1100 вантажівок, і навпроти Рава-Руської 500», – сказав Демченко.

Читати ще: Мітинг під Генконсульством Польщі у Луцьку: перевізники вимагають розблокувати пункти пропуску

Він зазначив, що через те, що ці три напрямки фактично заблоковані, то лише по кілька вантажівок на годину пропускають через кордон.

За його словами, перевізники почали обирати інші маршрути, тож спостерігається скупчення автівок і на інших пунктах пропуску. Зокрема, на пункті пропуску Шегині, де перебувають близько 1 200 вантажівок.

Читати ще: Польські перевізники погрожують перекрити ще один пункт пропуску на кордоні з Україною

«Сподіваємося, що ця ситуація вирішиться якомога швидше, але пам’ятаємо, що учасники акції зазначали, що їхні дії будуть довготривалими, як мінімум до кінця року. Поки що дії, які вживає Україна, це в тому числі і перемовини, щоб знайти компроміс, польська сторона не йде на це», – підкреслив Демченко.

Він наголосив, що автобуси і легкові транспортні засоби можуть вільно перетинати кордон, і для них рух не блокується.

Демченко зауважив, що наразі на кордоні зі Словаччиною рух для автівок не перешкоджають, як на виїзд, так і на в’їзд. «За інформацією словацьких колег, вони поки що не мають підтвердження, що якісь дії по блокуванню руху будуть відбуватися, але варто стежити для того, щоб розуміти, чи будуть так масштабно і на території Словаччини підтримувати блокування руху для вантажівок», – додав речник ДПСУ.

Читати ще: Як попередження: словацькі перевізники на годину заблокували кордон з Україною

Закарпатські митники фіксують великі черги вантажівок на в’їзд в Україну зі Словаччини та Угорщини, на кожному з двох КПП – по 400 вантажівок.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомила речниця Закарпатської митниці Вікторія Сенгетовська.

«Станом на ранок 18 листопада Закарпатська митниця фіксує 400 вантажівок на в’їзд в Україну з боку Словаччини на КПП «Ужгород». Така ж кількість фур очікує на в’їзд та оформлення в Україні з боку Угорщини перед КПП «Тиса», – сказала Сенгетовська.

Вона зазначила, що на КПП «Тиса» митники доукомплектували особовий склад, щоб оформляти та пропускати більше автомобілів. Так, за минулу добу тут оформлені 270 вантажівок на в’їзд, та 249 – на виїзд.

Крім того, на митному посту «Ужгород автомобільний» наразі 230 машин очікують на в’їзд, та 142 – на виїзд.

Нагадаємо, 6 листопада польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску «Краківець-Корчова», «Ягодин-Дорогуськ» та «Рава-Руська-Хребене».

Серед вимог до уряду Польщі – повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур, отримання доступу до української системи «Шлях».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
йцук Показати IP 18 Листопада 2023 14:10
то чого туди їздити як вони не хочуть

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus