USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

На МКС астронавтам вдалося перетворити 98% сечі та поту на питну воду

28 Червня 2023 00:22
На борту Міжнародної космічної станції астронавтам вдалося переробити 98% власної сечі та поту на питну воду.

Про це повідомляє Space.com.

Щодня кожному члену екіпажу потрібно близько галону води – близько 4,5 л – для пиття, приготування їжі та гігієнічних потреб.

Використовуючи систему контролю навколишнього середовища та життєзабезпечення, за допомогою вакуумної дистиляції астронавти зуміли відновити воду із сечі.

У NASA пояснюють, що процес містить дві складові: систему відновлення води, яка збирає стічні води, й осушувачі, які вловлюють у повітрі МКС вологу з дихання й поту екіпажу.

Система збирає всю воду, обробляє її та робить з неї питну.

Зазначається, що вся зібрана вода очищується кількома фільтрами, в результаті чого в ній розщеплюються будь-які сліди забруднень.

Чистоту готової для вживання води перевіряють спеціальні датчики і якщо вона не відповідає стандартам, то її повертають на повторне очищення.

До води також додається йод, який запобігає росту мікробів.

«Це дуже важливий крок вперед в еволюції систем життєзабезпечення», – зазначив Крістофер Браун, один із членів команди, яка керує системами життєзабезпечення на МКС.

Менеджер системи з очищення на МКС Джим Вільямсон розповів, що на борту МКС, подекуди, якість переробленої води вища ніж на Землі.

«Система очищення сечі й поту схожа на деякі наземні системи очищення води, однак та відбувається в умовах мікрогравітації. Екіпаж не п’є сечу; вони п’ють воду, яка була відновлена, відфільтрована та очищена таким чином, що вона чистіша за ту, яку ми п’ємо тут, на Землі», – додав Вільямсон.

У майбутньому, завдяки перетворенню сечі та поту на питну воду астронавти зможуть довше залишатися в космосі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus