USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На підвищення народжуваності впливає не соцдопомога, а ефективна економіка, – Ірина Констанкевич

31 Жовтня 2019 21:48
До розв’язання питання щодо підвищення рівня народжуваності в Україні потрібно підходити комплексно. Таку позицію висловила народний депутат України, перша заступниця голови парламентського комітету гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич під час обговорення законопроєкту щодо збільшення допомог при народженні дитини.

Зокрема, у Держбюджеті-2020 пропонується встановити нові розміри допомоги при народженні дитини:

100 тис. грн. – на першу дитину;

200 тис. грн. – на другу дитину;

400 тис. грн. – на третю і кожну наступну дитину, інформує пресслужба народної депутатки.

25% від зазначених сум планують виплачувати одноразово, а далі рівними частинами упродовж 36 місяців. Нагадаємо, що нині допомога при народженні малюка недиференційована і становить 41 280 грн.

«Для України проблема народжуваності постала дуже гостро. Старіння населення, еміграція та війна – це ті причини, які за роки незалежності зменшили населення України на 10 мільйонів. Згідно опитувань Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, які проводилися в різні періоди, частка опитуваних, що підтвердили вплив матеріальної допомоги на плани народити дитину, становила лише 12-14%. В середньому для країн Європи витрати на підтримку сім‘ї становлять 2, 5% ВВП. Та незважаючи на широке та тривале грошове стимулювання народжуваності досі не підтверджено ефективність цього інструменту. За різними даними, збільшення на 25% витрат на стимулювання народжуваності підвищує її рівень лише на 0.6%», – зазначила Ірина Констанкевич.

«Збільшення розміру допомог при народженні дитини – це лише один з елементів соціальної політики щодо розв’язання питання підвищення рівня народжуваності в Україні. Дієвішим стимулом для народжуваності є розвиток економіки, сталості, стабільної соціальної політики, молодіжних кредитів на житло, пристойні зарплати, а для цього слід міркувати над впровадженням нових ефективних державних програм та кроків», – переконана народний депутат.

Представник Міністерства соціальної політики зазначила, що профільне міністерство у Держбюджеті-2020 на статтю щодо виплат при народженні дитини пропонувало передбачити 17,9 мільярди гривень. Однак, сума, яка наразі затверджена у Держбюджеті-2020, що був ухвалений у першому читанні, вже зменшена і становить 13,9 мільярди.

На найближчих засіданнях комітету гуманітарної та інформаційної політики планують детальніше обговорити механізми підвищення рівня народжуваності в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
опа Показати IP 31 Жовтня 2019 22:18
При таких законах, розмноження - це бізнес(
ААА Показати IP 1 Листопада 2019 08:45
При штучному вигодовуванні плюс памперси 41 тис не вистачає....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus