USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На полях Волині гниють тонни цукрових буряків?

23 Грудня 2014 15:43
Цього року на Волині посіяли 15,9 тисячі гектарів цукрових буряків. Через зупинку рівненських заводів та закриття Горохівського цукрового різко збільшилося навантаження на ПП «Іваничі-цукор» та ПАТ «Гнідавський цукровий завод». А коли почалися черги, волинські аграрії забили на сполох, що не встигнуть здати буряки до закінчення сезону, - інформує «Волинь-нова».

Нещодавно чиновники прозвітували, що цукрозаводи вже закінчують сезон цукроваріння. Але навіть у тих двох відвіданих журналістом видання фермерських господарствах на полях залишалися ще сотні тонн солодких коренів.

В урочищі Озерце біля села Доросині Рожищенського району височіє чималий кагат цукрових буряків. Господар зібрав їх уже після приморозків. Проте досі не зміг здати на переробку.

— Під час збирання буряків завод не хотів їх приймати. Кажуть: «Прийматимемо післязавтра». Післязавтра дзвоню і питаю, чи вантажити машини. «Ні–ні, ми ще три дні у вас буряків не беремо», — відповідають. Добре. Минає три дні, знову дзвоню: «Вантажити?». — «Ні, от через три дні точно у вас будемо брати». За десять днів ледве одну машину відправляв.

На полі лежить понад 100 тонн коренеплодів, та ще у Рожищі стоїть завантажений автомобіль. Залишається вивалити їх навколо облдержадміністрації — 20 причепів якраз вистачить! Може, це й неправильно буде, і хай мені дадуть 15 діб за хуліганство. А що робити? Мені за це поле треба заплатити 12 тисяч гривень податків з доходів фізичних осіб (27 тисяч гривень уже заплатив), коли буду виплачувати орендну плату за паї.

Крім того, маю ще 7,5 тисячі доларів віддати за насіння і хімію на ці 100 гектарів буряків. Брали з розрахунку по 8 гривень за долар, а віддавати доведеться по 19 або більше. Одне слово, все віддам — і ще бракуватиме. Навіть якщо відняти 30 відсотків на забрудненість, 60 кілограмів цукру за тонну буряків — то все одно гроші. Інакше нащо мені ті буряки? — запитує фермер із села Кроватка Рожищенського району Руслан Хомич.

Оглянути буряки приїхали заступник директора департаменту агропромислового розвитку Олександр Книш та заступник голови правління ПАТ «Гнідавський цукровий завод» Олександр Нікішин.

— Причина напруженої ситуації в тому, що рівненські заводи не запустилися, у Володимирі–Волинському теж не працює. Цього року в Україні перевиробництво цукру. Крім того, ціна на газ прив’язана до курсу долара і може піднятися. А ще треба врахувати непоставку антрациту з Луганська. Наше підприємство може зупинитися у будь–який момент, а заготовлена сировина — згнити. Як у Руслана, в якого на полі лежить те, що він заробив. І в нас у кагатах лежить те, що ми заробили. Реальна собівартість цукру нині більша, ніж роздрібна ціна. Цукор має коштувати щонайменше 10 гривень за кілограм, — пояснив Олександр Миколайович.

Після перемовин Хомичу та Нікішину вдалося домовитися, що протягом найближчих днів буряки завод прийме та переробить. І за станом на 22 грудня їх таки вивезли.

Не краща, а може, й гірша ситуація у фермера з сусіднього села. До останнього сподіваючись, що буряки вдасться здати на завод, він не захотів назватися.

— Були гроші, які вирішив вкласти в буряки. Посіяв цього року 10 гектарів. Вродили добре, на цьому полі приблизно по 500—600 цнт/га. Недавно викопали близько 40 соток, накопали 30 тонн. Сказали на заводі, що вирішуватимуть, брати чи ні. Може, таки візьмуть. Питали, чого раніше не привозив? А раніше не брали. Потім замерзло. А коли відмерзло, то знову не хочуть брати. Я маленька людина, кому я потрібний?! Державі на таких, як я, наплювати. Треба було їхати в Донецьк і взяти там бузуку — ото було б діло! Бо всі ділові тут залишилися. Мій племінник Ярослав Савчук, який разом зі мною сіяв оті буряки, досі в полоні. Не можна ніяк витягти звідти. Служив у 51–й бригаді. А буряки якщо не приймуть, то на весну переорю, — спересердя кидає чоловік.

Проте у будь–якому разі ситуація, що склалася, відіб’є інтерес сільгоспвиробників до буряківництва. Тому наступного року можна очікувати зменшення площ під цією культурою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
селянка Показати IP 23 Грудня 2014 16:14
навіщо нам своє буде китай все краще і краще ..........
Анонім Показати IP 23 Грудня 2014 16:14
хліб подорощав замісьть цукру сахарин а жити все краще й краще
месник до Анонім Показати IP 23 Грудня 2014 16:35
В тому і справа!!!! Забивають людям голову, а Хліб вже по 5.50. Нонсенс! Житниця Эвропи продаэ хліб дорожче чим тим хто його немаэ!!!
Саша Показати IP 23 Грудня 2014 17:54
хліб дорожчає бо зерно піднімається в ціні (привязка до долара) вже 2 клас в порту 3500 грв,а було 2500. А хто взбиток буде хліб пекти. .А буряки Хомич не хотів копати у жовтні бо не міг оприділитися куди буде здавати.
лот Показати IP 23 Грудня 2014 22:20
Хіба таке було можливе при совдепії
Саша Показати IP 23 Грудня 2014 22:32
при совдепії ще і не стількі замерзало і бульдозерами весною кагати розгортали
Таня Показати IP 24 Грудня 2014 15:19
Так і цукор в цьому році був і по 14 грн., і пр 12. А зараз де по 8 є у роздріб - підскажіть-но, будьте добрі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus