USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.62 39.90
  • PLN 9.75 9.90

На порятунок є 5 хвилин. Що треба знати волинянам про долікарську допомогу потопельнику

12 Липня 2021 19:00
Волинь накрила потужна спека і чимало волинян намагаються освіжитися в прохолодній воді. Проте майже щодня надходять повідомлення про те, що на якійсь водоймі втопилися люди. До прикладу, лише за минулу добу на Волині втопилося четверо осіб. Тож не зайвим буде нагадати основні правила першої допомоги у такій ситуації.

Про те, як правильно надавати першу долікарську допомогу потерпілому розповів провідний фахівець сектору охорони здоров’я та медико-біологічного захисту ГУ ДСНС України у Волинській області Василь Дерун.

Він наголошує: на порятунок потопельника є буквально 3-5 хвилин, і ці заходи треба робити одразу на місці, адже швидка не зможе дістатися до місця виклику в такий короткий проміжок часу.

«По перше треба забути радянські забобони: коли витягують потерпілого з води перегнути його через коліно. Треба розуміти, що у більшості випадків коли людина потрапляє у воду, особливо забруднену чи хлорну, вода потрапляє у гортань, у неї відбувається бронхоспазм і від цього бронхоспазму людина перестає дихати. Тому у першу чергу необхідно робити серцево-легеневу реанімацію: закритий масаж серця і штучну вентиляцію легень.

Найкраще перед тим потерпілого покласти на жорстку поверхню, наприклад, стіл. Але в більшості випадків на березі може бути просто трава. Під голову покласти валик, щоб дихальні шляхи були прохідні. Якщо витягли потерпілого з води і в потерпілого немає серцебиття і дихання, треба негайно робити серцево-легеневу реанімацію: якщо це зробити в перші 3-5 хвилин, ви врятуєте людині життя», - пояснює медик.

Дуже часто, на жаль, у водоймах тонуть діти. Тут теж є нюанси: необхідно враховувати, що дитячі кістки не такі міцні як в дорослого, аби при закритому масажі серця не пошкодити грудну клітку.

«Дітям треба правильно натискати на грудну клітку, аби не пошкодити її: два вдихи – 30 натискань. Не менше 100 і не більше 120 натискань на хвилину. Маленьким дітям треба натискати однією рукою, а діткам грудного віку – двома пальцями з частотою 120 натискань на хвилину», - каже медик.

Головне, зауважує фахівець: не стояти осторонь, коли комусь потрібна допомога і пам’ятати правила надання першої долікарської допомоги. Якщо вчасно вжити реанімаційних заходів, у 90% випадків потерпілого вдається врятувати.

До слова, нерідко у воді м’язи може схопити судома. Головне тут – зменшити навантаження на кінцівку.

«Зазвичай, це відбувається від перенапруги. Тому треба старатися не навантажувати кінцівку і доплисти на мілину. Як варіант – вколоти гострим предметом», - зазначає Василь Дерун.

Він додає: у більшості випадків причинами утоплення стають самовпевненість і алкоголь. І якраз вживання спиртних напоїв – на першому місці. На жаль, каже, з цих причин часто гинуть молоді, здорові люди працездатного віку, легковажачи правилами поведінки на воді.

Тому не варто лізти у воду в незнайомому місці, краще уникати води із швидкою течією, не заходити у воду напідпитку, ніколи не плавати наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах. Купаючись на «дикому пляжі» чи у незнайомому місці не потрібно пірнати з берега, гірки, дерева, у воду варто входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою, варто утримуватися від далеких запливів

Купатися краще там, де є рятувальні служби. Особливо треба уважно слідкувати за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана.

Нагадаємо, у липні працівники ГУ ДСНС області провели рейдові перевірки місць відпочинку на водоймах у Старовижівському, Ковельському та Турійському районах. Загалом на Волині із 32 визначених місць для купання обладнані рятувальними постами лише 27. Проблемними лишаються два райони – Ковельський (озера Сомин, Пісочне, Велимче, Турійське) та Луцький (два озера в селах Озеро та Озерце Ківерцівського району).

Правилами охорони життя людей на водних об’єктах України передбачено, що на кожному водному об’єкті керівники органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та керівники підприємств, установ та організацій, які експлуатують водні об’єкти, мають подбати за організацію місць масового відпочинку людей, а особливо звернути увагу на оснащення рятувальних постів необхідними рятувальними засобами та забезпечення на них плавців-рятувальників. А поки на шести вищезазначених водоймах купатися заборонено через відсутність на них рятувальних постів.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus