USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Децентралізація на Волині - «не реформа, а соціальний експеримент»

2 Березня 2016 17:07
Задекларовані обіцянки столичних чиновників на ділі не реалізовуються. Як наслідок, на Волині п’ять об’єднаних громад досі не сформували належну систему управління й мають проблеми з фінансуванням. Свої негаразди пов’язують з неефективним Урядом, натомість, депутати Волиньради обіцяють підтримку.

Під час засідання прес-клубу депутатів Волинської обласної ради, голів об’єднаних громад у редакції газети «Волинь-Нова» 1-го березня, присутні підсумували, що ж насправді відбувається в країні, зокрема й області з адміністративною реформою.

Перед початком дискусії заступник головного редактора газети «Волинь-нова» Василь Уліцький процитував Наполеона, який захоплюючи нові території оминув Швейцарію:

«Децентралізовану країну в стайню Французької імперії поставити неможливо…».

З думкою про те, що реформа потрібна і надалі неможливо розвиватися шляхом, який заклали радянські ідеологи погодилися усі учасники засідання. Столичні чиновники обіцяли нові повноваження, більше податків на місця, внесення необхідних змін у законодавство.

ЧИТАТИ ЩЕ: АБО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ, АБО ШЛЯХ ЛАТИНОАМЕРИКАНЦІВ - ВОЛИНСЬКИЙ НАУКОВЕЦЬ

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини проаналізувало, з чого почався і як відбувався процес децентралізації. Зокрема, в контексті йшлося про те, що ще торік, 5-го лютого, Верховна Рада України прийняла Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Тоді центральні органи влади обіцяли підтримку об’єднаним громадам та наголошували на тому, що вони будуть самодостатніми.

Втім, реалії сьогодення кардинально різняться від таких заяв.

«ГАЛЬМО» ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ – БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ УРЯДУ

Як запевнили учасники зустрічі, серед декларованих обіцянок, громади отримали лише повноваження.

Зваживши на такий стан справ, депутат обласної ради Юрій Поліщук назвав децентралізацію – соціальним експериментом.

«Усе, що відбувається у нас – важко назвати реформою. Для прикладу, у Польщі спочатку ухвалили необхідну законодавчу базу й тоді здійснили об’єднання. А у нас процес почали, всім пообіцяли необхідну нормативну базу та фінансування, а на ділі практично нічого, кожен працює як може, без чітких механізмів. Виходить, що це якийсь соціальний експеримент. Я "за" реформу двома руками, але ми бачимо, що з центру не хочуть віддавати усі повноваження. Можливо це роблять для того, аби потім сказати, що не впорались й забрати назад усю повноту влади», - висловив свої міркування обранець громади.

Зі слів першого заступника голови обласної ради Олександра Пирожика, реформа буде болючою для українців.

«Чому у нас буксує реформа?! Тому, що її здійснює брехливий Уряд, який постійно вносить вигідні собі правки. Як наслідок, вони обділили громади, хоча торік втішали всіх, що об’єднання дасть фінансову незалежність. Я вважаю, що реформа буде болісною, адже Уряд зосереджує під себе фінансові потоки», - наголосив посадовець.

Зауважимо, що в Україні сьогодні створили 159 об’єднаних громад, з яких на Волині - 5 (з центрами у Смолигові, Головах, Велицьку, Устилузі та в Зимному).

ПРОБЛЕМИ З УПРАВЛІННЯМ ТА ЗАКОНОДАВЧОЮ БАЗОЮ

Голова Смолигівської об’єднаної громади Луцького району Галина Прус каже, що за позабюджетні кошти планує залучати грантові гроші й облатувати амбулаторію.

«Зараз ми плануємо влаштувати ЦНАП. Втім, є проблемні питання. Зокрема, щодо закупівлі техніки. Нам вона потрібна, але є казначейські обмеження щодо вартості закупівлі комп’ютерів та меблів. Тому зробити це складно.

Взагалі, мали внести зміни у понад 400 законодавчих актів, втім, держава зробила лише маленьку частину із переліку обіцянок», - наголосила Галина Прус.

Голова Зимнівської об’єднаної громади Володимир-Волинського району В’ячеслав Католик вважає, що чимало проблем існує через те, що законодавство несвоєчасно підлаштовують під реформи.

«Щодо розпорядження земель, то ми маємо самоврядні функції, а також повноваження голів РДА, але землі досі у підпорядкуванні держземагенства. Відповідно, затягуються питання щодо оренди, передачі земельних ділянок тощо. Прошу пояснити, як діяти, коли дали повноваження, а механізмів не дали», - каже Вʼячеслав Католик.

Своєю чергою, голова Устилузької міської об’єднаної громади Володимир-Волинського району Віктор Поліщук розповів, що Кабмін мав впродовж трьох місяців довести до ладу всі нормативно-правові документи.

Йшлося раніше про те, що на кожного мешканця буде субвенція понад тисячу гривень, а в кінцевому результаті немає фінансування.

Зараз ми фактично створили свій виконком, тепер готуємо печатки для старост. Частково система налагоджується», - наголосив Віктор Поліщук.

Така ж проблема і в Ковельському районі.

Голова Велицької об’єднаної громади Ковельського району Віктор Ковальчук каже, що, крім озвучених проблем, є свої особливості в кожній з громад.

«Ми розуміємо, що люди хочуть жити краще вже сьогодні, а не завтра. Саме тому ми об’єднувалися. Але люди не відчувають покращення, бо повноваження з району віддаються дуже повільно. Наприклад, люди хочуть соціальну довідку, а їм потрібно об’їздити кілька установ. А має бути так - приїхав у центральний офіс й все необхідне отримав», - наголосив Віктор Ковальчук.

ВІДСУТНІСТЬ НЕОБХІДНИХ КОШТІВ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНФРАСТРУКТУРИ

Голова Зимнівської об’єднаної громади Володимир-Волинського району В’ячеслав Католик каже, що після об’єднання, відкрилися чимало проблемних зон у зв'язку з недофінансуванням.

«Ми розраховували на 45 мільйонів гривень субвенції з держбюджету, а дали трохи більше 5 мільйонів. Відтак, у нас велика «дірка» між мінімальними потребами і існуючим фінансуваннями. Аби довести до нормальних умов наші об’єкти інфраструктури – потрібні ці кошти. Ми готуємо чимало проектів для реалізації на умовах співфінансування, втім із пропонованого нами зовсім мало ухвалюють», - наголошує пан Католик.

Голова Устилузької міської об’єднаної громади Володимир-Волинського району Віктор Поліщук, розповідає, що проблема номер один – бездоріжжя, відповідно, виникають труднощі з перевізниками, працевлаштуванням людей, які працювали в сільрадах, а тепер мають їхати в інший населений пункт, виникають труднощі зі сполученням.

З його слів, проблемною лишається тема довезення дітей до шкіл.

«Для прикладу, 2 кілометри 200 метрів дороги зараз вартує – 4,7 мільйона гривень, а в нас є 80 кілометрів непридатних для шкільних автобусів доріг. Зважаючи на неналежне фінансування – невідомо коли проблему взагалі вирішать», - наголошує Поліщук.

ОБІЦЯНКА VS РЕАЛЬНІСТЬ

Зауважимо, що торік київські чиновники обіцяли передбачити 3,4 млрд гривень для об’єднаних територіальних громад як субвенцію з держбюджету на розвиток інфраструктури.

Йшлося про те, що кошти спрямують для посилення економічної спроможності та забезпечення територіальної згуртованості громади. Зокрема, кошти можна використовувати на:

- підвищення якості адміністративних послуг: створення ЦНАПів, сучасних систем організації управління громадою — комунікаційних мереж, баз даних;

- реконструкцію, переобладнання, перепрофілювання будівель бюджетних установ з метою їх використання чи адаптації до нових повноважень та потреб з обов'язковим застосуванням енергозберігаючих технологій;

- створення об'єктів інфраструктури, що належать до комунальної форми власності, а саме: дороги, мости, переходи, що покращують доступність жителів поселень об'єднаної територіальної громади до об'єктів та установ у яких надаються адміністративні, соціальні та інші послуги;

- закупівлю транспортних засобів для підвезення дітей до навчальних закладів, спецтехніки для комунальних підприємств;

- будівництво водогонів, систем водовідведення, збирання та утилізації твердих побутових відходів, тощо;

- інші об'єкти, які є важливими для посилення економічної спроможності та забезпечення територіальної згуртованості громади.

Втім, цього року виділили лише мільярд гривень.

ОСВІТНІ ПРОБЛЕМИ

Голова Смолигівської об’єднаної громади Луцького району Галина Прус розповіла, що з держави дали освітньої субвенції понад 2 мільйони гривень. Втім, цих грошей не вистачає для того, аби покрити необхідні фінансові витрати. Зокрема недофінансування сягає 500 тисяч гривень. І ці кошти ми виділили із свого бюджету.

Голова Велицької об’єднаної громади Ковельського району Віктор Ковальчук зауважує, що зараз слід думати над оптимізацією шкіл.

«Кожен район, маючи певну кількість учнів, отримує відповідний еквівалент субвенції, який розрахований близько 9 тисяч гривень на рік на одну дитину. Втім, у нас є малокомплектні школи, де витрати на одну дитину обходяться у 17 тисяч гривень в рік. Тому доведеться приймати непопулярні рішення щодо їхнього закриття», - наголосив посадовець.

ЧИТАТИ ЩЕ: 12-РІЧНА ОСВІТА, ЗАКРИТТЯ ШКІЛ, СУСПІЛЬНИЙ СУПРОТИВ - МАЙБУТНЄ ВОЛИНСЬКОЇ ОСВІТИ

Голова Голобської об’єднаної громади Ковельського району Сергій Гарбарук узагальнив усе вищезазначене та додав, що до їхньої громади приєдналося 4 сільради.

«Дуже важко за два місяці розбудувати управлінську систему, втім, ми над цим працюємо. На початку цього року стала дуже гострою проблема освітян. Коштів не вистачало на енергоносії, втім, завдяки райдержадміністрації нам дали додаткові кошти.

Через нестачу коштів, незадоволені педагоги. Вони отримують за престиж професії – 5%, а в районі мають 10%. Ми зверталися в управління освіти й депутатів облради, нам обіцяли врахувати звернення, втім, час іде.

Щодо оптимізації навчальних закладів, то це потрібно буде робити. Поки питання ще вивчаємо.

Школи, де менше 25 учнів, мають перейти на місцеве самоврядування. Це має відбутися у вересні. Ми цього не потягнемо, тому разом із повноваженнями ми просимо й фінансовий ресурс», - розповів управлінець.

ШЛЯХУ НАЗАД НЕ БАЧАТЬ

Наприкінці зустрічі голови об’єднаних громад висловили сподівання, що їх підтримуватимуть депутати обласної ради, а київські чиновники таки виконають обіцяне й доведуть справу до логічного кінця, а децентралізація таки стане реальною.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ: ЛУЦЬК МОЖЕ СТАТИ «ГЛУХОЮ ПРОВІНЦІЄЮ» ЧАСІВ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ

Своєю чергою, депутат обласної ради від фракції УКРОП, радник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександр Курилюк запевнив, що громада матиме підтримку від депутатів.

«Ідея децентралізації хороша, але держава не зробили всього, що мала б, зокрема немає системного підходу. Втім, на рівні обласної ради ми працюємо над децентралізацією, тому об’єднанні громади матимуть підтримку від депутатського корпусу.

Також вони матимуть підтримку від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», який розпочинає програму підтримки об’єднаних громад. Це буде фінансова допомога, а також й площадка для спілкування та зустрічей, які відбуватимуться впродовж року», - наголосив Курилюк.

Підсумовуючи, голови новостворених громад додали, що попри труднощі, назад повертатися ніхто не буде.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
не лучанин Показати IP 2 Березня 2016 17:33
а ви що думали? обл центр в Рівному а Луцьк -повіт! думайте....
axabnrg до не лучанин Показати IP 16 Березня 2016 14:52
А що кажуть французи щодо префектури? І ось довгоочікувана брошура «Префекти: уроки Франції для України»: http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2016/02/broshura_Prefekti_zatverdzhena-v-druk-01.12.15.pdf
Сераховичі Показати IP 2 Березня 2016 17:45
депутати Обл Ради поперед батька в пекло! вже вирішили де будуть центри громад не поспілкувавшись з мешканцями! Головне відірвати шмат від пирога якого обіцяє держава !!! Шановні не забувайте.що обіцяного ждуть 3 роки і обіцять не означає женитись!!!
не депутат Показати IP 2 Березня 2016 17:49
маємо меди чну реформу. освітню. тепер -децентралізацію.а ще ж є оптимізація! не життя а суцільне благо!!
Сераховичі Показати IP 2 Березня 2016 18:19
хто з депутатів "злив" об"єднану сільську громаду з центром в Сераховичах не вислухавши думку селян!??
полішук Показати IP 3 Березня 2016 16:32
депутатам обласноі ради варто оголосити конкурс на найдурнішу пропозицію!!!
волинянам Показати IP 4 Березня 2016 10:12
реформу в медицині почав недолугий "разводіла" тепер страждають прості люди ....а децентралізації БУТИ, просто районні голови рда не хочуть реформ
Maria Показати IP 6 Березня 2016 22:06
Думаю, стане у нагоді багатьом: практичний #посібник: Застосування земельного законодавства в діяльності органів місцевого #самоврядування. Я винесла для себе багато цікавого. ПДФ Файл за посиланням http://despro.org.ua/upload/medialibrary/+%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%20%28%D0%94%D0%95%D0%A1%D0%9F%D0%A0%D0%9E%29.indd.pdf
ще до децентралізаці Показати IP 7 Березня 2016 11:45
... з такою владою в Києві нашу Україну-неньку в роздріб продадуть і зрадять разом з нами і нашими дітьми !!! ( і без горе-Президента Росії Вови Путіна)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus