USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На розвиток культури Волині хочуть залучати більше ґрантових коштів

28 Січня 2016 21:00
Депутати обласної ради під час роботи у профільній комісії вирішили проаналізувати доцільність витрачання коштів з державного бюджету на потреби культури Волині на наступні 5 років.

Так, начальник управління культури облдержадміністрації Валерій Дмитрук зазначив, що в обласному бюджеті слід передбачити трохи більше 30 мільйонів гривень.

На це голова комісії, член фракції УКРОП Петро Савчук категорично заперечив, мовляв, витрачати лише бюджетні кошти - цього недостатньо. Слід більше працювати над залученням грантових коштів.

Зі слів Петра Савчука, за останні 5 років реалізації програми розвитку культури в області витратили понад 60 мільйонів гривень, з них лише 3 мільйони – це не бюджетні кошти.

Колега по фракції, депутат Ірина Констанкевич, зі свого боку, зазначила, що треба більше займатись проектною діяльністю, що дасть можливість витягувати гроші не з держави, а пробувати робити це з-за кордонну.

«Варто використовувати те, що ми прикордонна область і є багато транскордонних програм. Обласний бюджет обмежений і не можна розраховувати лише на те, що обласна рада дасть, ось добрий хтось і виділить кошти – потрібно рухатись і розвиватись самим», - каже Ірина Констанкевич.

Отже, за прийняття в цілому Регіональної програми розвитку культури, мистецтва і туризму в області проголосувати членам профільної комісії не вдалося. Адже окремі її пункти викликали жваве обговорення.

Зокрема, низку зауважень висловила депутат Ірина Констанкевич щодо питання, у якому йшлося про вшанування пам’яті Лесі Українки з нагоди 145-річчя з дня народження поетеси і не лише.

«Важливі брендові речі все таки залишились поза нашою увагою. Але це наші пріоритети і навколо них ми повинні вибудовувати Програму. І десь на маргінесах залишився Ігор Стравінський, Агатангел Кримський - це постаті, які визнані у світі, а ми про них замовчуємо», - зауважила депутат Констанкевич.

В цілому, Регіональна програма розвитку культури, мистецтва і туризму в області передбачає 19 фестивалів, окрім цього ще й фестивалі Берегиня та «Поліське літо з фольклором», які теж фінансуватимуться з обласного бюджету.

На думку членів комісії, програма не цілісна. Окремі видатки дуже деталізовані, а деякі - необгрунтовані. Невдоволення викликала і сума витрат на квіти та грамоти для нагородження працівників культури. Адже на ці потреби на 5 років передбачено півтора мільйона гривень, щорічно - 300 тисяч гривень.

Відео надано прес-службою Волинського УКРОПу.Ще одним ключовим питанням для членів комісії стало щорічне фінансування Музею історії сільського господарства в Рокинях. А це - півмільйона на заробітну плату 12-ти працівникам. Як відомо, музей працює як комерційний заклад і надає широкий спектр послуг.

«Ми розробили низку послуг і не тільки на конях катаємо. Ми увійшли в десятку кращих музеїв, які дають послуги не тільки катання на конях. Але в рік заробляємо лише 100 тисяч гривень», - розповідає директор Музею сільського господарства Волині Олександр Середюк.

На думку голови комісії Петра Савчука, таку суму можна заробляти щомісяця, а не за рік.

Депутати порадили таким закладам використовувати кошти міжнародної технічної допомоги. Брати участь в грантах, а не вимагати їх лише з обласного бюджету.

Насамкінець, із врахуванням пропозицій та зауважень, члени профільної комісії облради таки схвалили проект Програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Дядя Серьожа Показати IP 28 Січня 2016 22:41
В Зимненській об"єднаній громаді відкрито заявляють, що хочуть закрити бібліотеки й клуби. Депутати - взнайте но:)
А. Михалыч. Показати IP 28 Січня 2016 23:03
Для получения грантов нужны специалисты, а их на Волыни практически нет. ЕС гранты дает через Польшу, а она старается урвать себе побольше, а Волыни крохи подбрасывает. Критиковать Александра Середюка можно, но он не спит на своем рабочем месте и пытается реализовывать проекты. Не всегда все приносят прибыль, это бизнес! Или я не понял, или депутаты не понимают, что есть на Волдыни отдела культуры где работают живые люди и им нужна з/плата для содержания семьи. И 30 миллионов на 5 лет это копейки. Почему-то считается, что з/плата работника культуры должна быть мизерной. Глупость! Как платите такую культуру получите. По делам ехал в Ягодин и увидел недалеко от границы ворота на которых написано "Хутор Ягодин", не обратил внимания. Возвращаюсь, притормозил рассмотрел, что-то делается. Это было год назад. В этом году еду и никаких подвижек. Набрал в Интернете "Хутор Ягодин" и увидел этот проект. Автор проекта замахнулся очень сильно для Волыни и Украины. Нашел хозяина этого проекта. Им оказался Петр Объедков, гражданин РФ, но наш земляк из Ковеля. И то, что он мне рассказал меня просто шокировало. Он Человек - настоящий гражданин и патриот Украины! Возрождает наши национальные традиции - сценарист, режиссер, актер. Он публичная личность и в Интернете о нем найдете полную информацию. Сайт: Хутор Ягодин, еще один сайт имеется ссылка найдете и ВК: Петр Объедков. Действительно вот такую культуру должен поддержать бюджет нашей области и Украины да и гранты тоже не помешают. Это сейчас более актуально чем возрождать нечто бывшее.
124--- Показати IP 29 Січня 2016 00:36
лафа "ГРАНТОЇДАМ" !!
123 Показати IP 29 Січня 2016 11:27
Добре що про Лесю згадали

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus