USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волинь сунуть грози: як не загинути від смертельного удару блискавки

1 Липня 2021 08:00
Найближчими днями на Волині прогнозують грози, шквали та град. Тим часом днями Україну сколихнула трагічна новина – від удару блискавки загинули дві черкащанки. То як же діяти волинянам, аби не стати жертвами вбивчої стихії?

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповів начальник сектору взаємодії із ЗМІ та роботи з громадськістю управління ДСНС України у Волинській області Володимир Нестеров.

«Якщо гроза вас застала вдома – зачиніть усі вікна та двері. В приміщенні не повинно бути протягу, що, як магніт, притягує кульову блискавку. Також під час негоди варто уникати побутових електроприладів і триматися від них якомога далі, бо вони притягують розряд», – застерігає рятувальник.

У випадку, якщо ж гроза наздогнала на вулиці, Володимир Нестеров радить у жодному разі не ховатися під деревами, особливо високими, і уникати їх взагалі, адже блискавиця б’є у найвищі точки.

Окрім того, рятувальники застерігають волинян шукати сховище від грози поруч із металевими парканами та стінами, біля яких ростуть дерева.

«Якщо під час негоди ви опинилися в лісі, знайдіть низькі дерева, при чому не поодинокі, а ті, що ростуть групками. У жодному разі не можна бігати чи купатися у водоймі. Якщо на деревах помітні сліди від потрапляння блискавки, отже, ґрунт навколо має високу провідність електрики і блискавка влучає туди постійно», – наголосив Володимир Нестеров.

З його слів, найбільш уразливими для розрядів блискавки є дуб, тополя, сосна та ялина, найменше – верба, клен та кущі.

Читати ще: Ледве не згоріло 10 дітей. Волинь атакують кульові блискавки. Як вберегтися?

«Якщо під час грози ви опинилися в полі чи на іншій відкритій місцевості, потрібно знайти рів чи інше сухе заглиблення в землі. Якщо сухого заглиблення чи укриття нема, допустимо сховатися у вологій землі, але при цьому не бажано лягати у повний зріст. Якщо ж під час грози ви їхали на двохколісному транспорті – велосипеді чи мотоциклі, потрібно негайно спинитися і перечекати. Коли ж ви знаходитеся в автомобілі, небезпека вам не загрожує. Але не забудьте зняти всі металеві антени з поверхні машини, які можуть притягувати розряди. І також бажано спинитися», – радить рятувальник.

Насамкінець Володимир Нестеров наголосив, що задля безпеки під час грози обов’язково вимикати всі наявні у будинку електричні прилади, зокрема мобільні телефони, які є своєрідними приймачами для кульових блискавок.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агенство Волинські Новини повідомляло про те, що через проходження циклону та атмосферних фронтів у найближчі п’ять днів на Волині очікуються короткочасні дощі. Вдень переважатимуть грози, подекуди град і шквали.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus