USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині – 10-річна війна за сільський водогін

19 Липня 2016 19:00
Централізоване водопостачання, на жаль, в сільській місцевості зустрінеш нечасто. Та в селі Залісоче Ківерцівського району вже більше 10 років діє сільський водогін, для якого використали водонапірну башту колгоспного. Однак, так сталося, що благо цивілізації стало приводом до багаторічної війни між односельчанами.

Приватний водогін став комунальним

Так, пенсіонер, інвалід війни Євген Шелепа розповідає: в 90-х роках він та шестеро сусідів підключилися до колгоспного водогону, провівши труби до своїх осель. Скидалися на нові труби разом: 240 метрів купували всі семеро, а ще 150 метрів - двоє з них. Так в їх оселях з’явилася в кранах вода. Згодом, у 2004 році, коли колгосп розпався, в селі вирішили той водогін зберегти і створили квартальний комітет для його обслуговування. Так, водонапірна башта і центральна труба стали комунальною власністю сільради.
А згодом до тієї гілки, яку проклав Євген Шелепа з сусідами, почали приєднуватися інші односельчани. Тут, каже, і розпочалися проблеми: утворився великий перепад тиску. Труба, що прокладена до його оселі, малого діаметру. Тоді, коли споруджували водогін, не розраховували, що ним користуватиметься стільки людей. Тож він з дружиною постійно відчувають незручності через перебої у постачанні води, бо їхня хата знаходиться найдальше від водонапірної башти.

А все почалося з того часу, як квартальний комітет, розповідає Євген Шелепа, в свій статут вніс не лише центральний водогін та водонапірну башту, а й ту гілку, яку проклали самі селяни, що є приватною власністю. І до цієї гілки почали підключатися інші мешканці села Залісоче.
Згодом частина людей, які передали свою гілку водогону у власність квартального комітету, на зборах повідомили, що віддали своє майно під тиском, бо їм пригрозили відключити їх від водопостачання. Так і почалася судова тяганина.
Після численних судових спорів, суд урешті, скасував статут квартального комітету, і зобов’язав розробити новий, в якому вказати лише комунальну власність. Та Євген Шелепа пояснює: новий статут його теж вдовольняє. Він переконує: хоче добитися, аби в нього не було проблем з водопостачанням. А це відбудеться лише тоді, коли не буде самовільних підключень.

Всі проти одного

Натомість в сільській раді переконують: все село задоволене і лише один чоловік - проти. Голова Дідичівської сільради, до якої входить Залісоче, Галина Романова тільки знизує плечима: вже 10 років голова квартального комітету їздить по судах, за позовами Євгена Шелепи. Каже, все село задоволене, ні в кого проблем немає, а от один чоловік тільки протестує.

Мешканці села навіть в газети зверталися. Так, Галина Романова надала копію звернення від мешканців.

У ньому селяни, зокрема, переконують: з приводу постійних звернень Євгена Шелепи про незадовільний тиск води у його будинку, у 2009 році представник «Ківерціводоканалу» провів замір тиску води.

«При перевірці встановлено, що тиск води у будинку Шелепи Є. становить 3,2 АТМ, його сусідів Данилюк В. - 2,5 АТМ, Граб В.-2,2 АТМ при нормі 1,8 АТМ. Водонапірна башта стоїть на дуже високій горі за селом і технічно здатна забезпечити водою ще одне село. Ніхто з власників 85 будинків, які користуються водою, за час існування комітету і до сьогоднішнього дня не мав жодних претензій до постачання води. У нас були перевірки обласної прокуратури, обласної санепідслужби, обласної екологічної інспекції, які жодних великих порушень не виявляли. Звернення Шелепи Є.В. є надумані, жодних перешкод у його водокористуванні немає, вода надходить всім однаково, ні у кого з нас немає претензій до постачання води, бо ми самі за власні кошти цю воду проводили до своїх будинків. У всіх водокористувачів є нормальний тиск води, а Шелепа Є.В. постійно дестабілізує обстановку в селі, зараз йому захотілося відключити половину користувачів від води, бо вони не брали у нього дозволу на підключення (у його розумінні не платили йому гроші)», - йдеться у зверненні.

Між тим Ківерцівський районний суд ще минулого року зобов’язав голову квартального комітету привести статут комітету у відповідність до чинного законодавства. За невиконання цього рішення суду голові квартального комітету виконавча служба двічі призначала штраф, який голова комітету двічі, своєю чергою, через суд скасував.
***

Жодна зі сторін конфлікту здаватися в цій боротьбі не збирається. Пенсіонер, який вже 10 літ воює з односельчанами, і далі пише листи в усі інстанції, аби відстояти свою правду, а голова сільради разом з головою квартального комітету і далі їздять по судах, захищаючи свої переконання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Саша Показати IP 20 Липня 2016 07:26
Хто провіряв тиск?Проста башня стільки ніколи недасть-10 метрів башні може дати 1-1,2атмосфери.А дядько хай поставить собі міні башню на цю трубу і проблем з тиском не буде
оличанин Показати IP 20 Липня 2016 07:56
А чого ніхто з оличан не напише,яким чином синок Шелепи в історичному центрі містечка"прихватизував" землю і побудував там гадючник?Скільки вже він буде шантажувати людей?
Анонім Показати IP 20 Липня 2016 14:58
Люди мають воду ще на 300 метрів дальше за шелепу і на тиск води нежаліються.А цьому пенсіонеру в мене є два варіанта перший що він хоче взяти башню під своє крило і крутить бізнес,другий варіант що коли собаці немає що робити то він лиже одне місце а дєд неможе дістати тому і йіздить по судам,він вже дістав всіх,і ще одне який він інвалід війни треба ще дізнатися може він німцям патрони подавав як він міг воювати коли він з 37 року народженн .людям вже так набрид що треба зібратися всім селом і виперти його туда з відки він прийіхав.
сусід Показати IP 20 Липня 2016 17:28
Шелепі мабуть малий тиск води щоб гнати бітонами горілку яка продається у сина в магазині
Житель села Показати IP 21 Липня 2016 09:59
.Редакція газети несе відповідальність за те, що пише? Ви пишете, що суд зобов`язав "привести статут у відповідність". Він і приведений у відповідність до чинного законодавства і затверджений зборами 06.09.2015 року. З приводу штрафів виконавчої служби, якби вони були законні, суд їх не відмінив би. А пенсіонер , замість відрізати до 38 будинків воду, краще б мовчки користувався своїми "купленими" пільгами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus