USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині через одну сільраду блокується об’єднання громади

22 Серпня 2015 14:34
Сільрада на Волині блокує об’єднання громади. Про це інформує Офіс реформ у Волинській області.

Луковичівська, Жашковичівська, Радовичівська, Колонська, Старопорицька, Риковичівська, Топилищенська, Переславичівська, Завидівська, Милятинська та зокрема Павлівська сільські ради, як зазначено у перспективному плані, могли би бути дійсно єдиною спроможною громадою із чималими перспективами. Так, громада із центром у селі Павлівка Іваничівського району мала всі шанси стати однією з перших об’єднаних.

Павлівська сільська рада як ініціатор процесу одразу розіслала листи з відповідними пропозиціями. Майже від усіх отримали згоду. Лише Милятинська сільська рада відповіла відмовою.

Милятинський сільський голова Валентин Ілов зазначає, що так вирішили депутати під час сесії сільської ради, бо поки з пересторогою до нового устрою та формату роботи ставиться переважна частина людей у їхніх селах.

– Думаю, з часом, коли більше читатимуть, чутимуть, обговорюватимуть цю реформу, всі зрозуміють, що вона необхідна. Але тиснути на громаду я не стану. Тож це має бути спільним рішенням, – наголошує Валентин Адамович.

Ще дві сільських ради – Радовичівська та Колонська – просто мовчать. Не дали жодної письмової відповіді на ініціативу Павлівської. Колонський сільський голова Віктор Федорук теж пояснює це неготовністю громади через брак поінформованості або ж боязнь бути обманутими владою. Але водночас іншого варіанта, як об’єднання із центром у Павлівці, тут не розглядають.

У Законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» сказано: якщо хоча б 1 сільська рада не дає згоди на об’єднання, як передбачено у Перспективному плані, то створення такої громади стає неможливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про фінанси і обов'язки громад. Що далі?

– На жаль, поки виходить так, що Закон захищає тих, хто нічого не робить. Очевидно, законодавець мусить над цим іще попрацювати, щоб захистити ті громади, які стали заручниками ситуації, і тепер, навіть маючи бажання об’єднатися і працювати за новим устроєм, не можуть цього зробити через пасивність сусідів, – наголошує директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк.

Такої ж думки і Павлівський сільський голова Микола Михняк. Він каже, що ситуація – невиправдана. Адже вони провели роботу, готові працювати, заробляти і самостійно розпоряджатися власними ресурсами. Тим більше, коли ще обговорювали проект Перспективного плану, то у тих громадах підтверджували свою згоду на об’єднання у такому форматі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus