USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Для чого сільрадам на Волині об’єднуватися у громади. ОНОВЛЕНА КАРТА

24 Червня 2015 09:05
Цього літа жителі українських міст і сіл мають об’єднатися і створити громади. Після цього, переконують експерти, жити стане краще і багатше. Не гірше, як у Європі. Адже за основу вітчизняної моделі територіального розподілу спеціалісти взяли польський досвід. Про це пише Наталка Слюсар у своїй публікації на Віснику+К.

Хто з ким і для чого

Схема територіальної реформи по-українськи така: спочатку створюються спроможні територіальні громади, потім ліквідують нинішні райони і на їхньому місці утворюють повіти. На останньому етапі області стануть регіонами. Наразі йдеться лише про перший етап реформи – створення територіальних громад. Від початку травня на Волині (як і в інших областях) запрацював офіс реформ. Сюди стікалися пропозиції щодо того, як саме села мають об’єднуватися.

– Ми проводимо реформу згідно із досвідом європейських країн. В основі – сусідня Польща, – зазначив керівник Волинського офісу реформ Анатолій Пархом’юк.

Нагадаємо, під час польсько-української зустрічі у Луцьку 9 червня один із найфаховіших експертів реформи Валентин Малиновський констатував: коли у Польщі відбувалася реформа місцевого самоврядування, яка й дала поштовх у розвитку, Україна, на жаль, будувала централізовану систему влади. А тоді, на початку 90-х, дві країни були в однакових економічних умовах.

Як розповів Анатолій Пархом’юк, експерти центру реформ виїжджали на місця у райони і розповідали, для чого потрібне це об’єднання. Мета – зробити послуги максимально наближеними до людей, а громаду – фінансово спроможною вирішувати власні проблеми. Утримувати садочки, школи, поліклініки, житлово-комунальне господарство, ремонтувати дороги. Усі ці питання вирішуватимуться безпосередньо на місцях. Якщо брати той же польський досвід, то перспективу має та громада, де проживає не менше дев’яти тисяч людей. У нас же на перших порах розглядаються варіанти створення громад з населенням у п’ять тисяч. Але нижче цієї цифри опускатися не можна. Бо тоді реформа не матиме ніякого сенсу. На сьогодні найбільше питань виникає щодо того, який населений пункт стане центром громади. Такими, без сумнівів, мають стати районні центри. А от щодо сіл, то тут тривають дискусії, іноді навіть гарячі.

Аби люди не затягували з об’єднанням, держава вирішила стимулювати фінансово. Громади, які об’єднаються до 15 липня, отримають гроші з бюджету розвитку уже цього року. Для всієї Волині сума становитиме 100 мільйонів гривень.

Що таке центр громади

Ним може стати не будь-яке село. Після реформи кожен центр стане таким собі міні-райцентром. Тому він має бути більш-менш зосереджений географічно у центрі об’єднаної громади, і туди з будь-якого населеного пункту має їздити автобус. Швидка допомога до кожного села громади повинна доїжджати протягом 30 хвилин. А ще у селі має бути досить велика інфраструктура. Це адмінприміщення, поліклініка чи амбулаторія, при якій розміщений пункт «швидкої», пожежна частина, територіальний центр соціального захисту, приміщення для муніципальної міліції, школа, будинок культури тощо. Крім того, у центрі розміщуватимуться підрозділи пенсійного фонду, казначейства, соціального захисту, ветеринарної та санепідеміологічної служб, реєстрації актів цивільного стану. Тобто оформляти пенсію, субсидію, допомогу на дітей, по малозабезпеченню, отримувати дозвільні документи на будівництво, свідоцтва про народження і смерть, можна буде безпосередньо у центрі громади. Людей, звичайно ж, цікавить, а що буде зі школою чи ФАПом, які є не в «центровому» селі. Ліквідують? Ні. Як зазначив Анатолій Пархом’юк, середня школа може бути у будь-якому селі громади. Умова одна – достатня кількість учнів. Якщо ж там навчається, приміром, шістдесят дітей, то уже громада вирішуватиме, чи утримувати такий заклад, чи їм буде вигідніше залишити початкові класи, а решту школярів довозити автобусом у сусідній населений пункт. Це ж саме стосується і медичних закладів. Як вони працюватимуть після реформи – визначатимуть безпосередньо у самій громаді.

Кадри

Якщо із села пішла сільрада, то у кожному селі буде староста, якого обиратимуть на виборах. Він представлятиме населений пункт у виконавчому комітеті громади. Обиратимуть люди і депутатів, які прийматимуть важливі рішення для життя громади.

Якщо говорити про кількість чиновників, то після реформи, схоже, їх не зменшиться. Так, по-суті, будуть ліквідовані райдержадміністрації. Але у кожній громаді з’явиться чималенький постійно працюючий штат. Як мінімум, буде голова, його два-три заступники, секретар і т.д. За оцінками експертів, громаду обслуговуватиме 20-25 чиновників. Для прикладу, у найменшій райдержадміністрації – Шацькій – працює 25 людей. Річний фонд заробітної плати там становить майже три мільйони гривень. Утворюючи громади, людям треба врахувати цю цифру і зважити, чи залишаться у них гроші на розвиток після того, як вони заплатять зарплату спеціалістам. Якщо ні, то таке об’єднання немає ніякого сенсу. Тоді свої амбіції треба відкласти подалі і подумати про інші варіанти. У громад буде одна перевага перед нинішніми райдержадміністраціями – коли раніше кількість працюючих визначали у Києві, то після реформи люди самі зможуть вирішувати, чи потрібно їм стільки управлінців. Гроші ж на утримання платитимуть з власних бюджетів. Тому, чи буде у голови один заступник чи три – слово безпосередньо за людьми.

Гроші

Найважливіше питання – фінансове. Після децентралізації обіцяють, що на місцях залишатиметься більше коштів. Це у першу чергу 60% податку на доходи фізичних осіб. А ще – акцизний, податок на майно, 100% єдиного податку і також усі 100% податку на прибуток підприємств та інші. На сьогодні усі ці податки залишаються в бюджетах обласних центрів. Міський голова Луцька Микола Романюк навів такі цифри: бюджет розвитку Луцька минулого року був у межах 35 мільйонів гривень, а 2015-го – вже 117 мільйонів. Різниця суттєва. Так що на цьому досвіді видно, що в об’єднаних громад гроші з’являться.

Як повідомляє Офіс реформ у Волинській області, під час засіданням Координаційної ради з питань місцевого самоврядування 23 червня відбулося конструктивне та детальне обговорення основного питання, яке винесуть на розгляд обранців громади під час позачергової 35-ї сесії облради – проекту Перспективного плану формування територій громад Волинської області.

P. S. Переспективний план формування територій громад на Волині (оновлена карта, план затверджений 25 червня, пропонується 74 громади).

Натисніть на карту для збільшення:





ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
лучани Показати IP 22 Червня 2015 08:14
У тих сільрадах,в яких виступають проти обєднання,масово розкрадають землю.Їм не вигідно обєднуватися, бо не дадуть красти.
Микола Показати IP 22 Червня 2015 09:10
I нащо воно таке треба? Замiсть сiльрад-громади, замiсть районiв - повiти. В чому сенс? Перестройка, перестройка, ще не наскучило? Люди схаменiтся. Пани задумали ще одну гидоту щоб пiд шумок грошенят прибрати, да чубами нас стовкнути.
Олена до Микола Показати IP 27 Червня 2015 22:43
зміна назв за собою відразу потягне виготовлення нової документації, печаток, табличок і т.д і т.п. знову відкати і інші махінації ......
Западенець Показати IP 22 Червня 2015 09:26
Ага, обєднавшись не будуть красти землю, бо її розкрадатимуть вже інші.
Роман Показати IP 22 Червня 2015 09:33
Якщо для прикладу Маяківська сільська рада має вже більше 8 тис. л., то навіщо їй обєднуватися? Друге питання -це те що немає чітко прописано за які фінанси громади будуть жити. Потрібно було б спочатку законодавчо закріпити ці питання, а потім проводити процес обєднання. І питання "добровільності" -це взагалі сміх. Всі кажуть що за основу взято Польщу, але там обєднали зверху, а вже потім корегували.
ВАСЯ Показати IP 22 Червня 2015 09:40
Гарна карта ! Тільки на ній нічого не видно ! Чи то тільки мені ?
Вова Показати IP 22 Червня 2015 12:39
А хто визначав кількість громад у районах? Чому в одних районах по три-чотири громади, а , наприклад, в Старій Вижві одна? Хіба так буде зручно людям????
До Вова Показати IP 23 Червня 2015 12:09
Кого цікавить чи вам зручно чи ні. Головне щоб нашим керівникам було зручно
Senator Показати IP 24 Червня 2015 18:11
Громади навколо Луцька не хочуть обєднуватися з Луцьком. А хтось питав в пересічної більшості цих наслених пунктів? Не хочуть сільскі голови, не хочуть власники елітної нерухомості і величезних земельних ділянок, куплених на корупційні доходи. А люди, які чесно заробляють, хочуть, бо це дасть можливість їм отримувати якісні адмінпослуги в Луцькому ЦНАПі, а не вимолювати щось в сілського голови.
вільний до Senator Показати IP 24 Червня 2015 21:17
Як тільки вся земелька біля Луцька буде розпродана, громади ( вірніше - сільські голови) захочуть приєднатися до Луцька. А сьогодні вони "самодостатні". Нічого не буде без дрючка.
выльному Показати IP 28 Червня 2015 15:35
гунчику треба брати дрючка до ярмольського)))))все продав тебе на рокины замахнувся
так звані реформи Показати IP 29 Червня 2015 10:04
Від зміни назв всього і вся бардак в Україні не подінеться ! Якщо я злодій-Степан, а як зміню ім'я на Гаврила, то буду чесним і справедливим Гаврилом?! Замітання слідів афер , вбивств, зловживань і крадіжок.... Уряд підняв тарифи на газ і світло сьогодні, а в завтра на 10% зменшить Постановами і Законами і це в нас називається реформами! Крадуть, брешуть і вбивають ще більше, як за Януковича, от і вся історія, от і всі справи УРЯДУ ДИБІЛЬНОГО !!! Горе-політики-олігархи, тільки красти вміють в Україні, а лікуватись і віддихати і нерухомість купляти по всіх найрозвинутіших і найкращих державах світу! накрадають і втікають в другі держави! Хто сидить в тюрмі і в кого з великих чиновників конфісковане майно ?! А НІХТО. НАРОД ЗРАДЖЕНИЙ І ОБМАНУТИЙ МІЛЬЙОН РАЗ !!!
Андрій Показати IP 13 Лютого 2016 15:24
а ми не дотаційна сілрада і не хочемо ні з ким обєднуватися , то що з нами буде???????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus