USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.90

На Волині екстрені служби отримали 400 дозволів на проблискові маячки

24 Червня 2023 15:19
Із 2020 року екстреним службам Волині видали близько 400 дозволів на проблискові маячки, повідомили в сервісному центрі МВС Волині. Ідеться про спеціальні світлові та звукові сигнали, які встановлюють на автомобілях екстрених служб.

До слова, віднедавна уряд розширив перелік структур, які мають право встановлювати на службові авто спецсигнали. Хто має право їздити з маячками і яке покарання за їх незаконне встановлення? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Після ліквідації у 2015 році Державної автомобільної інспекції не було органу, який видавав би дозволи на встановлення світлових і звукових спецсигналів. Тож подекуди екстрені служби використовували проблискові маячки без дозволів.

Окремі навіть відверто в цьому зізнавалися. Наприклад, у 2018 році Патрульна поліція Харківської області у відповіді на запит чітко означила, що дозволів на мигалки вони не мають. Причина – немає структури, яка їх видавала би.

А от Патрульна поліція Волинської області та Департамент патрульної поліції, що в Києві, тоді дали практично ідентичні відповіді. Конкретики щодо того, чи мають вони дозволи на мигалки не було. Єдине – і там, і там зазначили, що 22 березня 2017 року Кабмін ухвалив постанову, яка регулює питання видавання дозволів на проблискові маячки. Мовляв, коли постанова набуде чинності, то тоді це питання й буде розв'язано.

Але щоб ця постанова запрацювала, потрібно було скасувати указ президента Віктора Ющенка від 30 березня 2005 року, який теж стосувався проблискових маячків. Чекали скасування цього наказу три роки. У червні 2019-го Володимир Зеленський таки скасував указ Ющенка.

Тодішній керівник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій так коментував затягування цього процесу: «Юристи добре зрозуміють, що три роки переваги участі в дорожньому русі юридично ніхто не мав. І йдеться не про можновладців на дорогих автівках, а про машини швидкої допомоги, патрульної поліції та ті самі авто управління держохорони, які забезпечували супровід президента. Тобто супровід колишнього президента використовував перевагу участі в дорожньому русі, але юридичних підстав на це не мав, а значить, постійно порушував ПДР. Так само громадяни могли і не надавати перевагу швидкій або поліції, і юридично були б абсолютно праві».

Нині дозволи на проблискові маячки екстреним службам видають сервісні центри МВС. З 2020 року донині на Волині екстреним службам видали 400 дозволів.

«За час роботи Регіонального сервісного центру було видано 398 дозволів на використання спеціальних дозволів синього кольору. Що стосується оранжевих спецсигналів, то було видано 10 таких дозволів», – прокоментував провідний спеціаліст сектору взаємодії з суб’єктами обов’язкового технічного контролю РСЦ МВС у Волинській області Сергій Марчук.

Наприклад, Нацполіції за згаданий період видали 184 дозволи, ДСНС – 163 дозволи, Нацгвардії – чотири, Службі інкасації та перевезення цінностей Нацбанку та банків України – 13.
«За незаконне використання проблискових маячків синього та оранжевого кольорів передбачена відповідальність за статтею 122-5 КУпАП. Контроль за використанням безпосередньо здійснює Національна поліція України», – додав Сергій Марчук.

Незаконне встановлення проблискових маячків карається штрафом 8500 гривень, плюс конфіскація мигалок. І якщо до екстрених служб у плані законності використання маячків мало хто має претензії, то звичайні водії за такі дії відповідають. Правоохоронці фіксують факти, коли водії встановлюють проблискові маячки на своїх автомобілях. Наприклад, у червні цього року Печерський суд на 8500 гривень оштрафував водія, який роз’їжджав у Києві на Набережному шосе з синьо-червоними мигалками, на які не мав дозволу. Проблискові маячки у водія вилучили.

У Патрульній поліції Волині зазначають, що громадяни мають надавати проїзд екстреним службам, які рухаються з проблисковими маячками і звуковими сигналами. За ненадання проїзду є адмінвідповідальність.

«Про це йдеться в ч. 3 ст. 122 КУпАП. Штраф за це правопорушення становить 680 гривень. Ми просимо громадян із розумінням ставитися до роботи оперативних служб і нагадуємо, що в разі наближення таких транспортних засобів водії мають дати їм дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд. Пішоходи ж зобов’язані утриматися від переходу пішохідної частини або негайно її залишити», – сказала речниця управління Патрульної поліції Волині Ольга Коваленко.

У постанові Кабміну від 2017 року чітко прописано, які структури мають право на встановлення спецсигналів. Недавно цей список поповнили. Кабмін дозволив використовувати маячки на автомобілях Бюро економічної безпеки та на транспортних засобах, які везуть органи для трансплантації.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus