USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

На Волині гектарами вирубують здоровий ліс

20 Лютого 2018 13:11
У Рожищенському районі масово вирубують здоровий ліс. Уже знищили 26 гектарів насаджень. Тим часом лісівники переконують, що на усе мають лісорубні квитки. Хто дозволив знищити цілий лісовий масив одним махом – про це та інше у сюжеті телеканалу «Аверс».

«У селі Городині люди б’ють на сполох. Ліс, який споконвіків, тепер вирізують під корінь гектарами.

На землі лежать щойно зрізані колоди. Ці дерева зазвичай вивозять ввечері, після настання сутінок. Як пояснюють лісівники – рубають здорову промислову деревину. Масову порубку аргументують тим, що є державне замовлення. А лісництву видали лісорубні квитки – на думку працівників лісу, закон тут не порушений. Вік дерев, які зрубують 60 років», - йдеться у сюжеті.

Головний лісничий ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Віктор Шевчук каже, згідно з переспективним планом, державне підприємство «Рожище агроліс» має на ці вирубки лісорубні квитки, які погодженні з міністерством екології України.

Лісничий переконує, що вирубані території заліснюють повторно. Проте Городинівський сільський голова каже зовсім інше…. Стверджує – ліс вирубують з кінцями. Наразі відома статистика по вирубці за 2011-2016 роки. Немає даних за 2017 рік і 2018.

«Протягом 2011-2016 року вирізали 25,5 гектара лісу. Заліснили 6 гектарів», - каже сільський голова Віктор Петрук.

Окрім того, заліснені території вже на сьогодні перебувають у приватній власності. Ділянки мають кадастрові номери. Лишилося просто позрубувати дерева.

Згідно із законодавством України – продати лісові землі неможливо. Проте оскільки інвентаризація лісів не проведена, будь –яку ділянку лісу можна оголосити землею сільськогосподарського призначення. А згодом вирубати і збути у приватні руки. У ситуації з Городинівською сільською радою – вирубаними територіями буде займатися геокадастр, бо ця земля рахується за межами сільської ради.

«Городинівці наразі планують приєднатися до Торчинської ОТГ. Проте, схоже, що приєднуватися їм буде ні з чим. Бо всю землю, яка могла б перейти у розпорядження, нової об’єднаної громади у шаленому темпі розпродують. Щоб врятувати ліс, сільський голова зібрав загальні збори. Люди кажуть, що готові перекривати дороги. Проте, чи можна чимось зарадити? Частина землі вже у приватній власності. До слова, місцеві розповідають, що два роки тому тут брали проби на бурштин і нібито знайшли сонячний камінь. Попри це цілком ймовірно, що до об’єднання у Городинях не лишиться, ані лісу, ані вільної землі, ані нормальної дороги. Бо за порубку лісів, і продаж земель сільська рада не отримує у бюджет ні копійки. Звісно, такі речі не можуть робитися без відома вищих чиновників. Який лісівник без дозволу керівництва дозволить собі вирубати цілий ліс?» - йдеться у сюжеті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
хехъ Показати IP 20 Лютого 2018 16:26
уже не остановить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus