USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині – конфлікт між селянами і прикордонниками: люди проти паркану з колючого дроту, яким може покалічитися худоба

20 Липня 2023 16:33
На Волині у селі, яке знаходиться біля українського-польського кордону, – скандал через облаштування паркану з єгози. У селі Бережці Вишнівської громади люди виступають категорично проти паркану з колючого дроту, який, за їхніми словами, збираються протягнути попід їхніми дворами. Люди переживають за худобу, яка може втрапити в колючу пастку.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

Прикордонники зазначають, що городити єгозою стали через те, що на згаданій території активізувалася контрабанда. Натомість жителі села переконані, що є більш цивілізовані способи боротьби з незаконним переміщенням товару. Село Бережці Вишнівської громади розташоване під самісінькою Польщею.

«Всі люди, які живуть на нашій вулиці, абсолютно проти тієї загорожі, яку тягнуть попід нашими хатами. Це тягнуть пружину з лезами, худоба дуже калічиться від неї. Людей навіть ніхто не питає – прийшли зробили і до побачення, а ви люди терпіть», – каже жителька села Бережці Ольга Шпак.

Староста Римачівського старостинського округу Іван Самолюк говорить, що єгоза заборонена всіма конвенціями.

«Я знаю що найбільше болить цим людям. Якщо доведуть сюди ось це, що ми бачили, – так звану єгозу – баранчик пані Ніни вскочить на неї, і буде свіжина», – переконаний Іван Самолюк.

Староста села зазначає, що кордон між Україною і Польщею проходить по середині річки Західний Буг, яка знаходиться неподалік. Але прикордонники свого часу перенесли інженерно-технічні споруди і провели контрольно-слідову смугу під селом, подекуди за кілька метрів від людських городів. І якщо раніше тут був просто колючий дріт, а на окремих ділянках взагалі не було загороджень, то тепер стали городитися єгозою.

Варто зауважити, що коли інженерно-технічні споруди перенесли від річки під село, то по ту сторону паркану залишилися паї місцевих жителів. Тепер, щоб потрапити на свій пай, місцеві повинні мати спеціальний пропуск. Окрім того, треба зателефонувати на прикордонну заставу, аби пропустили.

«Я прожила вже 84 роки на цій землі, і тепер от городити, щоб я не мала права вийти подивитися на ті луги… Це наші паї, хата моя, паркан мій. Он де мої овечки пасуться. А як тепер загородять, то як в той ліс вигнати корови? Без документів не підеш. І треба подзвонити на заставу, щоб застава дала дозвіл мені піти на свій пай. Будеш там сидіти до обіду чи до вечора, поки солдати йтимуть», – розповідає жителька села Бережці Ніна Печера.

Житель села Бережці Віктор Печера наголошує, що це не кордон: «Ми ж не їдемо в Польщу, що треба паспорт. Тож ми на своїй землі. Нащо той пропуск?»

Люди по ту сторону паркану на паях випасають тварин. Власники паїв спеціально під пасовище виділили по шість соток. Тварин переганяють через смугу, і вони пасуться по ту сторону. Якщо встановлять єгозу, то, кажуть люди, може бути біда. Позаминулого року між селами Бережці і Висоцьк у єгозу заплутався олень. На жаль, тварина в муках загинула. Були заяви в правоохоронні органи, але винного у смерті тварини так і не визначили.

«Ми що, якась худоба, що ви нас городите? Поляки от нічого не городять – порушник проходить, а поляк ловить. А наші де прикордонники? Вони хочуть, щоб порушник висів на дротах, і тільки прийти зняти? Як нам добиратися до наших земель? Це ж все землі нашої країни, нашої сільської ради, дідів, бабів. Ось ніби незаконно корова пасеться. Бо вона пройшла не через ворота а десь збоку», – каже місцевий житель Сергій Стеблій.
Староста села зазначив, що на сесіях депутати приймали звернення до прикордонників стосовно нових інженерних споруджень, але жодної відповіді не отримали. У Волинському прикордонному загоні повідомляють, що городити єгозою згадану територію стали через активізацію контрабанди.

«На ділянці кордону, про яку йде мова, останнім часом активізувалася діяльність протиправних елементів. Вони спеціалізуються на незаконному переміщенні товарів до Польщі. Кілька днів тому військовослужбовці відділу прикордонної служби «Рівне» затримали трактор, в причепі якого виявили приховані тютюнові вироби – понад 5 тисяч пачок цигарок, які ділки, ймовірно, планували переправити на польський берег через річку Західний Буг. У зв’язку з цим ми вживаємо додаткових заходів щодо забезпеченнянадійної охорони даного напрямку і ефективної протидії протиправній діяльності», –прокоментувала подіяречниця Волинського прикордонного загону Маргарита Вершиніна.

Що стосується пропуску за межі інженерно-прикордонних споруджень, то в період воєнного стану є певні обмеження щодо цього. На згаданій ділянці людей пропускають лише для проведення сільськогосподарських робіт. Для того, аби мати змогу пройти на пай, який знаходиться між лінією кордону і інженерно-прикордонними спорудами, треба звернутися до органів місцевого самоврядування. Туди треба подати звернення і підтверджувальні документи, що ви власник паю чи орендар землі. На основі цього органи місцевого самоврядування складають списки і подають їх прикордонникам. Щодо випасу тварин, то тут теж є певні правила.

«Прикро, що дикі тварини можуть потрапити в ці загородження. Проте зазначу, що безпека кордону для нас – на першому плані. Щодо свійських тварин, то тримання і випасання худоби в межах прикордонної смуги можливе лише в місцях, визначених місцевими державними адміністраціями за погодженням з прикордонним загоном, або підрозділами Державної прикордонної служби України, за умови належного загородження цих місць власниками худоби. Цей порядок визначений постановою Кабінету міністрів про прикордонний режим. Якраз по місцях випасу худоби з цієї громади ми не отримали списку і визначених місць, де проводиться випасання худоби. Тому просимо дотримуватися визначених вимог і відповідно пильнувати за своїми домашніми тваринами», – закликала Маргарита Вершиніна.

Також у прикордонному загоні пояснюють, чому інженерно-технічні споруди встановлені під селом, а не під річкою Західний Буг. Зазначають, що лінія інженерно-технічних споруджень проходить на відстані від 500 метрів до 1500 метрів від державного кордону, тому що річка Західний Буг розливається. Облаштування кордону будуть продовжувати. Городитимуть єгозою лише понад лісом чи тягнутимуть її і понад дворами– поки не відомо.

«Зазначу, що у нас роботи проводяться відповідно до плану інженерного облаштування. Так, уже дійсно попід лісом встановлений цей паркан з єгози. В подальшому плануємо і інші ділянки облаштовувати. Це не обов’язково може бути паркан з єгози, це може бути і паркан з сітчастого дроту. Наголошу ще раз громадянам, щоб вони пильнували і наглядали за своїми свійськими тваринами. Ще раз наголошую, що місця для випасання мають бути визначені і погоджені з прикордонним загоном. Ми неодноразово направляли і направляємо листи для того, щоб на місцях визначили місця випасу худоби», – резюмувала речниця прикордонного загону

Чим саме будуть городити понад людськими городами– поки остаточно не відомо, але паркан таки буде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
іван Показати IP 21 Липня 2023 17:27
правильно бо прокурор Ющик вже собі на нелегалах нагріб на Теслу разом з керівником ковельськоі прокуратури то тепер і можна забора ставити
ABC Показати IP 22 Липня 2023 00:43
На людей їм начхати. Все як завжди.
Микола Показати IP 23 Липня 2023 00:39
До чого худоба, якщо може прийти худоба з білорусії, тоді будете жаліти, що того паркану не виявилося, військові все вірно роблять.
Микола Показати IP 23 Липня 2023 13:51
Народ, чого ремствуєте? Хочете порядку в державі і, тут -же, хочете порушувати цей порядок. Худоба не така дурна, щоб масово кидатися на дроти. А якщо десь і шкрябнеться, то більше не полізе. Пам'ятаєте "електропастухи" ? Змирвться. І допомагайте боротисч з контрабандою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus