USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині лікуватимуть опіки за стандартами ЄС

30 Жовтня 2014 14:01
Лікарі Волинського обласного опікового центру віднині мають «дорожню карту» - документ, який уніфікує надання медичної допомоги важким опіковим хворим. Згідно з цим документом, волинські лікарі лікуватимуть опікових хворих за тими ж стандартами, як і в Польщі. Ця «дорожня карта» охоплює шлях міжнародного сполучення Луцьк-Устилуг-Грубешов-Люблін і стосується всієї транскордонної зони.

Про це стало відомо під час конференції у Луцьку сьогодні, 30 жовтня.

Власне, такі заходи стали можливі завдяки реалізації проекту «Транскордонна взаємодія для запобігання і лікування важких випадків опіків на польсько-українському кордоні», який діяв з 2007 року. Його вартість - 1,3 мільйона євро.

Проект реалізовувався Волинським обласним опіковим центром спільно зі Східно-польським опіковим центром. В рамках проекту 25 волинських лікарів пройшли тритижневе стажування у публічному закладі охорони здоров’я міста Ленчна (Польща). Але, окрім знань, в обласному опіковому центрі з’явилося й нове надбання: новий сучасний реанімобіль з повним набором необхідного обладнання та оснащена палата інтенсивної терапії у ВООЦ.

Завідувач Волинського обласного опікового центру Роман Трач пояснює, що опік – досить серйозна травма, якою часто нехтують волиняни.

«Опікова травма посідає третє місце з травматизму в області. Часто до нас пацієнти потрапляють у запущених випадках: вони або намагаються зекономити кошти і невчасно звертаються, або запізно звертаються. Тому площа ураження тканин – більша, ніж якби хворі звернулися одразу ж. Більшість опікових хворих – діти і люди похилого віку», - розповідає він.

Куратор проекту Андрій Смольянінов розповів, що лікарі, які стажувалися в Польщі, отримали як і хороший досвід, так і невеликий шок, оглянувши забезпечення місцевих опікових центрів. До слова, у Польщі, в розпорядженні опікового центру є гелікоптер, який дозволяє в якнайкоротші терміни доправити пацієнта в мед заклад. Крім того, опікових хворих, у важких випадках, одягають у спеціальний скафандр, аби зберегти якомога більше м’яких тканин, уражених опіками.

Головне у лікуванні опікових хворих, кажуть лікарі, - вчасне надання допомоги. Кожна хвилина, витрачена даремно, може коштувати надто дорого. Раніше фахівцям обласного опікового центру потрібно було чекати на доставку реанімобілем інших закладів. Однак, завдяки проекту, в ВООЦ є надсучасний реанімобіль.

Крім того, в центрі вже діє палата інтенсивної терапії, обладнана за останнім словом техніки.

Віднині в опіковму центрі є ванна-каталка для хворих з обширними опіками, де можна очищувати від відмерлих тканин. Є спеціальні ліжка для опікових хворих, які регулюються у трьох положеннях з протипролежневими матрацами і подачею повітря до тіла пацієнта, адже важкі опікові хворі довгий час можуть перебувати в одному положенні, у зв’язку з тривалим лікуванням.

Також у ВООЦ є док-станції з інфузоматами для програмованого дозованого введення лікарських засобів. Чому це важливо, пояснює Роман Трач. Він каже, що є випадки, коли пацієнтам потрібно щогодини цілодобово ввводити препарати. Аби медсестра 24 рази не колола хворого, препарати подаються автоматично, а медсестра лише стежить за дозуванням, порядком введення препаратів. В палаті також є дефібрилятор-монітор, монітор стану пацієнта, апарат штучної вентиляції легень та наркозно-дихальний апарат.

Разом з тим, згідно з цим проектом, на Волині оновили обладнання для Устилузької міської лікарні: придбали мобільний ренген-діагностичний апарат, портативний ЕКГ-апарат, ультразвуковий інгалятор, 20 функціональних медичних ліжок, проти пролежневі матраци, стерилізатори для хірургічного інструментарію, шафки, маніпуляцій ні столики.

Волинські медики додають, що якість медичних послуг в обласному опіковому центрі – дуже висока і не поступається якості медичних послуг за кордоном. Єдине, чого бракувало лікарям – сучасного обладнання. Тож, завдяки проекту, тяжкі опікові хворі на території прикордоння лікуватимуться за одним стандартом, як на Волині, так і у Польщі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus