USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

На Волині – майже 90 гектарів борщівника Сосновського. Як з ним борються у громадах

16 Червня 2023 08:11
На Волині росте орієнтовно 86 гектарів борщівника Сосновського, з яких 44 гектари – в Луцькому районі. За боротьбу з отруйним борщівником відповідають власники земельних ділянок.

Про це розповіла Суспільному виконувачка обов'язків начальника управління фітосанітарної безпеки в області Світлана Климчук.

З її слів, знищувати бур'ян слід до появи суцвіть. Нині ця багаторічна рослина вже зацвіла, і під час її скошування можна отримати фітохімічні опіки. Борщівник росте хащами та може сягати трьох метрів заввишки.

Як зазначила очільниця управління фітосанітарної безпеки, вивести борщівник Сосновського з ділянки можна за три-п’ять років, використовуючи різні способи знищення рослини.

Найлегше виводити його навесні, переоравши ділянку кілька разів. Також, каже фахівчиня, можна підрізувати сплячу бруньку в землі на глибині 10-15 сантиметрів.

«Коли вже почалася вегетація, можна обробити хімічними препаратами. Якщо рослина вже зацвіла – треба бути дуже обережним, тому що під час скошування може бризнути сік. Якщо сік рослини потрапляє на шкіру, то його негайно потрібно змити водою з милом», – каже Світлана Климчук.
Викоренити рослину, яку завезли в Україну для вирощування на корм худобі, складно. Зі слів фахівчині, основний принцип – кілька років поспіль не дати борщівнику зацвісти та розсипати насіння, яким він розмножується.
Як селяни й фермери в Луцькому районі борються з борщівником

Багато років бореться з борщівником жителька села Княгининок Галина Христенко. Розповідає: рослину на власній ділянці знищує, однак вона розростається із суміжної ділянки.
«Моя територія межує з якимось городом, хтось його самозахопив. Там насіявся борщівник, і я не можу з ним боротися. Якщо проїдете далі, де були наші очисні споруди маяківські, то там взагалі хащі. Воно розповсюджується, і це жах», – каже жінка.

Якщо скошувати бур'ян у сонячну погоду, провадить жителька Княгининка, то можна отримати опік, коли сік рослини потрапляє на шкіру. Додає: колись такий опік отримав її чоловік.
«Ми, коли тут поселилися, не знали, що воно таке, і косили його. Він був роздягнений і мав такий опік, що то жахливо, в лікарні лежав», – зазначила волинянка.

Поряд із заростями борщівника в селі Княгининок розташована козина ферма волинянина Олександра Джуса. Увесь небезпечний бур'ян, що ріс на пасовищі, знищила сотня його кіз.
«На цьому полі там вже було його, не знаю, певно, під 50 соток. То вони виїли все. А молодий той, що зараз пішов, то його доїдять і все. Треба тварин запускати, і вони його доїдять, щоб не розсівався», – каже чоловік.

Зацвітають кількаметрові стебла борщівника і в селі Зміїнець Луцького району. Як розповів місцевий житель Віктор Пшонюк, таких густих заростів він не пам’ятає.

«Раніше там паслися корови, то воно було нормально. А зараз корів немає ні в кого майже, то росте, як хоче», – зазначає чоловік.
Скільки коштує знищення борщівника в Луцькій громаді

На території Луцької громади за знищення отруйного бур'яну на ділянках комунальної власності відповідає департамент житлово-комунального господарства Луцької міської ради. Про це розповів Княгининівський староста Валерій Войнаровський.

15 червня комунальники разом з екологами обстежували місця, де росте борщівник, додав начальник відділу благоустрою міського департаменту ЖКГ Іван Козак.
«Буде укладено угоду з підрядником, який проводитиме роботи зі знищення самого борщівника. Його косити ніколи не пізно. З неділі ми впораємося, це все буде зроблено», – запевняє посадовець.

На боротьбу з борщівником Луцька міська рада цьогоріч передбачила 150 тисяч гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus