USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.10

Де у Луцькій громаді поширений борщівник та як діяти в разі ураження шкіри

12 Червня 2022 18:46
Борщівник Сосновського – небезпечна рослина, через контакт з якою у людини виникають опіки, її фактично годі знищити, однак зменшити ареал поширення цілком можливо. Переважно ця рослина росте поблизу водойм, яких достатньо у Луцьку та громаді. Тож екологи намагаються проводити викошування, мульчування (пошкодження коріння у ґрунті) та викопування коренів борщівника двічі на сезон, аби вберегти людей від контакту з цією небезпечною рослиною.

Інформаційному агентству Волинські Новини керівниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповіла про місця поширення борщівника у Луцьку й громаді та методи боротьби з ним. Також ми запитали у лікаря поради, як діяти, якщо шкіра контактувала з борщівником.

Місця поширення борщівника у Луцькій громаді

«Ми провели обстеження територій громади відразу після її утворення. Торік викошували борщівник не лише на території Луцька. Окрім багаторічного моніторингу, який проводили в межах обласного центру, протягом двох років ми охоплюємо і території громади. Нових місць розповсюдження борщівника ми не виявили, переважно це ті самі локації. У нас є карта, де відмічено усі місця. Традиційно місця поширення борщівника тяжіють до пониззя рельєфу, здебільшого він росте на берегах малих річок», – каже екологиня.

На найбільш проблемних ділянках поширення борщівника у селах громади вже вживали відповідних заходів.

«Зараз тривають роботи в долині стариці річки Стир у селі Липляни, де проведено викошування з мульчуванням. До робіт долучилися місцеві жителі, а також наші працівники, які живуть у тому районі. Вони проводили викопування коріння, адже простим косінням, на жаль, не можна вивести цей бур’ян та досягти високої ефективності робіт, навіть мульчуючи ґрунт. Також проведено роботи у Зміїнці поблизу потічка, який не має назви. Він розташований поблизу АЗС UPG на трасі Луцьк-Ковель. Тут ми вже також протягом двох років проводимо викошування з мульчуванням.

Відбуватимуться роботи з викошування цього бур'яну і в селі Буків, де торік були звернення громадян про борщівник біля річки Серна. Там є міст, де місцеві жителі ловлять рибу, це стихійне місце відпочинку. Цього року ми вирішили охопити цю локацію, оскільки передбачили трохи більше коштів. У селі Рокині біля природо-заповідного об’єкта є водойма Краєвид, там борщівник також дуже поширений. Ця територія перебуває в оренді сільськогосподарської станції, вони мають за цим доглядати, але там є підхідні шляхи та доріжки. Там також буде проведено роботи з викошування та мульчування», – повідомила Оксана Лисак.

У Луцьку борщівник також має традиційні місця поширення, які доглядають щороку.

«На території Луцька борщівник традиційно росте поблизу школи №20, у долині річки Жидувки. Роботи зі знищення борщівника там проводить ФОП вручну, адже наша техніка не може туди дістатися. Учора мені вже скидали фотозвіт проведених робіт. Також борщівник поширений поблизу річки Сапалаївки за Палацом учнівської молоді. Через те, що багато років поспіль ми проводимо там роботи (викошування, мульчування, викопування), ареал поширення значно зменшився. Але все-таки ми доглядаємо за цією територією, тому що там ходить багато людей, є багато прохідних шляхів, навіть мами з візочками гуляють», – наголошує керівниця відділу екології.

Посадовиця також каже, що є дуже багато земельних ділянок, на яких сьогодні росте борщівник, але вони – у приватній власності: «Таке явище спостерігається в селах Антонівка та Рокині. Господарі поки не використовують ці ділянки, а міська влада не може давати кошти з бюджету, аби доглядати цю землю. Тому це сфера діяльності інспекторів муніципальної варти, які мають відповідно до статті адміністративного кодексу за забур’янення притягувати до відповідальності власників землі, адже вони мають утримувати в належному стані свої земельні ділянки».

Чи можна борщівник вивести повністю

Оксана Лисак відзначає, що про тотальне знищення борщівника не йдеться, тільки спільними зусиллями можна досягти зменшення поширення цієї рослини.

«Кожна рослина у загальному світі флори має значення. Борщівник – це і медонос, і величезна площа зеленого листка, який бере активну участь у процесі фотосинтезу. Тобто якщо ця рослина є в природі, отже, вона потрібна. Наше завдання – зменшити можливість травмування людей при контакті з цією рослиною, тому в місті та громаді проводять такі заходи. У бюджеті закладено 300 тисяч гривень на боротьбу з борщівником. Протягом останніх років ми побачили, що потрібно збільшувати суму, оскільки через утворення громади зросла й кількість площ, які потрібно доглядати, – інформує посадовиця та додає: – В угодах, які ми формували цього року, передбачено дворазове косіння, мульчування та викопування двічі за сезон.

Зміни погоди за сезон бувають досить суттєві, їх не можна передбачити. Наприклад, цього року травень був достатньо дощовий, і це сприяло тому, що борщівник дуже активно розвивався, адже він любить воду. Велика кількість опадів передбачає, що може бути потрібно знищувати рослину і третій раз. Якщо літо буде посушливим, то борщівник не досягне моменту цвітіння та не буде таким великим, тому може бути скорочення кількості догляду».

З її слів, борщівник – дуже складна рослина, адже потрапляючи в ґрунт, насіння може проявитися і через п’ять-сім років. Цю рослину називають інвазійною саме тому, що в неї є пристосування до дуже швидкого поширення та захоплення нових територій. Боротися з борщівником дуже важко. Потрібно знищувати точку зростання, яка розташована у ґрунті на глибині десяти-п’ятнадцяти сантиметрів, щоб хоча б сповільнити її поширення. Борщівник розвивається і вегетативними органами, тобто з кореня, який залишився у ґрунті, а якщо не скосити рослини та допустити цвітіння і потрапляння дозрілого насіння у ґрунт, це призведе ще до більшого розмноження.

Що робити, якщо шкіра людини контактувала з борщівником

Як розповів сімейний лікар Роман Божко, переважно борщівник уражає людину через її безпосередній контакт з самою рослиною. В ньому є ефірні олії і він подразнює шкіру, через що стається такий собі опік. Також не можна перебувати близько біля борщівника, адже він дає випари, які можуть вплинути на організм людини.

«Буває, що люди випадково торкаються цієї рослини відкритими ділянками ноги чи руки, а буває, що й зривають листя, не знаючи, що ця рослина небезпечна. Що довше людина контактувала з борщівником, то більші можуть бути ураження. Зараз літо, відповідно, вплив борщівника підвищує чутливість шкіри до сонячних променів, через що може виникнути сонячний опік. Якщо контакт з борщівником відбувся, потрібно якомога швидше промити ділянку водою або мильним розчином, щоб максимально забрати зі шкіри всі частинки борщівника. Однак, якщо води при собі немає, то потрібно хоча б стерти частинки борщівника вологою серветкою, а вже тоді промити водою. Також шкіру потрібно закрити від сонця одягом чи тканиною, якщо цього не зробити, то це погіршить опік», – каже сімейний лікар.

А ось якщо виникли пухирі, то їх потрібно обробити антисептиком, це може бути «Хлоргексидин» або будь-який інший місцевий антисептик.

«Дехто каже, що потрібно обробляти спиртом, але від цього може бути ще більше подразнення. Зрозуміло, що потрібно прийняти знеболювальне, щось протиалергічне, що допоможе зменшити набряк та чутливість. Якщо уражено значну ділянку шкіри, утворилися великі пухирі, ви погано почуваєтеся, у вас ломота в тілі та підвищилася температура, то обов’язково потрібно звернутися до лікаря», – наголошує Роман Божко.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ася Показати IP 13 Червня 2022 07:24
В Зміїнці, на відстані 100м вдовж річки росте масса вже великого борщівника, мешканці просять владу вжити заходи.
Джек Показати IP 14 Червня 2022 15:16
Куди дивиться міська і районна влада? Ще хай скажуть що на це грошей немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus