USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Протест: волиняни обурені вирубкою лісу

21 Січня 2015 11:45
Незаконною вирубкою лісу на території місцевого лісгоспу обурені та занепокоєні мешканці села Видерта Камінь-Каширського району, що на Волині. Про це інформують наші колеги з Громадського. Волинь.

Селяни нарікають на незаконну лісозаготівлю, яка відбувається з відома працівників ДП «Камінькаширське лісове господарство» та продаж цим підприємством деревини для мешканців села за завищеними цінами.

Щоб протидіяти цьому та привернути увагу до проблеми, 18 січня місцеві мешканці заблокували шлях автомобілю, який перевозив деревину. Селяни стверджують, що ця деревина є незаконною, оскільки жодних маркувальних чіпів та будь-яких документів на неї не було.

«Ми відразу подзвонили в міліцію, держлісгосп, до лісової охорони, але ніхто не приїхав. Шофер сказав, що документів немає: ні на перевезення, ні на сам ліс. Тоді вирішили хлопці розвантажувати ліс і чекати міліцію. Вона приїхала за дві години», – каже мешканець села Видерта Анатолій Клімарчук.

Його односельчанин Андрій Назарчук згадує, що, як повідомив водій авто, деревина везлась у село Тойкут Ковельського району і лісгосп про це знає.

«Це ми тільки одне авто зупинили. Інший автомобіль доїхав до села, розвернувся і поїхав потім вночі, коли ми розійшлися», – зазначив Назарчук. Також чоловік розповів, що на місце події згодом приїхав власник авто, але він відмовився від цієї деревини.

Лісничий Видерського лісництва Анатолій Ткачук має свою позицію щодо цієї ситуації. Він стверджує, що всі необхідні документи та маркувальні чіпи на цю деревину є, але їх не встигли вчасно привезти, оскільки на той момент в помічника лісника поламався автомобіль. Також він заперечив усі звинувачення громади щодо незаконної вирубки лісу.

Щоб знайти шлях розв’язання проблем пов’язаних із лісозаготівлею та збутом деревини, селяни зініціювали збори, в яких також взяли участь усі зацікавлені. А саме: працівники ДП «Камінькаширське лісове господарство» (директор цієї установи В’ячеслав Кузьмич, головний лісник Василь Фіц, лісник Анатолій Ткачук), Видерський сілкий голова Михайло Євчук, волинські громадські активісти (Павло Данильчук, Олег Бондарук та інші), голова громадської ради при Волинському обласному управлінні лісового та мисливського господарства Петро Шишко, депутати райради та інші.

Під час зборів, особливу увагу приділили інциденту, який трапився 18 січня. Селяни нарікали на те, що ДП «Камінькаширське лісове господарство» проводить махінації пов’язані із цінами на деревину. Зокрема, селяни стверджують, що лісник Вавдіюк продає куб деревини для населення за 150 – 160 гривень, а в чеках, які він видає, написано 50 гривень. На підтвердження цього люди демонструють чеки та маркувальні чіпи. Окрім цього, селяни вимагали звільнення лісників Ткачука та Вавдіюка.

Директор ДП «Камінькаширське лісове господарство» В’ячеслав Кузьмич пообіцяв, що за фактами зловживань і порушень закону, про які згадували селяни, проведуть службове розслідування. Він пообіцяв звільнити тих працівників держлісгоспу, яких вимагала громада. Обидва лісника написали заяви на звільнення одразу під час зборів. Також він пообіцяв, що надалі консультуватиметься з депутатами Видертської сільради щодо доцільності вирубки лісу на тій чи іншій території місцевого лісництва.

Громадський активіст Павло Данильчук зазначив, що важливо, аби Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства та обласна прокуратура провели службове розслідування фактів порушень закону.

Також він наголосив, що треба розпочати перевірку з приводу незаконних вирубок на території Видертського лісництва. Окрім правоохоронних органів, до комісії, яка здійснюватиме перевірку, мають увійти й мешканці села.

«Поки не почнеться перевірка, я вам пропоную не впускати і не випускати жодного лісовоза. Паралельно, ви маєте повне право створити громадську організацію з охорони громадського порядку в селі та в лісі», – запропонував Данильчук. Мешканці села Видерта, які прийшли на збори, підтримали ці пропозиції.

На останок зборів вирішили частину деревини, яку вилучили громада 17 січня віддати сім’ї героя загиблого в АТО героя, а частину віддати на потреби сільської школи.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
молодь Показати IP 21 Січня 2015 12:00
А куди дивиться екологічний інспектор пан-хан Домарецький?? чи він може в долі?
Видерти до молодь Показати IP 21 Січня 2015 12:12
Головне міліція їхала аж дві години, оце перебудувались
Лісівник Показати IP 21 Січня 2015 12:02
А казали поганий Колісник . Повернути Колісника і буде порядок.
Правда до Лісівник Показати IP 21 Січня 2015 12:05
Хоч будемо знати куди ліс йтиме)))
к б і Показати IP 21 Січня 2015 12:08
я прошу мені повернути ліс. дякую
КГБ Показати IP 21 Січня 2015 12:30
Завтра піду в банк на роботу, вкраду торбу грошей... Напишу заяву на звільнення
Штефан, Луцьк Показати IP 21 Січня 2015 12:51
Бідні люди. На Поліссі ані роботи, ані захисту. Голова сільради і лісник - прокурори, суді, міліціонери і головмедведі-чупакабри. Вони ж і кати-виконавці - дике кабанство, що тримає у руках все село. Інтелігенція і еліта - вчитель, зав. медпунктом, продавець магазину, зав. клубом і бібліотекар. Якщо такі установи збереглись. Якщо ж ні, то бомондують і панують, а заодно є катами (виконавцями покарань) - "хазаїн" підпільної пилорами із підручними бандитами, де пиляють на бруски і дошки вкрадений селянами і проданий банді за копійки, ліс. На роботу - у Білорусь, або у Росію. Довідки та печатки - за хабарі. Можна салом і самогоном. Можна і натурою - нічку переспати молодиці із паничем-огиром... Поліське село. Людей годує ліс і власне господарство. Хто не був - нізащо не повірить.
Я Показати IP 21 Січня 2015 13:04
І що цікаво, якщо селянин поїде сухих гіляк нарубає на дрова -його швидко оштрафують на таку суму, що мамо не горюй
правда Показати IP 21 Січня 2015 14:04
в гаразджі вже цілий рік ріжуть дуби яким вже по 100 200 років і всім пофіг
Єгер Показати IP 21 Січня 2015 14:13
У всіх є недостатки, але Колісник тримав порядок і дисципліну . Все порівнюється на віддалі.
буца до Єгер Показати IP 21 Січня 2015 15:04
лопух
лісник Показати IP 21 Січня 2015 17:04
а від податків які надходять в місцеву гроомаду відмовитись то нехочуть...............
граджа Показати IP 21 Січня 2015 21:19
ага, треба ще й вГараджу поїхати. Там вже давненько директорка розсадником не займається. Все керуєжіночка. Все ріже.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus