USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Волині введуть електронний облік лісової сировини

21 Червня 2016 11:16
Аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

Про це під час оперативної наради сьогодні, 21 червня, повідомив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

З його слів, головною проблемою екологічної галузі Волині є незаконне виробництво деревного вугілля на території області.

«Незаконний бізнес на Волині існував й продовжує існувати. Щодо варіантів вирішення болючих питань, зокрема щодо нелегальної вирубки лісів, я звернувся до екологічної інспекції області. Разом із тим минулого тижня підписав низку розпоряджень, пов’язаних з впорядкуванням вирубки лісів», - зауважив очільник області.

Він наголосив, що, згідно із розпорядженням, на території Волині заборонена будь-яка вирубка лісу без погодження цілою низкою управлінь, зокрема лісомисливського господарства, екологічної інспекції та іншими структурами влади.

«Таким чином поставили під відповідальність усіх, хто має відношення до погодження й охорони документів, у тому числі питання, пов’язані з санітарними дозволами. Не може лісничий на місці за згодою та підписом лише двох своїх працівників прийняти рішення про вирубку лісу. Якщо розпорядження не будуть виконувати, то розмову з тими, хто порушує розпорядження, проводитимуть в правоохоронних органах», - додав Гунчик.

Окрім цього, губернатор Волині повідомив про введення системи електронного обліку використання сировини лісу, в тому числі й облік реалізації.

«Я розумію, що одними адміністративними заходами тіньову економіку на Волині не зламати, але на першому етапі потрібно вибудувати відповідну структура дій. Пропоную головам районних адміністрацій та районних рад в тих районах, де є проблеми з використанням лісових ресурсів – дерева, грибів, ягод, під час оперативних нарад довести до відома всіх виконавців розпорядження, забезпечити їх реалізацію та контроль за виконанням. А екологічній інспекції наказую скоординувати дії між правоохоронними структурами і місцевою владою», - резюмував Гунчик.

До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Нагадаємо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕМАРКОВАНА ДЕРЕВИНА НА ВОЛИНСЬКИХ ДОРОГАХ – НЕ ЗЛОЧИН?

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 21 Червня 2016 12:23
знову обіцяють якийсь фокус щоб легалізувати крадіжки лісу , вже чіпи ввели які маркують тільки перед камерами журналістів , санітарні рубки заборонили так зразуж якась саранча масово напала на ліс в образі лісовоі охорони та місцевих бізнесменів яких люди по районах в лице бачать , які можуть дозволити купувати автівки для себе і дружин по 50 тисяч доларів не говорю вже про тогож таки квартирка які туди відкати ідуть , невже той гунчик і влада безхребетна думає що ім хтось вірить
до аноніма до Анонім Показати IP 21 Червня 2016 20:50
Я трошки поясню все, коліснику треба,малому й великому, кватирку жінц їздити на авто на до 60 тис. доларів в нього в гаражі новенька тойота ладкрузер треба, нова фабія на якій їздить треба на київ треба давати тут тобі і короїди, тут і коренева губка іт.д. і т.п.
Поліщук Показати IP 21 Червня 2016 12:56
Ще не придумали такого обліку для поліщуків ,щоб його неможливо було запрограмувати по своєму . Якщо Гунчик отримує зарплату одну , а живе на зовсім іншу... Чому ??? А люди виживають...
до поліщука до Поліщук Показати IP 21 Червня 2016 20:56
Ніхто дивитись на це не буде тому, що в один місяць дежлісгосп втрачає на утримання електронного обліку приблизно до ста тисяч грн., а в масштабах України, арифметика проста, тому так "потрібний" електронний облік
НАТА Показати IP 21 Червня 2016 21:35
А бурштин не треба обліковувати? Скільки його вивозять???....
Ягодник Показати IP 24 Червня 2016 20:42
Чому Лісова охорона нікому не повідомляє що крогом Ківерець ріжуть дуби хай на свому сайті опублікують пінькі як вони діжурать і охороняють ліс. Дибіли .Вмене є всі фотографії потом вони відправляють лісніків (козлов отпощенія)тиї зрізають пенькі нисько палять гілякі порядок і кажуть ліс неможна різати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus