USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині побільшало хворих на кашлюк дітей

26 Березня 2024 09:47
В області продовжують реєструвати захворюваність на кашлюк. Медики кажуть, що побільшало діток раннього віку, які занедужали.

По це повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

За два місяці 2024 року зареєстровано 36 випадків захворювання (показник на 100 тисяч населення становить 3,5), що у 2,5 раза більше, ніж за аналогічний період торік. 92% усіх захворілих – це діти до 17 років, кількість недужих у віковій групі 0-4 роки становить 57%, із них більшість – діти першого року життя. З-поміж хворих – велика кількість нещеплених проти кашлюку або тих, які отримували вакцину з порушенням календаря профілактичних щеплень.

Працівники структурних підрозділів Волинського центру контролю та профілактики хвороб за всіма зареєстрованими випадками здійснюють комплекс протиепідемічних заходів щодо запобігання поширенню кашлюку. Триває роз’яснювальна робота про недугу та важливість вакцинації як найефективнішого методу профілактики. Організовано медичне спостереження.

Читати ще: Кашлюк, кір та вірусний гепатит: на Волині зросла інфекційна захворюваність на 22%

Виникненню та поширенню кашлюку сприяє збільшення кількості нещеплених та, відповідно, зниження колективного імунітету. В області на сьогодні залишаються незахищеними понад сім тисяч маленьких волинян. Така ситуація є епідеміологічно небезпечною, адже щеплення захищають від захворювань, які становлять серйозну загрозу для здоров’я і життя людини.

На початку ХХ століття, до впровадження вакцинації, кашлюк був однією з основних причин смерті в перші роки життя дитини. Поодинокі летальні випадки реєструють і зараз. Нагадаємо, що у 2023 році в області від кашлюку померло двомісячне немовля. Дитина не була захищена проти цього захворювання.

Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку потрібно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У щеплених дітей ризик захворіти у 4-6 разів нижчий. Форми захворювання – стерті, легкі, рідко – середньотяжкі. Якщо бувають ускладнення, то вони не загрожують життю.

Довідка

Кашлюк – інфекційне захворювання верхніх дихальних шляхів, найбільш характерною ознакою якого є затяжний спазматичний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином – повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, інфікованих кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят, у яких воно може супроводжуватися тимчасовою зупинкою дихання. Поширеним ускладненням кашлюку є пневмонія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus