USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині пояснили, де і кому видають повістки і скільки триватиме мобілізація

3 Травня 2022 11:49
На Волині мобілізаційні плани виконані на 86%. Термін мобілізації наразі був оголошений на 90 днів з початку введення воєнного стану, якщо не буде внесено змін.

Про це під час пресконференції повідомив заступник начальника ОТЦК та СП начальник сектора мобілізаційно-оборонної роботи волинського ОТЦК та СП полковник Павло Свадовський (на фото).

Про мобілізацію та її терміни

Наразі, зауважив Павло Свадовський, у волинян виникає багато запитань щодо проведення мобілізації.

«24 лютого 2022 року був підписаний указ президента про проведення мобілізації. І ми почали працювати відповідно до наших мобілізаційних планів. Наразі план мобілізації людських і транспортних ресурсів виконаний на 86%. На мобілізацію відведений термін 90 днів, який закінчується, умовно, в кінці травня. Я думаю, що ми вчасно впораємось з ситуацією, вчасно поставимо людей в частини, які доукомлектовуються, і підрозділи, які формуються, щоб вони вчасно вибули в навчальні центри на бойове злагодження і на виконання своїх завдань за призначенням», - зазначив він.

Читати ще: В Україні можуть продовжити загальну мобілізацію. Назвали умову

Про «хвилі мобілізації»

Павло Свадовський також додав, що наразі виникає багато питань щодо хвиль мобілізації. З його слів, відповідно до керівних документів, таких понять як «мобілізаційна хвиля» не існує, це умовне розділення. Натомість є поняття оперативного резерву першої та другої черг.

«Юридичного поняття «хвилі» не існує. З самого початку ми почали комплектувати військові частини оперативним резервом першої черги. Це ті, хто з 17 березня 2014 року були мобілізовані та проходили службу у військових частинах або в цей час служили строкову службу і були зараховані командирами в оперативний резерв. Адже командири визначили, що вони будуть потрібні частинам у разі доукомплектування.

Також на нас покладені повноваження включати до оперативного резерву першої черги військовозобов’язаних, якщо вони за цей час призивалися на збори, пройшли підготовку, перепідготовку. Тому так звана «перша хвиля» – це ті, хто був необхідні військовим частинам для доукомплектування.

Оперативний резерв другої черги – це ті, хто не увійшли в першу чергу. Вони зараховувалися у військові частини в територіальну оборону. Одному нашому підрозділу доводилось виконувати завдання із звільнення Київської області. На щастя, вони вже повернулися. Це – «друга хвиля», оперативний резерв другої черги. Далі мобілізовуються офіцери запасу. Це ті, хто пройшов навчання у вищих навчальних закладах, де була військова кафедра», - пояснив заступник начальника центру комплектування та соціальної підтримки.

Читати ще: На вулицях і блокпостах Луцька вручають повістки. Чи мають право і що це означає

Повістки у громадських місцях

Як пояснюють у центрі комплектування та соціальної підтримки, видача повісток про те, щоб особи з’явилися на медичну комісію, відбувається строго у рамках закону. Таким чином шукають тих, хто самостійно не з’явився до ТЦК та СП після оголошення мобілізації.

«Військовослужбовці і працівники терцентрів комплектування діють у межах закону. З моменту оголошення мобілізації, громадяни України повинні самостійно з’явитися в терцентри комплектування і соцпідтримки, щоб визначити ступінь придатності до військової служби на медкомісії. І вони мали бути призвані у військові частини, якщо вони за станом здоров’я, військово-обліковій спеціальності та морально-діловим якостям підходять для виконання бойових завдань визначених військових частин. Багато хто ухиляється. Тому все, що видається в центрах зайнятості, сервісних центрах, торгових центрах – це нормально. Люди мають носити при собі документи. Представники ТЦК і СП ходять у супроводі поліції. Після перевірки документів цих людей запрошують сюди, де з’ясовуються спеціальність, придатність до військової служби», - зазначив Павло Свадовський.

Чи стають вимушені переселенці на військовий облік

Згідно з оприлюдненими даними Волинської військової адміністрації, на Волинь приїхало близько 45 тисяч переселенців, приблизно 16 тисяч з них – чоловіки різного віку. У центрі комплектування повідомили, що наразі в них є статистика, скільки таких осіб прийшло ставати на облік.

«З числа вимушених переселенців на облік стало 2 280 осіб. Зараз цифра почала зменшуватися, бо дехто повертається у свої регіони. З тих, хто став на облік призвано до військової служби приблизно половину. Хочу наголосити: у випадку переміщення, зміни місця проживання, вони повинні з’явитися до терцентрів комплектування, навіть якщо в них немає документів», - наголосив заступник начальника центру комплектування та соціальної підтримки.

Студенти, які вчаться за кордоном, не приносили документів

З початком введення воєнного стану чимало хлопців-студентів, які навчаються за кордоном, мали проблеми з виїздом на навчання, адже вони за віком підпадають під мобілізацію. Як пояснюють в центрі комплектування, проблеми виникали тому, що студенти не приносили довідки про навчання, хоч і повинні були це робити щороку, а не лише один раз – після вступу.

«Серед тих, хто вчиться за кордоном, багато порушників: один раз принесли переклад довідки і все. А ми ж не знаємо, чи він далі вчиться. От зараз виникло питання їхати на сесії, і декого не пускали, бо в базі даних вони перебувають в розшуку, а виявилося, що вони вчаться вже на третьому курсі. В усіх випадках ми йшли на зустріч тим, хто навчається очно за кордоном», - запевнив Павло Свадовський.

Яких спеціальностей потребують військові частини

Військові частини потребують доукомплектувати штати низкою військово-облікових спеціальностей. Серед них є дефіцитні.

«Дефіцитні спеціальності можу назвати. Це, наприклад, водій. В свій час ДОСАФи припинили своє існування і водії почали навчатися за свої кошти. Тож кількість водіїв вантажних автомобілів, транспортних засобів з причепами, напівпричепами зменшилась. А ці люди потрібні не лише на підприємства, а й в ЗСУ. Також потрібні механіки-водії броньованих машин, оператори, артилеристи. Адже відомо, що прибуває техніка з-за кордону і потрібні люди. Є багато тих, хто приходить з такими спеціальностями, яких наразі не потрібно, і ми пропонуємо перенавчання. Це відбувається майже щодня», - повідомив Павло Свадовський.

Мобілізація техніки

Як зізнаються у центрі комплектування і соціальної підтримки, з мобілізацією техніки ситуація дещо складніша. Підприємства неохоче віддають на потреби ЗСУ автомобілі.

«У нас є проблеми з мобілізацією техніки. Підприємства різних форм власності неохоче віддають техніку. Але ми вирішимо це в будь-якому випадку, і вирішимо законним шляхом. Є відсоток, скільки техніки має виділити відповідне підприємство. Є мобілізаційне завдання. Ми продовжимо цю роботу. Є випадки, коли керівники ховаються. Коли наші працівники прибувають на підприємство, їм кажуть, що керівника немає на місці, а печатка лише в нього. На минулому тижні ми ініціювали нараду з головами РДА і підприємцями, ситуація зрушила з місця, але не кардинально. Тому ми посилимо роботу, адже маємо виконати мобілізаційне завдання і поставити необхідну техніку у військові частини і їх підрозділи», - зазначив представник центру комплектування.

З його слів, в основному у військові частини потрібні вантажні автомобілі для перевезення особового складу, зброї, військової техніки. Пріоритетно вони повинні мати дизельні двигуни та бути повноприводними.

«Хоч є спеціальні ремонтні підрозділи, визначені місця, але в умовах війни, може не бути місця, часу ремонтувати, немає змоги евакуювати техніку. Тож треба поставити техніку і в ті частини, які її втратили, і у підрозділи заново формуються відповідна процедура, наші працівник і підприємства її знають. Все прозоро, легально, законно», - резюмував Павло Свадовський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 3 Травня 2022 14:10
як в пана полковника з алкоголем справи не заважає?
Олег Показати IP 3 Травня 2022 15:14
Де ж ще, як не в нашій країні за вісім років цей список мав би бути "відшліфований" і чітко визначена черга в цифровому форматі - коли і кого мобілізувати, а не ловити людей по ринках і супермаркетах. Бардак був і ще довго залишиться

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus