USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині понад 10 років учні тісняться у колишній колгоспконторі

3 Грудня 2013 16:47
Коли 2001 року приміщення старої дерев’яної школи у Лишнівці Маневицького району стало холодним, вологим і не придатним для навчання, учнів та вчителів тимчасово розмістили в колишній колгоспній конторі. Місця для 50 школярів тоді вистачало…

Нині тут здобуває знання 88 дітей, працює 19 педагогів. А наступного навчального року мають сісти за парти ще 14 першачків. Тож жителі села б’ють на сполох - потрібна нова школа, інформує Волинь-нова.

ВІД ПАРТИ ДО ДОШКИ - ОДИН МЕТР

Коридори «школи» вкрай вузькі. Кімнати по 10-14 метрів квадратних, відстань від дошки до перших парт подекуди близько метра. Дзвінок на перерву відкриває очі на ще одну проблему - дітям ніде відпочити чи побігати, ба, навіть розминутися іноді годі. І хоч всюди тепло та чисто, але ця тіснота не вписується в жодні нормативи, тим паче у Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу (ДСанПіН) 5.5.2.008-01, де у пункті 3 «Основні приміщення» чітко записано: «Кількість учнів загальноосвітнього навчального закладу не повинна перевищувати його проектну місткість».

У цій школі немає навіть медпункту. А бібліотека розмістилася наприкінці коридору першого поверху на двох метрах, де за ґратами зберігають лише підручники і вкрай потрібну художню літературу.

Проте і в таких умовах, діти все ж відвідують уроки фізкультури і хореографії, заняття з настільного тенісу, поряд - футбольне поле.

«НЕХАЙ ХОЧ ДОКУМЕНТИ НА БУДОВУ ДАДУТЬ!»

На батьківських зборах за участю місцевої та районної влади у червні 2013 року обговорили різні шляхи виходу з ситуації - від добудови приміщення колишньої контори до спорудження нової школи на місці старої дерев’яної, яка 2011 року згоріла від удару блискавки. Селяни зійшлися на думці, що найкраще будувати нову на старому місці, яке нині поросло чагарниками: до розташованого в центрі села навчального закладу зручно буде добиратися з усіх вулиць.

Батьки школярів налаштовані згуртуватися і всіляко допомагати будівельникам. «Нехай хоч документи на будову дадуть», - просять батьки. Голова селищної ради Тетяна Ковердюк каже, що їм пообіцяли у 2014 році виділити кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації, але хтозна, чи так воно буде.

Складну ситуацію прокоментував керівник відділу освіти Маневицької районної держадміністрації Михайло Ліщук: «Мені теж болить проблема лишнівчан. Але з вересня цього року ми неплатоспроможні, бо через державне казначейство бюджетникам не виділяють гроші. Тобто проект немає за що замовляти. Та й Лишнівська школа не найгірша у районі. Наразі добудовуємо школу в Прилісному. Розпочато і через брак коштів заморожено будівництво навчального закладу в селі Четвертня, на який треба ще 22 мільйони гривень».

На нараді у Лишнівці був і народний депутат України Анатолій Вітів. Ми запитали його, чи зможе він у бюджет наступного року «пробити» близько 12 мільйонів гривень на будівництво цієї школи? Він сказав, що такої проблеми не вирішить.

Навіть якщо й відшукаємо 70 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію школи у Лишнівці, то ціни, які будуть там вказані, дійсні тільки протягом одного року. Вони, як завжди, збільшаться, і доведеться знову платити - за коригування кошторису. А втім, якщо лишнівчани знайдуть спонсора, то за проектом справа не стане - день і ніч над ним працюватимемо. Бо й ми хочемо, щоб тамтешні діти мали добру школу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus