USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

На Волині школяр знайшов грибний «первоцвіт» вагою 350 грамів. ФОТО

26 Квітня 2016 12:25
У волинських лісах уже з’явилися перші гриби. І не прості, а рідкісні делікатеси.

Улов таких кучерявих шморгунів, а по-науковому зморшків їстівних, трапився 10-річному школяреві з села Горішне Горохівського району. Серед них є і трофейний екземпляр вагою 350 грамів.

Про це пише horohiv.com.ua.

На тихе полювання Сашко Войтович вибрався зі старшим на 13 років братом Сергієм. Брати чули, що в середині весни у тутешніх лісах поблизу Горішнього (або, як побутує, Голятина), Іванівки, Наталина можна знайти рідкісні гриби надзвичайного смаку, які місцеві називають шморгунами. І справді, уже першого дня брати принесли грибів на добру вечерю.



– Наступного дня ми з братом пішли знову і натрапили на ці великі гриби! Я вперше такі бачу! – захоплено розповідає Сашко.

Тато Ярослав відразу взявся важити трофеї:



– А може, рекорд Волині поб’ємо? – приміряється Войтович-старший і додає, що найбільший грибочок потягнув при першому зважуванні рівно на 350 грамів. Щоправда, коли дійшла справа до фіксації на камеру, то краї шморгуна-велетня дещо покришилися, і залишилося 335 грамів.

Якщо юний Сашко Войтович радіє першій цінній знахідці, то головний спеціаліст відділу лісового господарства Волинського обласного управління Володимир Дем’янчик збирає зморшки уже 34 роки. І переконує: смакові якості грибів від розміру не залежать.

– На роботу в Карасинське лісництво, що на Маневиччині, я прийшов 1 квітня, і тодішній лісник Петро Ремінський показав мені ці найперші гриби. Відтоді щороку на Поліссі збираю і готую ці смаколики, що найсмачніші виходять на натуральному свинячому смальці.

Цієї весни уже теж збирав зморшки. Якщо знати місця, де вони ростуть, то за кілька годин можна назбирати відро грибів. А ще, пам’ятаю, років 20 тому на Поліссі їх заготовляли для експорту у Польщу і країни Прибалтики, – розповідає Володимир Дем’янчик.

Про те, які найбільші за розміром гриби-шморгуни знаходили в Україні (а ростуть вони по всій території), наразі з’ясувати не вдалося, а от в США офіційно зафіксований рекорд – гриб вагою 400 грамів. До слова, в Америці зморшок називають «королем грибів», і разом з лисичками вони належить до найцінніших видів. Кілограм свіжих грибів у США коштує до 100 доларів, а сушених – понад 600. Влаштовують навіть чемпіонати грибників, під час яких збирають виключно зморшків-шморгунів. Саме цей гриб є символом американського грибного господарства і зображений на емблемах численних грибних організацій.

У Європі, зокрема у Німеччині і Франції, шморгунів навчилися вирощувати у садах. У СРСР гриб допускався Держстандартом в заготовку. Сьогодні, зі слів Оксани Романюк, жительки села Горішне, мариновані шморгуни продають у білоруських магазинах. Зокрема, жінці пощастило куштувати такі у Бресті. Там їх називають деревними грибами.

Хоча у світі зморшки вважають делікатесом, у нас їх вважають умовно їстівними, а за смаковими даними відносять до грибів третьої категорії.

– Це найсмачніші гриби, які я коли-небудь куштувала! – переконує мама юного грибника Валентина Войтович. – А готую традиційно: смажу з цибулею і сметаною.

Науковці наголошують, що, крім традиційних рецептів, треба пам’ятати головне правило приготування цього виду грибів: відварити, а воду вилити, бо можна отруїтися гельвеловою кислотою, яка є смертельно небезпечною. Буває, що замість зморшка їстівного помилково збирають смертельно отруйний гриб строчок звичайний, який має не шоколадно-коричневе, а каштанове забарвлення.



Наталка ПАХАЙЧУК (газета "Сім’я і дім")
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Денис Показати IP 4 Січня 2021 17:03
Похожі на строчки,а не на зморшки, у зморшка їстівного акуратна струнка шляпка,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus