USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині відзначили 72-у річницю героїчного бою УПА поблизу Нового Загорова

13 Вересня 2015 22:00
Вояків Української Повстанської Армії, які загинули у нерівному бою з німцями, громадськість вшанувала на місці героїчної події, де у 1943-му 44 молоді повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів.

Урочистості з відзначення 72-ї річниці героїчного бою УПА чоти «Берези» проти німецьких окупантів відбулися 13 вересня поблизу села Новий Загорів Локачинського району Волині.

Божественну Літургію відправили у храмі Різдва Пресвятої Богородиці Локачинського деканату, панахиду – під стінами зруйнованого монастиря, перед пам’ятним знаком. Богослужіння очолив настоятель місцевої парафії протоієрей Володимир Новіцький, з яким служили інші священики. Про це повідомили у прес-службі волинської єпархії.

Молилися сотні вірян, зокрема, ветерани УПА, учасники АТО, представники обласної та районної влади, політичних партій, громадськість. Після панахиди відбулися віче, обласний фестиваль повстанських і стрілецьких пісень «За волю України» за участю хору «Посвіт», художніх колективів області та району.

Присутні вшанували пам'ять загиблих борців за волю та незалежність України хвилиною мовчання, поклали квіти до підніжжя пам’ятного знаку полеглим воякам УПА.

Старшина застави Луцького прикордонного загону, учасник російсько-української війни, представник «Легіону Свободи» Олександр Приступа розповів, що, йдучи на фронт, українські бійці сподівалися, що на внутрішньому фронті буде усунута корупція, приборкані олігархи, проведена люстрація.

«Жодна з цих вимог Революції гідності не виконана. Не за таку владу ми воювали. Не за те, щоб патріотів саджали в тюрми, а націоналістів без суду і слідства звинувачували в бандитизмі. Я ретельно проаналізував, що відбувалося в Києві 18-29 лютого 2014 року, і те, що сталося під стінами Верховної Ради 31 серпня. Почерк – один і той же! Чи варто тепер дивуватися, чому вбивці Небесної сотні досі не покарані? Сумнівів у тому, що це спланована провокація спецслужб – не залишається. Як кадровий військовий, я з повним правом міг би сказати: в тому, що сталося 31 серпня, я звинувачую міністра Авакова!» – наголосив Олександр Приступа.

Виступаючи на віче біля пам’ятного знаку полеглим повстанцям, перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що кров полеглих тут героїв повстала на Майдані і покликала патріотів захищати свою землю у війні з російським окупантом.

«Але ця боротьба триває. Ті, хто засів сьогодні на київських пагорбах, сьогодні відкрили другий фронт цієї боротьби, кинувши виклик патріотам і націоналістам. Вони нехтують національними інтересами, ґвалтують Конституцію і збираються оголосити амністію убивцям і терористам. Натомість тих, хто послідовно захищав і захищає українські інтереси, саджають в тюрми. Арешт Юрка Сиротюка – взірцевого громадянина і націоналіста, який 24 роки перебував на передовій боротьби за Україну, став тією межею, за якою кожен має зробити свій вибір: чи за таку владу гинули українські герої, чи там вона шукає ворогів? Маємо стати на захист українських патріотів, інакше Революція гідності справді перейде у контрреволюцію негідників», – наголосив Олександр Пирожик.

Завершились урочистості фестивалем повстанської пісні за участю народної хорової капели «Посвіт», самодіяльних мистецьких колективів області та району.

Довідково:

8-11 вересня 1943 року чота особливого призначення УПА під командуванням Андрія Марценюка(псевдо «Береза») здійснила нечуваний подвиг: 42 молоді українські повстанці дві з половиною доби тримали бій проти понад тисячі ворогів, маючи у наявності лише один гранатомет та чотири кулемети. За майже три доби повстанці вбили 540 окупантів та 700 поранили. Бій розпочався приблизно за дві години до сходу сонця в суботу, 11 вересня (православне релігійне свято Головостення), і тривав до полудня 12 вересня, коли німецькі карателі, нарешті, змогли увійти на територію монастиря, що був для оточених повстанців фортецею.

Як вказував в опублікованих 1949 року в підпільному повстанському журналі спогадах повстанець на псевдо Петро, у цьому нерівному бою загинуло близько 400 німців. І якщо навіть припустити, що до цього числа прираховано і поранених окупантів та поляків з допоміжної поліції, які брали участь у каральній акції, втрати ворожої сторони супроти втрат повстанців – величезні. Німецькі війська застосували у бою танкетки та авіацію.

Із 43 повстанців 29 загинули зокрема і командир чоти Андрій Марценюк та його заступник Михайло Ліщук. Ті вояки, що залишилися в живих, прорвалися з оточення. Ім’ям Андрія Марценюка у 2011 році назвали одну з вулиць Луцька.

Як відомо, 9 квітня 2015 року Верховна Рада України визнала учасників ОУН та УПА борцями за незалежність України.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
цікаво Показати IP 14 Вересня 2015 13:35
В Олександра усі нагороди бойові???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus