USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині виявили поховання часів війни та людські рештки на подвір'ї

13 Липня 2017 20:49
Нещодавно відбулася спільна пошуково-розвідкова експедиція Спеціалізованої установи «Волинські старожитності», Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки, ГО «Пам’ять Вітчизни» на території Цуманської селищної ради та Берестянської сільської ради Волинської області, участь в якій взяли археологи, краєзнавці, студенти та школярі-скаути.

Роботи проводилися на місцях боїв періоду І світової війни, коли тут стояв фронт у 1915 році (і навіть відомий Чапаєв перебував у Цумані) і відбувалися військові дії у 1916 році (під час Брусиловського прориву) та на місцях дислокації партизан періоду ІІ світової війни, інформують дослідники.

Протягом 3-7 липня 2017 року було обстежено відомі австрійські окопи так званої «позиційної» війни 1915-1916 років, виявлено нові локації поховань військових, а також поховання невідомих періоду ІІ світової війни навколо Берестяне.

Всі вони ще чекають свого дослідження.

На прохання цуманського селищного голови Анатолія Дорощука експедиція перевірила поховання невідомого, що перебувало в «аварійному» стані – вже було частково знищене. Як розповів Олександр Манюк у 1984 році невідомі поруч з його подвір’ям розкопали кістяк, забрали у нього шкіряний пас з пряжкою з австрійським гербом, а останки присипали землею.

На місці, вказаному господарем, археологи заклали невелику траншею розмірами 2х3 м і вже на глибині 0,20 м від денної поверхні виявлено фрагменти кінцівок. Грунт у місці траншеї носив перевідкладений характер – видно, що хтось активно його перекопував. Одночасно слідів поховань – археологічного об’єкту не спостерігалося. Проте на глибині 0,60 м таки виявили рештки людини. На прохання господаря та селищного голови учасники експедиції не повторили історії 1984 року, а ексгумували останки, які з часом будуть перепоховані на місцевому кладовищі.

На останок учасники експедиції відвідали Лопатенський меморіальний комплекс і ознайомились з історією радянського руху спротиву та історією лісу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
з Показати IP 13 Липня 2017 21:23
Сусіднього Чорнижа 22 травня 1916 року розпочався знаменитий Брусиловський прорив. Мета якого блокувати *клеванський шлях*. Тоді як в решті армій Пд.Зх фронту проволась лише артпідготовка.
Час Показати IP 13 Липня 2017 22:27
Вже час, почати розшукувати сліди злочинів КРАСНИХ ПАРТИЗАН і донести розкриті факти до відома народу.
Времени Показати IP 14 Липня 2017 07:11
Заодно и про подвиги УПА расскажем ?
просто факти Показати IP 15 Липня 2017 09:39
Думаю, "подвиги" УПА більш красномовніші.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus