USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

На Волині виявили порушень тендерних процедур на 567 мільйонів

3 Квітня 2018 17:56
Погане знання тендерного законодавства, тендери, умови яких дозволяли купувати автобуси виробництва країни-агресора та відсутність можливості нарахувати суму збитків за порушення: працівники Держаудитслужби протягом двох років виявили на Волині порушення вимог закону у 94 тендерних процедурах.

Про порушення чинного законодавства при здійсненні державних закупівель за 2016 – 2017 роки йшлося під час оперативної наради в голови Волинської облдержадміністрації 3 квітня.

Начальник Управління Західного офісу Держаудитслужби у Волинській області Анатолій Омельчук повідомив, що протягом двох років моніторингом охопили 145 тендерних процедур на загальну суму 1,038 мільярда гривень. Порушення вимог законодавства виявили у 94 процедурах на загальну суму 567,3 мільйона.

З його слів, не всі факти порушень і недоліків були вчинені зумисно. Частина з них вчинялася через неповне знання тендерного законодавства членами тендерних комітетів. Наприклад, іноді у тендерній документації не передбачали вимог щодо екологічних характеристик товарів.

Також на Волині виявили тендер, який давав можливість закупівлі автобусів виробництва країни-агресора (Російської Федерації). Факти купівлі російських автобусів виявляли в інших областях України.

Інформацію про виявлені порушення та недоліки направляли в Управління захисту економіки у Волинській області. Оскільки досі немає методики нарахування збитків, правоохоронні органи не можуть відкривати провадження щодо виявлених порушень у тендерах. Втім, вже невдовзі Держаудитслужба зможе нараховувати збитки для того, щоб правоохоронні органи могли приймати процесуальні рішення – очікують введення Кабміном в дію механізму проведення перевірок.

Голова Волинської ОДА Олександр Савченко зазначив, що вважає, що варто провести семінари чи навчання, зокрема, керівників волинських ОТГ.

Анатолій Омельчук повідомив, що за перші три місяці цього року вже встигли виявити стільки ж порушень, як за минулі два роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 3 Квітня 2018 18:03
а васька слушает да ест
Anonim Показати IP 3 Квітня 2018 21:04
Система моніторингу закупівель в області була запроваджена і організована ідеально, 145 процедур, перевірених Держаудитслужбою - це лише "вершина айсберга". Дуже відповідальний напрям. Люди не хочуть брати участь у тендерних комітетах, через страх порушити законодавство внаслідок його незнання.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus