USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Волині - виставка вишивок живої легенди краю

10 Квітня 2015 13:06
Презентація виставки відомої вишивальниці відбулася у Володимирі-Волинському. Про це інформує Слово Волині.

У культурно-мистецькому центрі ім.Т.Шевченка презентували виставку відомої володимир-волинської вишивальниці Марії Ваврисевич.

Напередодні урочистого відкриття Марія Макарівна відзначила своє 80-ліття, тож привітати ювілярку з поважною датою та черговою виставкою прийшли рідні, друзі, представники влади, колеги-художники та поціновувачі її таланту.

Марія Ваврисевич – жива легенда волинською краю. Вона пережила безліч трагічних подій, про які сьогодні ми дізнаємось з підручників історії.

Босоноге дитинство пані Марії пройшло на глухому Любомльському хуторі, де було всього три хати. Виростала, як розповідає рукодільниця, серед кумкання жаб та співу жайворонків. Ранні роки Марії Ваврисевич тісно пов’язані з Другою світовою війною. Як сьогодні, вона пам’ятає перший день війни: «Батько рано встав і каже «Діти, почалась війна». Боже мій, - гуркіт, летять ті страшні німецькі літаки…Я вибігла з хати і сховалась, встромивши голову у кущі верболозу, тремтячи від страху».

З гіркотою пані Марія розповідає про своїх брата та сестру, які були засуджені як «вороги народу» за співпрацю з УПА та відправлені до Сибіру. Через це її, студентку-відмінницю Чернівецького медінституту виключили з навчального закладу. Після безуспішних спроб повернутись до вузу, Марія Ваврисевич вступила до Луцького медичного училища. Після закінчення навчання вона поїхала за направленням до Володимира-Волинського, де 42 роки пропрацювала у туберкульозній лікарні.

Марія Ваврисевич виростала серед ікон, вишитих рушників та тканих килимів, які були на той час були чи не єдиною окрасою української оселі. Змалечку майбутня вишивальниця допомагала мамі прясти, ткати килими, а от вишивати в ті роки особливо не було на чому. Пані Марія пригадує, що їй купували клаптики білої матерії, з яких вона робила вишиті хустинки.

Більше вишивати Марія Макарівна стала під час навчання в училищі, а вже коли вийшла заміж та підросли діти, з головою поринула в улюблене заняття. З того часу її роботи почали розходитись по усіх куточках світу – одна з вишитих ікон Марії Ваврисевич радує око прихожанам українського Собору св. Василія, що у Нью-Йорку.

Поштовхом до сакральної вишивки пані Марії стала виставка вишитих ікон священника-митця Дмитра Блажейовського, на якій вона побувала у 1992 році. З тих пір Марія Ваврисевич постійно вишиває, адже ця справа є не просто улюбленою, а невід’ємною частинкою її життя.

На полотнах пані Марії – церкви, лики святих, біблійні сюжети, а також портрети видатних українських постатей, уривки поезії та давні волинські орнаменти. «Вабить мене старина, бо то є наше глибоке національне коріння. І чим старіша вишивка, тим більше я її ціную. Ніколи не гонюсь за чимось, новим і аж надто сучасним», - зазначає рукодільниця.

Високо цінує творчість Марії Ваврисевич директор Володимир-Волинської художньої школи Адам Михалик. Він власноруч композиційно та тематично скомпонував три десятки робіт ювілейної виставки Марії Макарівни, адже є її давнім другом та поціновувачем таланту. «Вишивати – це не просто робити стібки та підбирати нитки. Потрібно зробити річ, на яку б можна було дивитись з точки зору естетики та яка б мала певний зміст. Також не є просто композиційно заповнювати полотно, щоб це виглядало як закінчена мистецька річ. У Марії Макарівни це виходить чудово. На її роботи неможливо спокійно дивитись, адже вони заряджені надзвичайно світлою, позитивною енергією», - зазначив Адам Михалик.

Пізнати багатство душі волинської майстрині та з головою поринути у «Вишиваний світ Марії Ваврисевич» зможе кожен охочий, адже виставка у стінах КМЦ триватиме протягом місяця.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus