USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

На Волині вже 10 років незаконно видобувають бурштин

26 Червня 2014 13:24
У Маневицькому районі «сонячний камінь» видобувають в лісі, на городах. «Чорний» бурштин вже не раз переправляли за кордон. А місцева прокуратура лише спостерігає за розвитком подій.

Скільки завдали збитків – не знає ніхто

Останнім часом питання незаконного видобутку бурштину на Волині набуло чималого розголосу. Тому в прокуратурі ініціюють створити міжвідомчу групу, яка займатиметься цим питанням.

Про це повідомив прокурор області Анатолій Коцура під час міжвідомчої наради у прокуратурі сьогодні, 26 червня.

Згідно з інформацією Державної служби геології та надр України, Лісовська, Вовчицька та Чорторийська ділянки Маневицького району є перспективними для подальшого вивчення та розробки бурштинових покладів. Але видобутком держава не займається.

Тим часом підприємливі спритники шукають «сонячний камінь» на людських городах, у лісах. Та ані Маневицька райдержадміністрація, ані сільські ради, ані лісова охорона не займаються цією проблемою, зауважив Анатолій Коцура. А державні органи не знають, скільки заподіяли шкоди довкіллю ці порушення.
«Держекоінспекція, Держсільгоспінспекція і державна лісова охорона інформацією про площі порушених земель, в тому числі лісового фонду, не мають, а тому на порушення не реагують взагалі. Водночас, волинський бурштин незаконно вивозиться за кордон. Лише у травні двоє жителів Луцького району намагались вивезти по три з половиною кілограма обробленого каменю загальною вартістю майже 40 тисяч гривень», – зазначив прокурор.

Маневицьким райвідділом упродовж минулого та поточного років за фактами незаконного видобутку бурштину-сирцю розслідувано 11 кримінальних проваджень, сім з яких направили до суду, одне закрили та три перебувають у провадженні. Є випадки, коли міліціонери займаються цією незаконною діяльністю.
Нагадаємо, цього року прокуратура області затвердила обвинувальний акт та скерувала до суду матеріали кримінального провадження щодо інспектора дорожньо-патрульної служби ДАІ УМВС України у Волинській області.

Досудовим розслідуванням встановили, що правоохоронець, за попередньою змовою ще з чотирма громадянами, незаконно видобував на Маневиччині бурштин-сирець.

Тому Анатолій Коцура запропонував створити міжвідомчу групу з протидії незаконному видобутку бурштину.

Родовища пропонують узаконити

Та порушників відшукати важко, кажуть лісівники. Заступник начальника управління лісового та мисливського господарства Сергій Шеремета розповів, що минулого року працівники лісової охорони знайшли одну «копанку» на території Осницького лісництва у жовтні. А в березні-квітні цього року такі місця віднайшли на території Колківського і Осницького лісогосподарств.
Такі «копанки» віднайшли й на території Лісовської та Вовчицької сільських рад. Зі слів Сергія Шеремети, цю інформацію повідомили до правоохоронних органів. Та шукачів досі не знайшли, бо розкопки відбуваються здебільшого ночами. На його думку, це питання можна спробувати вирішити посиленням лісової охорони.

Крім того, родовища варто було б узаконити і передати в користування ліцензованим підприємствам, зазначив Сергій Шеремета.

Екологи не можуть покарати

А ось екологи розводять руками. Начальник обласної Держекоінспекції Олександр Ткачук, своєю чергою, повідомив, що його структура не наділена функціями нагляду за використанням надр – їх в інспекції забрали. Тож, через недосконалість законодавства, екологам притягнути до відповідальності таких видобувачів бурштину – важко.
Крім того, ґрунту ці копанки не особливо шкодять, бо місця видобутку бурштину виявляють переважно в місцях з неродючим шаром. Хоча злочин можна кваліфікувати як розкрадання державного майна, адже корисні копалини – власність держави.
Не виключено, що міліція «кришує»

Як з’ясувалося, державу бурштиношукачі грабують уже давно.

Керівник обласного управління МВС Петро Шпига своєю чергою розповів, що в схемі незаконного видобутку бурштину на Волині задіяні як представники правоохоронних органів, так і місцевої влади, ще й мешканці сусідньої – Рівненської області. Уся робота дуже добре налагоджена і злочинці мають покровителів, як і серед владців, так і правоохоронців.
Крім того, з його слів, видобуток бурштину на Маневиччині відбувається уже близько 10 років. Злочини скоюються на території трьох сільських рад – Лісовської, Вовчицької та Чорторийської. До відповідальності притягнули й кількох порушників – їм призначили сплатити по 6,8 тисячі гривень штрафу. Покарали й одного міліціонера, який покривав злочинців.

Зі слів Петра Шпиги, волинські правоохоронці нині документують злочини. Він пообіцяв «навести порядок» з цим питанням і прикрити незаконний видобуток «сонячного каміння».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ПС Показати IP 26 Червня 2014 15:05
"притягнули й кількох порушників" - смішно. за моєю інформацією тільки в цьому році 19 чоловік.
Анонім Показати IP 26 Червня 2014 16:27
прокуратура ніколи просто так не спостерігає , якщо прокуратура не реагує на явний злочин, значить їй за це платять.
Волинянин Показати IP 27 Червня 2014 00:50
Клондайк ?! - І всім вистачає ? А які тоді функції Держекобезпеки ? Скільки конкретно приписів в 2014 році зроблено та подано до прокуратури ? Кругова порука ! Тільки ЛЮСТРАЦІЯ у всіх рівнях влади !
св Показати IP 8 Серпня 2014 23:02
Нехай люди заробляють анеці прожори.
свідок Показати IP 27 Грудня 2014 15:27
Депутат одл ради ПРиходько кришує незаконне добування бурштину в Маневицькому і Любешівському районах
х Показати IP 14 Січня 2015 00:29
підскажіть де копнути
Леша Показати IP 12 Серпня 2016 10:36
К**ли то дайте людям норм. зарплати робочі місця і все булоб добре а не все собі в кармани ур*ди власть наша!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus