USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За сотню липових кредитів на Волині судять директора спілки

16 Жовтня 2015 17:51
Володимир-Волинська міжрайонна прокуратура звільнила від кримінальної відповідальності очільницю кредитної спілки, яка видала понад сотню липових кредитних договорів на загальну суму майже 1 400 000 гривень. При цьому прокуратура навіть не врахувала думку потерпілих. Про це інформує Під прицілом.

Свого часу рівненська кредитна спілка «Єдність» відкрила відділення в Володимирі-Волинському, а керуючою відділенням призначили Оксану Сову. Так вона у період з 22.10.2007 по 12.05.2008 виписала 119 кредитних угод на підставних осіб і «видала» їм кредитів на суму майже півтора мільйона гривень. При цьому договори навіть не містять підписів позичальників.

Натомість вкладники спілки, в основному це були пенсіонери, які віддали спілці майже всі свої заощадження на депозити, помітили, що вони перестали отримувати відсотки за вкладені кошти. Люди запідозрили щось неладне і звернулися до правоохоронних органів.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею службова недбалість. Кілька років тривало досудове розслідування, однак до суду справа не дійшла. Натомість прокурор звернувся до Володимир-Волинського міського суду з клопотанням про звільнення обвинуваченої Оксани Сови від кримінальної відповідальності в зв'язку з закінченням строків давності.

Суддя Володимир-Волинського міського суду Надія Пікула задовольнила клопотання прокурора і тим самим звільнила посадовицю, через яку кредитна спілка втратила майже півтора мільйона гривень, від кримінальної відповідальності.

Однак потерпілі та представник кредитної спілки переконані, що Оксану Сову слід судити за шахрайство та зловживання владою або службовим становищем. Свою позицію вони виклали в апеляційній скарзі, якою оскаржили ухвалу суду про звільнення Оксани Сови від відповідальності. Люди просили скасувати спірну ухвалу, а кримінальне провадження направити прокурору для загального розслідування.

Представник кредитної спілки «Єдність» Оксана Ващишина наголошувала на тому, що потерпілі навіть не знали про розгляд спірного клопотання, адже в такому випадку, вони б цілком заперечували проти його задоволення. Крім того, юристка наголосила, що ще на час слідства Оксана Сова написала пояснювальну записку, в якій вказала, що вона вступила в змову з касиром спілки та ще кількома особами, зокрема приватним підприємцем на прізвище Лобода. А тому, цей злочин слід кваліфікувати не як службову недбалість, а саме шахрайство.

Згодом в судовому засіданні вдалося з'ясувати, що про розгляд спірного клопотання в суді І інстанції знали лише 9 із 19 потерпілих.

Разом з тим прокурор заперечував проти задоволення апеляційної скарги, позаяк вважає, що прокуратура все зробила законно.

Зрештою колегія суддів Апеляційного суду Волинської області задовольнила скаргу потерпілих частково — ухвалу Володимир-волинського міського суду про звільнення Оксани Сови від кримінальної відповідальності скасували, а клопотання прокурора направили на новий судовий розгляд, до якого зобов'язали залучити усіх потерпілих.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus