USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Волині затопило 8 тисяч гектарів землі

31 Січня 2023 11:21
На Волині вісім тисяч гектарів земель опинилися під водою. Найбільше від підтоплень страждають північні регіони області – Ратнівщина, Любешівщина, Камінь-Каширщина. У воді не лише сільськогосподарські угіддя, подекуди вода підходить під людські будинки.

Чи варто найближчим часом очікувати зниження рівня води – у сюжеті телеканалу «Аверс».

На Волині – зимовий паводок. Річки і канави виходять з берегів, вода стоїть на полях і подекуди підходить під будинки. У Регіональному офісі водних ресурсів зазначають, що орієнтовно під водою зараз перебуває вісім тисяч гектарів землі.

«Починаючи з третьої декади грудня, на Волині триває зимовий паводок, який сьогодні продовжується. Це у нас басейн річки Прип’ять і північно-західні райони нашої області. Переважно, це Ковельський і Камінь-Каширський райони. Є підтоплення і у Володимирському районі, але незначні», - розповідає заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук.Щоб зменшити паводок, нині кожного дня, за словами Ростислава Кравчука, працює від 10 до 16 насосних станцій. Загалом на Волині наразі є 46 таких станцій.

«Ми включаємо їх періодично, коли є електроенергія та коли є подача. Вони увімкнені не постійно, а періодично. У нас обмежений ліміт на сьогодні. Ми зверталися в територіальні громади за допомогою, тому що нам обмежили фінансування з державного бюджету. Ми звертаємося і в територіальні громади, і в районні держадміністрації, щоб вони допомогли нам фінансово оплатити цю електроенергію. Тому що відкачувати воду доводиться багато», - наголошує посадовець.

На об’єктах, де є пориви дамб або загроза перетоку, працюють аварійні бригади. Подекуди дамби укріплюють мішками з піском. У селі Цир, що на Любешівщині, аварійникам укріплювати дамбу допомагали місцеві мешканці.

«Аварійні бригади щоденно працюють. Уже протягом січня було здійснено 39 виїздів аварійних бригад. Ідуть перетоки води через дамби, які побудовані років 40-50 тому і вже просіли. Капітальні ремонти не проводилися. Поточні проводяться щорічно, але ось в такі екстремальні періоди є загроза перетоків води через ці дамби, і можуть бути підтоплені або затоплені населені пункти. У Люб’язькій системі, яка захищає село Люб’язь, працює аварійна бригада на дамбах. Працюють і в Хоцуні. Теж там дамба по захисту села. І в Щедрогорі працюють. Це вже Ковельський район», - поінформував Ростислав Кравчук.

Причина зимового паводку – чимала кількість опадів, яка випала минулого місяця. Зокрема, у північних регіонах у грудні подекуди насипало до 30 сантиметрів снігу. Сніг розтав, потім пішли дощі. А меліоративна система на Волині, якою уже майже 40 років ніхто не займався, залишає бажати кращого.

«У нас і опади, і грунтові води високі, і річкові вийшли на заплаву. Тому загальна картина складається таким чином, що відбувається підтоплення. Прогнози по опадах дають синоптики. Я можу сказати, що найближчим часом – без істотних опадів. Трішки підморозить і рівні води, швидше за все, будуть незначно понижуватися», - зазначила начальник відділу гідрології Волинського гідрометцентру Любов Жайворонок.

Щодо ближчої перспективи, то в Українському гідрометцентрі попереджають, що впродовж 25-26 січня на річках Прип’ять, Вижівка та Стохiд у межах Волинської областi ще продовжиться підйом води з iнтенсивнiстю 1-5 см за добу. Відбуватиметься подальше затоплення присадибних дiлянок та сiльськогосподарських угiдь в прирiчкових селах Камiнь-Каширського та Ковельського районiв.

З людських дворів подекуди воду допомагають відкачувати рятувальники. У Державній службі надзвичайних ситуацій Волинської області зазначають, що з початку року вони відкачали понад 3,7 тисячі кубометрів води. Щодо посівів, то у Волинській обласній адміністрації зазначили, що поки офіційних звернень щодо затоплень полів від аграріїв вони не отримували.

Наразі найбільші підтоплення фіксують у двох районах області: Ковельському (4138 га с/г) та Камінь-Каширському (4140 га с/г).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Дєд Показати IP 31 Січня 2023 15:17
А що ви хотіли? Радянські канали роками не чищенні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus