USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині збирають унікальне генетичне насіння

17 Січня 2015 15:27
Незвичне дерево росте над дорогою, поблизу села Бодячів Ківерцвського району, в урочищі місцевого значення «Насадження сосни». На сьогоднішній день вік сосни становить 110 років, а з її насіння виростили не один гектар високопродуктивних насіннєвих плантацій.

Про це повідомили у прес-службі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

За свій не малий вік, дерево-ювіляр стало прабатьком тисячі дерев, що ростуть по лісових масивах не тільки Волинського краю, але й в інших регіонах України.

«Плюсові дерева за інтенсивністю росту перевищують середні показники свого насадження, характеризуються високою якістю стовбурів і добрим очищенням їх від сучків, стійкістю до шкідників, хвороб та мають добре розвинуту крону», - розповів виконувач обов’язків головного лісничого ДП «Ківерцівського лісового господарства» Андрій Ткачук.

Всього у Волинських лісах росте понад 184 сосни, які дають генетично якісне насіння.
Шишки із цих дерев лісівники доставляють до шишкосушарки, які знаходяться в ДП «Ківерцівське ЛГ» та ДП «Старовижівське ЛГ». Далі шишки проходять повний цикл термообробки.

Все заготовлене насіння хвойних порід дерев проходить апробацію по 1-2 класах якості. Певна частина висаджується в лісовому селекційно-насінєвому центрі, а решта – закладається на зберігання в банк насіння.

Зі слів головного лісівника Волині Василя Мазурика на потреби лісового господарства планується цього року заготовити 132 тонни шишок, при тому вихід насіння очікується у кількості 1 500 кілограм.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
плебей Показати IP 17 Січня 2015 15:41
Унiкальне генетичне насiння можна в заступника начальника управлiння освiти Плахотної зiбрати - вона з вiдомого роду - дворянка гербованая.
лісівник Показати IP 17 Січня 2015 21:44
Цікаво як збирають шишки з цих дерев? Можливо Ківерцівське ЛГ закупило окрім лісовозної техніки та палетної лінії ще й спеціальну вишку для збору висококласного насіння з плюсових дерев, що дійсно забезпечило б створення якісних насаджень для майбутніх поколінь. А то дерева плюсові є і лісівники рапортують що насіння саме з них, а насправді його збирають із самих гірших мінусових дерев типу вовк, що ростуть на узліссях. Хто не вірить проїдьтеся по лісах і побачите низькорослі карачкуваті сосонки ще й з обрізаним гіллям, щоб легше обривати шишки.
лісівнику Показати IP 18 Січня 2015 00:44
є вишка, її задіюють для збору шишок, а далі насіння використовується для роспліднення лісу та в наукових цілях. в статті вказано що на Волині є 184 плюсових сосни..тому вирощування лісу із таких порід дерев є..й не потрібно обливати брудом лісівників волинського краю..раз ви є лісівником-невдахою. так змеріться із цим та й живіть!
лісівник до лісівнику Показати IP 18 Січня 2015 08:19
Підкріпіть матеріал фотографіями збору насіння а не позадирали голови. Ще плюсова шишка по лобі дасть.
ковчег Показати IP 18 Січня 2015 10:52
невдаха-лісівник знову й тут тролем займаєтся..сиди дома..кусай лікті..й змирися із тим що ти невдаха! та судись далі....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus