USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині зростає ймовірність поширення інфекцій: просять вакцинувати дітей

27 Квітня 2022 14:15
Рівень колективного імунітету проти інфекційних захворювань в державі має становити 95%. Торік в Україні він становив 80%, а на Волині ще менше – 74%. Таким чином, в Україні, зокрема й на Волині, зростає ймовірність виникнення епідемій різноманітних захворювань та інфекцій. Тому волинян закликають вакцинувати дітей. В умовах воєнного стану імунізація – чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їх наслідків.

Про це йшлося під час брифінгу щодо імунізації населення Волині. Як повідомила головний державний санітарний лікар в області Наталія Янко, з 24 квітня розпочався всесвітній тиждень імунізації.

«В умовах воєнного стану імунізація є найбільш ефективним методом убезпечення себе від захворювань та інфекцій, якими керують завдяки засобам імунопрофілактики. Війна не скасовує розповсюдження інфекційних захворювань, а навпаки, сприяє їх поширенню. Важливо в цей непростий час дотримуватися національного календаря профілактичних щеплень. Це допоможе уникнути інфекційних спалахів не лише зараз, а й після нашої перемоги», – зазначила Наталія Янко.

Читати ще: У МОЗ уточнили терміни бустерної дози

З її слів, в Україні, відповідно до законодавства і національного календаря щеплень, усі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюку, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безплатні, адже їх закуповують державним коштом.

«Для створення належного імунітету щеплення розпочинають робити уже з народження дитини, ще до того, як вона почне контактувати з іншими людьми. До півтора року дитина отримує початковий вакцинальний комплекс, який забезпечує її особистий захист. У разі відмови батьків від профілактичних щеплень вони мають усвідомлювати, що вся відповідальність за здоров’я та життя дитини лягає на них. Відмова від щеплень не лише підвищує ризик зараження інфекцією, але й розвитку ускладнень і навіть смерті, – зауважила посадовиця. – У кожній державі рівень колективного імунітету має сягати 95% населення. Протягом останніх років ми спостерігаємо зниження обсягів щеплень, що створює сприятливі умови для виникнення та поширення інфекційних хвороб. Що нижчий рівень колективного імунітету в державі, то вищі шанси виникнення спалахів та епідемій. В Україні зберігається стабільно недостатнє охоплення щепленнями, які передбачені Національним календарем щеплень».

Читати ще: На Волині продовжать форсовану вакцинацію дітей від захворювання, що викликає параліч

Торік рівень вакцинації становив 80% в Україні, на Волині – 74%. За перший квартал поточного року обсяги щеплень недостатні та становлять від 14 до 16%, а дорослих – лише 4%.

«За жодною позицією ми не досягли рекомендованого показника 25%. Внаслідок цього накопичується кількість дітей, які не отримали щеплення у минулі роки. На сьогодні понад п’ять тисяч дітей залишаються незахищеними від дифтерії, правця, поліомієліту, понад три тисячі – від кору, краснухи, епідпаротиту, сім тисяч – від гепатиту B. З початку війни ризики для всіх невакцинованих дітей і дорослих зростають. Прогнозовані показники на кінець 2022 року за нинішніх темпів вакцинації дітей будуть низькими, відповідно, низьким буде колективний імунітет, що може стати причиною інфекційних спалахів на території області. Торік на Волині зафіксовано два випадки правця – у Рожищенському та Локачинському районах, один з них – летальний», – поінформувала головний санітарний лікар Волині.

Читати ще: У «Дії» з'явилися нові COVID-сертифікати: які вони на вигляд

Окрім того, вона розповіла про такі небезпечні хвороби, як правець та поліомієліт: «Правець – це важка інфекційна хвороба з високою летальністю, яка виникає у разі будь-яких травм. Від неї потрібно захиститися, адже ризик отримати травми та опіки під час війни зростає, а вони стають вхідними воротами для цього збудника.

Єдиним засобом запобігання правцю є профілактичні щеплення. З 16 років їх проводять кожні десять років. Якщо ви не пам’ятаєте, чи робили таке щеплення, потрібно прийти в найближчу поліклініку, де вам його зроблять.

Ще одним викликом для країни є спалах поліомієліту. Було зареєстровано два випадки у Рівненські та Закарпатській областях. Ця хвороба може спричинити інвалідність та навіть смерть. Єдиний спосіб убезпечитися від цього захворювання – вакцинація.

Станом на 1 квітня поточного року лише 16 малюків першого року життя отримали всі три дози вакцини, що передбачені календарем щеплень для профілактики поліомієліту, торік кожна четверта дитина залишилася невакцинованою».

Насамкінець Наталія Янко наголосила, що для уточнення свого вакцинального статусу потрібно звернутися до сімейного лікаря. Внутрішньо переміщені особи можуть вакцинувати дітей у державних медичних закладах. Для щеплення не обов’язково підписувати декларацію з сімейними лікарями. Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, то можна скласти новий графік вакцинації.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus