USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

$2 тис. за бус: на Волинській митниці – корупційна схема розмитнення авто

27 Квітня 2018 16:20
За 2000 доларів на волинській митниці вам можуть розмитнити вантажний мікроавтобус як пасажирський, і зробити його за документами на кілька років молодшим, пише у своєму блозі журналіст Олександр Дубінський.

"До мене в руки потрапив документ, який свідчить про те, що на Волинській митниці процвітає схема незаконного розмитнення вантажних бусів під виглядом пасажирських. Крім цього, для ввезення заборонених авто з двигунами Євро-3, рік випуску деяких авто змінюється на більш молодий", - йдеться у статті.

Зі слів журналіста, тільки за перші три місяці 2018 з цією схемою було розмитнено 24 вантажних мікроавтобуси і автобуси.

"На початку квітня один з її працівників митниці Петро Євтушок відкрито розповів про те, як забиті контрабандою мікроавтобуси їдуть через кордон під виглядом порожніх. Начальники зміни збирають за добу від 50 до 250 тисяч доларів", - пишеДубінський.

До слова, нещодавно голова Волинської облради Ігор Палиця звернувся до Генерального консула Республіки Польща в Луцьку Вєслава Мазура з пропозицією об'єднати зусилля в боротьбі з контрабандою на волинській митниці.

У своєму матеріалі Олександр Дубінський розповідає про ще одну схему, яка діє на Волинській митниці з січня цього року.

"Схема пов'язана з переобладнанням вантажних бусів на пасажирські. Річ у тім, що з 2009 року в Україні діє розпорядження Кабінету Міністрів про заборону використання автобусів для пасажирських перевезень, які були переобладнані з вантажних. Зокрема, йдеться про те, що до державної реєстрації НЕ допускаються автобуси, які переобладнані з автомобілів, що призначалися для Виконання інших функцій, за винятком таких автобусів зареєстрованих до 1 квітня 2008 року.

До 2009 було дуже популярно ввозити дешеву вантажівку з ЄС, врізати в неї вікна, вкрутити сидіння і замінити техпаспорт на пасажирський автобус.

На цій темі виріс величезний бізнес, адже вантажівка в рази дешевша автобуса як при покупці, так і при розмитненні. Таке переобладнання дозволяло економити до 10 000 євро в порівнянні з тим, якщо відразу ввозити автобус.

Але з 2009 року законно перетворити двомісний бус в автобус на 17 або 22 місця вже не вийде. МРЕВ не поставить на облік і техпаспорт вам ніхто не видасть", - розповідає журналіст. Каже, вирішення питання, як обійти закон і за недорого перетворити вантажівку в автобус, несподівано знайшлося на Волинській митниці лише в 2018 році.

"Згідно з моєю інформацією, керівник митниці Віктор Кривицький особисто дав негласне розпорядження на прийняття до розмитнення вантажівок за підробленими документами. Схема виглядає так: ви купуєте в ЄС вантажний двомісний Мерседес Спринтер 2013 року випуску за 12-13 000 євро, на нього виготовляється підроблений техпаспорт і сертифікат про те, що він є пасажирським на 22 пасажирських місця, рік випуску його НЕ 2013, а 2015.

З цим набором підроблених документів ви приїжджаєте на один з митних постів Волинської митниці - «Луцьк», «Ковель», або «Ягодин». Митники, бачачи, що автомобіль не пасажирський, а вантажний, і навіть не звіряючи рік випуску, розмитнюють його.

Оформивши документи на вантажний бус як на пасажирський автобус, ви отримуєте українських техпаспорт, в якому вказано, що ваш вантажний бус - це автобус з 22 посадочними місцями.

Після цього ви спокійно їдете в майстерню, де вам теоретичний автобус перетворюють в цілком практичний. Тобто прикручують в салон сидіння, врізають вікна і роблять обшивку. По суті - це кримінальна справа, адже безпеку пасажирів в такому автобусі ніхто не гарантує і, коли яке скло або крісло відірветься - ніхто не знає", - додає Дубінський у своєму блозі.

З його слів, попит на такі автобуси всередині країни величезний, адже з 2009 їх парк особливо не оновлювався. На перепродажі такого транспортного засобу можна заробити близько 7-8 000 євро чистими.

"Головне питання, чому організатори схеми так безстрашно їдуть на митницю з підробленими документами, а митниця замість затримання автомобілів їх розмитнює.

Згідно з інформацією моїх джерел, розпорядження приймати ці авто в «роботу» отримали всі митні пости з кабінету начальника Волинської митниці Віктора Кривицького.

Згідно з неофіційним «прайсом» за кожен такий автомобіль, в основному це Мерседес Спринтер, митник бере з водія 2000 євро. 500 з них залишається на посту, 1500 передається начальнику митниці. З ким він їх ділить, невідомо.

Як доказ публікую таблицю, яку мені передали працівники Волинської митниці, які обурені таким беззаконням.

У таблиці наведено сфальсифіковані дані 24-х автомобілів, за якими вони проходили митне оформлення. Справа в колонці - їх справжні року випуску і к-ть посадочних місць підтверджує те, що вони є вантажними, а не пасажирськими", - йдеться у тексті.



Більшу частину таких цих автомобілів легко можна перевірити. Наприклад на сайті https://uk.vin-info.com.

"Митники теж можуть це легко зробити, тим більше що їхні інструменти дозволяють це зробити, але чомусь не роблять. Крім цього, не побачити, що стоїть перед тобою бус НЕ пасажирський, а вантажний взагалі дуже складно, а значить це - злочинна недбалість або змова", - додає Олександр Дубінський.

Керівник Волинської митниці Віктор Кривицький був призначений на цю посаду восени 2016 року.

У березні 2017 його підлеглі на посту «Ягодин» випадково не помітили корабельну гармату, яку затримали поляки.

У червні 2017 Генеральний прокурор Юрій Луценко навіть заявив про затримання «чорної каси» волинської митниці, після чого навіть послідував арешт Віктора Кривицького, але, мабуть навіть йому Волинська митниця виявилася не по силі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Сава Показати IP 28 Квітня 2018 07:45
Вітя Кривіцький, йшов би ти вже сам, поки не посадили тебе... А то вчепився як вош кожуха за ту посаду і сидиш ждеш поки не заберуть в кайданках... Ну жди жди... Не довго лишилося!!!
хехъ Показати IP 28 Квітня 2018 09:06
это знает журналист. Знает каждое заинтересованное лицо, но не знают "компетентные органы"?
yevjrn Показати IP 29 Квітня 2018 08:45
Хороша ідея для бізнесу з авто) дякую таблоїд перша нормальна новина за 5 років, читання, а то пости хто кого як привітав нецвкаві
123 Показати IP 29 Квітня 2018 18:27
Дозволили б знову переобладнання і муток не було б .Народ катається хто встиг обладнати і радується
Ввв Показати IP 29 Квітня 2018 19:51
Перше треба зробити рівень життя...щоб купували не перероблені вантажівки.... Те саме і з бляхами...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus