USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

На записі у справі збитого MH17 упізнали генерал-майора РФ

2 Квітня 2015 15:23
Один з підозрюваних, який, можливо, був причетний до катастрофи малайзійського Boeing-777 рейсу MH17, збитого над Донецькою областю, впізнаний Україною як працівник Головного розвідувального управління Росії.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на голландський портал nrc.nl, який використав дані прокуратури Нідерландів, що веде розслідування катастрофи.

"Це перша конкретна вказівка на те, що голландська прокуратура розглядає версію участі високопоставлених російських (колишніх) військових", - пише видання.

Прокуратура Нідерландів опублікувала чотири перехоплених телефонних розмови про катастрофу MH17.

В прокуратурі не називають імен тих, хто телефонує, але заявила, що це була розмова між "сепаратистами". Офіцер прокуратури Фред Вестербейк розповів по телебаченню про те, що "записи справжні" і що "вони нами перевірені вздовж і впоперек".

Одна з перехоплених розмов вже незабаром після катастрофи була опублікована українськими спецслужбами.

За цією "реконструкцією" СБУ впізнала одного з учасників розмови Сергія Миколайовича Петровського, офіцера російської військової розвідки ГРУ. В розмові "Хмурий" - позивний Петровського - повідомляє, що він пішов з армії у квітні 2014 року в званні генерал-майора.

Відразу ж після звільнення з армії Петровський приєднався до одного з лідерів бойовиків Ігоря Гіркіна, відомого також під прізвищем Стрєлков.

На момент катастрофи Петровський був офіцером розвідки і заступником Стрєлкова в Донецьку. На аудіозапису СБУ чути, як співрозмовник Петровського привітався з ним як з "Миколайовичем". У версії нідерландської прокуратури ця частина запису прихована перешкодами.

За даними прокуратури, імена були приховані через безпеку людей на запису, хоча вони вже доступні в інтернеті.

Запис показує, що Петровський, можливо, є ключовою фігурою в кримінальному розслідуванні.

Наприклад, цей колишній генерал-майор організував транспортування ракетної системи "Бук" до Донецька, а звідти - далі в зону бойових дій.

"Не треба її нікуди ховати, вона зараз піде туди, ти зрозумів, куди", - говорить Петровський своєму співрозмовнику "Буряту".

Петровський користується непрямими фразами: "Це те, що я думаю?" Але "Бурят" менш обережний: "Так, так, так, "Бук".

Як раніше вже повідомляла нідерландська прокуратура, є багато ознак того, що MH17 був збитий з "Бука".

Бойовики в Східній Україні використовують українські мобільні телефонні мережі, які легко перехопити.

В останні місяць СБУ опублікувала на YouTube велику кількість цих розмов. На YouTube можна також знайти інші аудіофайли з Петровським.

Підозрюваний офіцер розвідки також є тією людиною, яка веде діалог на двох нових телефонних розмовах, опублікованих прокуратурою в понеділок 1 квітня.

З даних розмов з'ясовується, що "Бук" після авіакатастрофи був транспортований до Росії групою чоловіків під керівництвом людини з позивним "Бібліотекар".

Нагадаємо, літак рейсу MH17 компанії Malaysia Airlines розбився 17 липня 2014 року поблизу села Грабово. Всі 298 пасажирів, у тому числі 196 голландців, загинули.

Незалежне журналістське розслідування ще раніше вказувало на докази причетності Росії.

Як наголошується в дослідженні сайту Bellingcat, ракетна установка "Бук", яка була сфотографована і знята на відео 17 липня, недалеко від місця аварії, раніше була частиною військового конвою з Росії, недалеко від кордону з Україною.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДОКАЗИ ТОГО, ЩО МАЛАЗІЙСЬКИЙ «БОЇНГ» ЗБИЛИ РАКЕТОЮ РФ. ЕКСПЕРТИЗА

Нідерланди очолюють розслідування міжнародної дослідницької групи (JIT), до якої входять також Австралія, Бельгія, Малайзія та Україна.

Через напружені відносини з Росією це розслідування проходить надзвичайно складно. Москва заперечує, що причетна до авіакатастрофи, і заявляє, що MH17, ймовірно, був збитий українським винищувачем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 2 Квітня 2015 22:49
чому не викладуть записи розмов пілотів в кабіні літака і записи розмов пілотів із диспетчером? і чому всі дані розслідування цієї катастрофи засекречені? треба оприлюднити всі матеріали розслідування, а не займатись спекуляціями.
))) до Анонім Показати IP 3 Квітня 2015 23:43
вы еще спросите, почему поврежденный черный ящик из французского самолет расшифровали за день, а целый из боинга до сих пор не расшифрован, а если не расшифрован, то не опубликован. вообще нечего вопросы задавать. сказали - верить. значит верить. истово.
прокурор Показати IP 2 Квітня 2015 23:59
брехуни правди бояться всі морди в пуху
))) до прокурор Показати IP 3 Квітня 2015 23:44
малайзию, кстати, вывели из группы расследования еще осенью, по-моему.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus