USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Великий піст волинян благословили через ЗМІ. ФОТО

24 Лютого 2012 12:12
Напередодні сиропусної неділі митрополит Луцький і Волинський УПЦ Ніфонт зібрав представників місцевих засобів масової інформації, аби за їх посередництвом благословити вірян єпархії на Великий піст.

Про це повідомили у прес-службі Волинської єпархії УПЦ.

За його словами, цю неділю ще називають прощеною, адже за традицією, саме цього дня прийнято просити пробачення у тих, кого образили і прощати своїх кривдників. У понеділок починається Великий піст, що цьогоріч триває 47 днів. Це суворий піст, коли церква забороняє вживати продукти тваринного походження.

У цей період риба дозволяється тільки двічі – на Благовіщення та Вербницю, страви з олією – у суботу та неділю. Владика наголосив: тільки обмеження в їжі постом назвати не можна.

«Головне – піст на наш язик, очі та вуха. Без духовної складової - утримання від усяких гріховних бажань, контролю над своїми совістю, волею та розумом обмеження в їжі нічого не дає. Можна постити весь період, не вживати навіть риби, натомість людей «їсти», доводячи їх до відчаю чи навіть самогубства. Тому церква завжди закликає людей до посту як до духовної весни, періоду оновлення свого «я», совісті, душі», - переконує він.

Аби належно підготуватися до свята Світлого Христового Воскресіння, у Великий піст вірянам обов’язково треба щонеділі ходити до церкви і хоч раз посповідатися і причаститися.

Митрополит Ніфонт стверджує, що у нашому зіпсованому гріхами суспільстві найкращими ліками для душі є каяття. Відкладати сповідь до Вербної неділі, як це традиційно робить більшість вірян, владика не радить. Каже, що велика кількість людей у цей день – важке випробування для священиків. А тому при можливості, каже він, час сповіді варто узгоджувати з духівником.

Як стверджує владика, церква не примушує дотримуватися посту. Це вибір вірянина, до того ж є ряд причин, коли зробити це неможливо. Зокрема, йдеться про хворих у лікарні, дітей, що харчуються у школі, подорожуючих. Але про це варто обов’язково сказати священику на сповіді.

Також митрополит Ніфонт не радить православним в останні дні Страсного тижня зовсім відмовлятися від їжі, як це роблять деякі особливо ревні віряни. Організм, ослаблений постом, такого випробування може просто не витримати, і тоді замість того, щоб святкувати разом з усіма Світле Христове Воскресіння, можна опинитися на лікарняному ліжку.

Митрополит Ніфонт пояснює -у піст молитви за померлих подвоюються. Саме тому друга, третя і четверта суботи Великого посту вважаються поминальними, по всіх церквах у ці дні служать панахиди за упокій спочивших душ.

Вітаючи вірян з початком духовної весни, владика сказав: « Хай Господь допоможе Вам вступити в період великого посту в мирі своєї душі. Бажаю волинянам в спокої духовному провести цей період, нікого не судячи, стримуючись у гріховних справах, відвідуючи щонеділі церкву, молячись Богу, терпіти, любити, прощати, вірити і дочекатися дня Христового Воскресіння. Хай Бог благословить Вас на подвиг духовний і допоможе в здоров’ї пройти цей шлях».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus