USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

На Волині осушать озеро і на його місці засіють пасовище?

26 Вересня 2013 13:00
Біля села Риковичі Іваничівського району є ставок площею 30 гектарів, через який вода з річки та меліоративного каналу не має витоку. У цьому мешканці 53 садиб звинувачують місцевого підприємця, Володимира Лозіна, який уже десять літ орендує водойму і розводить у ній рибу. Мовляв, він підняв рівень води, а їхні господарства через це зазнають серйозних збитків. Селянам ніде зберігати зібраний урожай картоплі, гниє городина, інформує Волинь-нова.
Відповідний протест до представників районної та місцевої влад підписали 72 мешканці села.
Ще два роки тому Риковичівська сільська рада зобов'язала орендаря Володимира Лозіна тримати рівень води згідно з нормами, встановленими у паспорті ставка.
«У 2012-ому підтоплення не було, а цього року селян знову затопило, і люди почали скаржитися», - розповідає сільський голова.
Орендар Володимиром Лозіним заперечує свою провину у підтопленні людських садиб. З його слів, це сталося через те, що трубу, через яку повинна сходити вода, встановили зависоко. Це зробили, коли ремонтували дорогу Клопочин — Колпитів.
«Сподіваюся на експертні висновки спеціалістів. Я вже знизив рівень води, і вона поступово зникає. Вже десять років вкладаю кошти у цю водойму і розводжу рибу», - розповідає орендар.
Як повідомив Андрій Сапожник, експерти з Луцька у своєму висновку зобов'язали орендаря Володимира Лозіна знизити рівень води у ставку на 70 сантиметрів, а місцеву владу — звернутися до Володимир-Волинського автодору з проханням опустити трубу, яка проходить під дорогою, на 45 сантиметрів, щоб могла сходити вода.
«Ставок замулений. Нам значно дешевше буде ліквідувати цей об'єкт і спустити воду», - розповідає Андрій Степанович.
А ще обурені односельчани пропонують, осушивши водойму, посіяти траву і зробити пасовище, як було колись. Неподалік є ставки, які й можна запропонувати Лозіну взяти в оренду.
«Якраз копаємо картоплю, а в льохах знову стоїть вода. Куди подіти врожай? Уже всі переконалися: тільки спускають зі ставка воду, вона зникає і в льохах», - пояснюють селяни.
Десятирічний договір оренди цієї водойми закінчився 27 серпня 2013-ого. Влада врахувала побажання місцевої громади та думку фахівців і договір оренди з Володимиром Лозіним не продовжила. Вже підготовлено акт прийому-передачі цієї водойми до резервного фонду Риковичівської сільської ради. Цей документ підписали всі інстанції, крім орендаря. Свою відмову він мотивує тим, що потрібен час для вилову риби, а воду він уже спустив на 35 сантиметрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus