USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині радилися, як не «спалювати» гроші. ФОТО

4 Липня 2013 15:16
Проблемні питання щодо енергоефективності та енергозбереження обговорювали під час міжнародної конференції, що відбулася 4 липня у Ковелі.
У заході взяли участь заступник голови Волинської ОДА Віталій Карпюк, радник прем’єр-міністра України та голови Київської МДА Олександр Мазурчак, Ковельський міський голова Олег Кіндер, представники освітніх та наукових установ та представники литовської фірми-виробника котлів на твердому паливі «Kalvis».

Перспективи розвитку енергозбереження на Волині
За словами Карпюка, у Волині немає іншого шляху, окрім впровадження європейських технологій енергозбереження. Область багата на біологічні енергоресурси, зокрема тут сконцентровано 37% українських запасів торфу. Протягом останніх років побудували 32 заводи з виробництва твердих паливних брикетів, які наразі йдуть на експорт і майже не використовуються у межах області. Окрім цього важливим енергоресурсом є деревина. На Волині щороку вирубують 1 мільйон 50 тисяч кубометрів лісу, а за допомогою 5 кубометрів тирси можна виготовити стільки ж електроенергії, як за допомогою 100 кубометрів природного газу. Щороку від вирубки лісу можна отримувати 100 кубометрів біосировини. Також заступник голови Волинської ОДА повідомив, що енергетичною лозою засіяли 3 тисячі гектарів площі у межах області, і цей біоресурс, всупереч поширеній думці, не виснажує ґрунт. Також протягом минулого року на території області замінили 74 котли газові потужністю понад 50 кіловат.

Олег Кіндер розповів про досвід впровадження енергозберігаючих технологій у місті. Так, мешканці мікрорайону поблизу заводу «Ковельсільмаш» користувалися послугами заводської котельні. Щороку за її оренду та транспортування газу трубами платили 700 тисяч гривень. Протягом року побудували нову котельню загальною потужністю 16 гігават, що працює на біопаливі. Обладнання абсолютно автоматизоване та реагує на температуру повітря за вікном. Це дозволяє значно зекономити кошти. У майбутньому у Ковелі планують побудувати ТЕС, яка не використовуватиме газ. Воду з системи охолодження електрогенератора планують використовувати у міській системі водопостачання.
Під час конференції наводили цитату Дмитра Менделєєва: «топить нефтью – все равно, что топить ассигнациями». На думку учасників конференції, опалювати приміщення газом наразі - те ж саме, що опалювати їх грішми.

Київський досвід економії теплової енергії
Олександр Мазурчак зазначив, що, зважаючи на ціну на газ, потрібно розвивати альтернативні джерела електроенергії. Існує три можливості економії газу – на стадії виробництва тепла, на стадії транспортування та на стадії споживання. За його словами, сьогодні в Україні споживають у 2,5 рази більше теплової енергії для опалення будинків, ніж у Європі. Отже, термомодернізація будівель допоможе вирішити цю проблему. Олександр Мазурчак розповів про пілотний проект, здійснений у Києві. Там термомодернізували приміщення школи та дитячого садка. Окрім заміни вікон та дверей, реконструювали покрівлю, утеплили фасади та цоколь, встановили сонячні батареї, замінили газові котли та електрообладнання на енергоефективне. Модернізація дозволила зекономити 45% теплової енергії у садку та 35% у школі. Переведення п’яти котелень у Києві на біопаливо дозволило зекономити 90 % теплової енергії.


Радник прем’єр-міністра повідомив, що головна проблема на шляху впровадження енергоефективних технологій сьогодні – не брак коштів, а розробка технічної документації.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus