USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині радилися, як змусити Верховну Раду працювати ефективніше

23 Вересня 2009 10:13
Реформування українського парламентаризму, дієвість  Верховної Ради та доцільність пільг народним депутатам обговорювали вчора у Волинському медіа-домі. Про це 23 вересня інформує репортер «Волинських новин».
Обговорення відбулося в рамках проекту «Підвищення ефективності українського парламентаризму», який реалізовує Лабораторія законодавчих ініціатив та Вестмінстерська фундація за демократію. Аналогічні консультації вже відбулися у трьох областях України та заплановані ще у шести.
Учасники проекту збирають рекомендації вирішення проблем парламентаризму в Україні, які увійдуть у «Білу книгу українського парламентаризму». Програмний директор відділу політичного аналізу Лабораторії законодавчих ініціатив Олена Чебаненко розповіла, що вони уже проаналізували проблеми у системі законотворення та роботи Верховної Ради. Напрацьовані результати включили у так звану «Зелену книгу українського парламентаризму». «Біла книга…» маєстати наступним етапом.
Директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко наголосив, що запропоновані реформи стосуватимуться трьох основних напрямків: статусу народного депутата, контрольних функцій парламенту та участі громадськості у законотворчому процесі.
Денис Ковриженко каже, що на сьогодні політичні партії в Україні – слабкі. Значною мірою це залежить від того, що вони фінансуються «олігархами», а значить автоматично стають від них залежними. Саме тому, пан Ковриженко, наголосив, що їхня Лабораторія пропонує перевести партії на державне фінансування, а суму членських та благодійних внесків обмежити.
Сьогодні денна зарплата депутата складає близько 800 гривень, незалежно від того чи  був народний обранець на засіданні. У новому проекті говориться про погодинну оплату праці для народних обранців, а також про скасування деяких пільг та заміну окремих пільг прямим фінансуванням.
У раді пропонується створити дві палати – верхню та нижню. Як альтернативний варіант – Верховна Рада може залишатися однопалатною, але за умови зменшення депутатського корпусу.  Вибори нардепів пропонують проводити за відкритими списками.
У проекті йде мова й про зміну законодавчої процедури. Проекти законів пропонують вносити фракціями чи групами депутатів, заборонивши це робити окремим обранцям.
А головний волинський «свободівець» Анатолій Вітів каже, що пільги для народних депутатів слід суттєво обмежити. «Це «категорія бєспрєдєльщіків», - сказав пан Вітів. Також він висловився за підтримку ініціативи щодо участі громадськості у розроблення законопроектів. Анатолій Вітів зазначив, що «має бути право людей вносити законодавчі ініціативи, наприклад, шляхом референдуму».
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus