USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині вперше батьки об’єдналися проти поборів у школах. ФОТО

14 Листопада 2013 09:23
Здавати гроші на те, чим повинна забезпечувати держава, набридло батькам нововолинських школярів.

Добровільні внески не такі вже й добровільні. Батьки школярів та дошкільнят заявляють, що здають кошти під психологічним тиском. Перша спроба протистояння таким поборам з’явилася у мережі Інтернет, - повідомляє «Нововолинськ Діловий».

Група для тих, кому «набридло здавати гроші на те, чим повинна забезпечувати держава» була створена в соціальній мережі «Однокласники» нещодавно. Нині вона налічує близько сотні активних учасників.

Адміністратором групи виступила молода мама двох малюків Оксана Шесталюк. Вона вважає, що державна та міська влада повинна забезпечити дітям безкоштовну освіту. Адже саме такою її декларує кожен український уряд. Проте на ділі батькам доводиться брати на себе чималу частку фінансових зобов’язань. З міського ж бюджету кошти, хоч і виділяються, проте незначні. До того ж їхнє освоєння часто викликає небезпідставні підозри про завищені ціни та нічим неприкриту безгосподарність заслужених чиновників.
ЧИТАТИ ЩЕ: ВЛАДА ДАЄ ДИРЕКТОРУ ГРОШІ НА РЕМОНТ, А ВІН ЗБИРАЄ ЇХ У БАТЬКІВ.ВІДЕО
«Багато батьків вважають добровільні внески примусовими, – розповідає пані Оксана. – Більшість здає їх з однієї причини – усі так роблять. Не бажаєш бути «білою вороною», хочеш, аби твою дитину не гнобили – теж здавай. Щоб зламати цей стадний інстинкт ми створили групу в соціальній мережі «Однокласники». Вона називається «Ми проти поборів у навчальних закладах!».

Це перший крок до того, щоб батьки, які не хочуть здавати добровільні внески, об’єдналися між собою. Коли в групі чи класі не платитимуть цих коштів п’ятеро чи десятеро мам, тоді й інші перестануть. І що буде далі? Влада просто муситиме звернути на це увагу і знайти якесь рішення, а не валити усе на плечі батьків».

Що ж, ідея насправді проста. Є група в соціальній мережі. У ній створено теми із номерами шкіл та дитячих садків. Кожна мама і тато може відмітити себе у тій темі, навчальний заклад якої відвідує їхня дитина. Таким чином зберуться групи однодумців й уже тоді разом зможуть вирішувати, як саме їм протистояти добровільно-примусовій підтримці освітнього бюджету.

До ідеї організованого спротиву поборам у навчальних закладах нововолинці дійшли вперше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Лучанин Показати IP 14 Листопада 2013 10:09
Дай Бог щоб щось в них вийшло. Треба і самим приєднатися, а то скандал з 9 школою вже затих безрезультатно, як завжди. Ніякі органи, які мали б відреагувати це не зацікавило.
Гость Показати IP 14 Листопада 2013 10:25
Це дуже гарне починання, бо це здавання грошей в кармани директорам, ніким не контрольоване вже дістало всіхю.ПрЯма корупція,але ніхто на це не звертає уваги, бо діляться з усіма,гнила держава до самого коріння.Та здаваймо гроші тільки все через банк, а звідти казначейство не пропустить на хату директору чи зам. директору.Тільки ,думаю,що не багато батьків не підтримає, бо бояться,не впевнені чи можна щось добитися.А добитися у нашій дибільній Україні нам не можна нічого.Що робить директор школи №9 м.Луцька,хто його зупинив, а ніхто,кругом порука-все корумповано. Кулаками їх треба зупиняти,тоді будуть боятися.
вчитель Показати IP 14 Листопада 2013 10:34
то так і будемо ваших дітей вчити. Глаз за глаз. Будуть ту*ими ов*ами ходити
против неУчитилей до вчитель Показати IP 14 Листопада 2013 13:21
гнать в шею таких учитилей...
lutchanka до вчитель Показати IP 14 Листопада 2013 15:11
не ваша заслуга в тому, що діти займають призові місця на олімпіадах - заслуга батьків, які можуть найняти дітям хороших репетиторів(тих, хто дійсно може навчити)
небайдужий Показати IP 14 Листопада 2013 10:41
Досить чесати всіх під одну гребінку. Не всі директори беруть гроші у свою кишеню. Читайте "Волинь" або запитайте у кожного керівника скільки власних коштів вони витрачають на ремонти, перевірки, підписку "потрібних" газет, поповнення інтернету в школу, папір,приббання особливо потрібних методичок та інше.... А освіта, дійсно, має бути безкоштовною тут я Вас підтримую. Або нехай міняють Конституцію і скажуть людям правду, що в переважній більшості випадків школа тримається виключно на батьках.
Лучанка Показати IP 14 Листопада 2013 11:04
До вчтеля. А,що зараз є такі вчителі, що ще можуть щось навчити. Ти сам як в школі, вчитель вчився, на 3.Вуз ,який закінчив "Україну".Так ти сам баран, заяви правильно не напишеш.Ви щось можете навчити діток,якщо ще вчитель з радянських часів,то ще щось научить,принаймні мови.Ми зможемо самі навчити своїх діток,бо не дурні.Я її сама навчу маю дві вищі освіти, і вчилася добре,оцінок не купувала,як ти.Злякав скоро таких як ти ми самі виженемо зі школи,бо ти не достойний вчити наших діток і називати баранами.Це твої дітки барани.
увага до Лучанка Показати IP 14 Листопада 2013 12:32
а так і не скажеш, що маєш дві ВО. І що маєш хорошу роботу?
123 до Лучанка Показати IP 14 Листопада 2013 12:49
Ну не знаю які дві вищі освіти у тебе є , но виховання нуль , мабуть батьки також самі вчили , так і ти навчиш і виростають такі "проффесора" і будують майбутню державу
Луганск Показати IP 14 Листопада 2013 12:44
Молодцы! Объединяться надо всей стране! Такой беспредел с "добровольными"взносами по всей Украине.Сдавали на парты стулья,теперь меняем окна.А дальше что???пора уже прекращать.
увага Показати IP 14 Листопада 2013 14:05
Потрібно зібрати загальноміські батьківські збори, запросити Гребенюка, усіх директорів шкіл міста, телебачення і вивести причетних до поборів на чисту воду.Тільки гучний публічний резонанс зможе викрити махінаторів.
lutchanka до увага Показати IP 14 Листопада 2013 15:17
директор однієї славновісної луцької гімназії на батьківських зборах обурено виголошував: "Є серед вас безсовісні батьки, які пишуть на нас пасквілі в інтернеті, ніби ми займаємося здирництвом. нам нічого від вас не треба - так і знайте". Потім батьки розійшлися по класах і голова класного батьківського комітету сказала:"Ми повинні здати по 200 гривень кожен на ремонт шкільного басейну. Це треба зробити до Нового року". В класі стіни загриміли від батьківського реготу. По-моєму, коментарі -зайві.
Ольга Показати IP 14 Листопада 2013 19:44
Начинание,безусловно,правильное,с поборами надо бороться.Но то,что происходит сейчас-это травля директора и педагогов 9 школы.Я уверена,что сдача взносов присходила не без ведома и участия начальника ГоРоНо,а сейчас он делает вид,что вообще не в курсе ситуации.Мои дети учатся в 9 школе,классные руководители просили сдать,но никто не вымагал и не угрожал!Мне кажется,эта кампания началась после того,как пошли слухи,что Недужко работает последний год.Начинается дележка должности.Неужели нельзя дать пожилому человеку доработь этот год и спокойно уйти на пенсию!Повторяю,просили,но не вымогали и не угрожали!
KT Показати IP 14 Листопада 2013 21:12
Начальника управління освіти Гребенюка попруть не сьогодні завтра, бо це "слабое звено" .От і шукає собі запасний аеродром. Знайшов 9 школу.ТА краще вже НЕдужко старий досвідчений вовк, ніж гребенюк ця ГОЛОТА.
згідний Показати IP 14 Листопада 2013 22:16
ЦЕ ВЖЕ ТОЧНО ЗБИРАТИ БУДУТЬ В ДЕСЯТКИ РАЗІВ БІЛЬШЕ.
Працівник роно Показати IP 14 Листопада 2013 23:17
я за боротьбу з поборами
За правду Показати IP 20 Листопада 2013 10:04
А чому до скандалу у 9 школі журналісти не залучили телебачення ??? СТБ, ІСТВ і інші канали. Батьки не написали жодноі офіційноі заяви до прокуратури, міськно, мінестерства освіти. Одні балачки в неті. От тому і затихло!!! Батьки пишіть колективні заяви, проти всіх не підуть, всіх дітей не виживуть, боятись потрібно недужкам і сра...лизам. гірше не буде, платити більше вас ніхто не заставить. Відстояти права можна тільки офіційними зверненями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus