USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На Землю прилетіла найпотужніша магнітна буря

27 Вересня 2011 17:45
Уночі, 27 вересня на Землю із Сонця зійшла магнітна буря, спровокована серією потужних рентгенівських спалахів 22-24 вересня, - повідомляють у Центрі прогнозу космічної погоди Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).
Як пише Кореспондент, за даними відомства, у понеділок близько 18.00 за Києвом значення індексу магнітних збурень Kp різко зросло з 1 до 5 (мінімального рівня, який вважається бурею), а ще через три години досягло значення 8 і трималося на цьому рівні шість годин.
Співробітник Лабораторії рентгенівської астрономії Фізичного інституту імені Лебедєва (ФІАН) Сергій Богачов зазначив, що магнітна буря досягала такого рівня останній раз 6 серпня, проте тоді це був одиничний сплеск, нинішні ж сильні збурення тривали набагато довше.
«Це наслідки спалаху класу X (найвищого класу потужності), що стався 24 вересня. Його джерелом стала активна область 1302, яка 22 вересня вже дала спалах класу X. Це досить незвично, щоб одна і та сама область дала відразу дві такі потужні події», - сказав Богачов.
За його словами, зараз активна область рухається разом із обертанням Сонця зі східного боку світила на захід, і приблизно 29 вересня вона вийде на «позицію», максимально зручну для обстрілу Землі. Якщо у цей момент тут відбудеться спалах, її вплив на нашу планету буде максимальним.
У шкалі індексу магнітних збурень Kp 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - збуреній, а рівні із 5 по 9 - магнітним бурям п'яти класів.
На даний час індекс магнітних збурень опустився на рівень 4, однак не виключено, що він знову зросте до рівня бурі.
Нагадаємо, що вчора повідомлялося, що 25 вересня на Сонці сталося 11 спалахів класу С і вище. Не менш п'яти з них майже досягли рівня Х (сильні спалахи).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Людство Показати IP 27 Вересня 2011 20:51
Ми це дуже відчули на своєму здоров'ї. Як захищатися від цих бур, хтось може сказати?
111 Показати IP 28 Вересня 2011 08:17
від електромагнітного випромінювання - металевий екран. від радіації - свинцева плита
smelnyk Показати IP 28 Вересня 2011 11:45
Що хочете те й робіть, всеодно скоро всім хана.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus