USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Над нічним Луцьком – «Боброва повня», яка відкриє останній у 2020 році коридор затемнень

28 Листопада 2020 22:01
Від сутінок і до світанку Луцьк освітлює так званий «Бобровий місяць» – саме так називають повню у листопаді. Цього разу повня співпала з напівтіньовим затемненням супутника Землі, однак на Волині розгледіти місячне затемнення буде складно.

Так, останнє у цьому календарному році затемнення Місяця, відбудеться 30 листопада 2020 року об 11.43 за київським часом. В Україні його фактично не розгледіти. Це помітять у спеціальних лабораторіях, та й то виключно через незначне зниження яскравості місячного диску. Куточок Місяця ніби сховається у хмарах. Найпомітнішим затемнення буде для жителів східної частини Євразії, Північної Америки та Австралії.
Натомість, насолодитися Бобровою, або Жалобною повнею волинські любителі астрономічних явищ зможуть сповна, якщо на те будуть сприятливі погодні умови. Так, у ніч з 29 на 30 листопада освілення місячного диска становитиме 99%, з 30 листопада на 1 грудня – 100%, і з 1 на 2 грудня – 99% (із Землі на 99% освітлений місяць виглядає повним) .
Так, Боброва повня зійде над Луцьком 30 листопада о 16:24. Зайде місяць аж після сходу Сонця, о 8:54 (у перший день зими в Луцьку денне світило зійде о 8:00 годині ранку).
Існують різні версії того, чому нічне світило останнього осіннього місяця отримало таку назву. Річ у тім, що листопад – пора року, коли бобри стають дуже активними, будуючи свої зимові греблі та готуючись до холодного сезону. За іншою версією, назва походить від мисливців за хутрами, які полювали на бобрів через шкіри та заробляли на цьому гроші. Листопад вважався найкращим місяцем для полювання на бобрів, перш, ніж вони вклалися на зиму. Інші назви цього повного Місяця – «Морозна» та «Жалобна» повня.
До речі, 30 листопада відбудеться ще одна нетривіальна подія – відкриється коридор затемнень, який триватиме до 14 грудня 2020 року. Так, повне сонячне затемнення відбудеться 14 грудня 2020 року в 18.17 за київським часом. Але в Україні його не буде видно зовсім. Затемнення триватиме лише 2 хвилини і 10 секунд.
Листопадова повня – третя і остання повня цієї осені. Окрім Бобрового місяця, любителі астрономічних явищ на Волині зможуть спостерігати яскраву зірку Альдебаран, яку називають «південним оком» Тельця. Також при бажанні волиняни зможуть відшукати розсіяне зоряне скупчення Плеяди, також відоме як «Сім сестер» або M45, що виблискує неподалік.

Увага! Фотографії можуть містити художню обробку, тому не претендують на звання стовідсотково документальних!

Текст та фото – Вікторії СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus