USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Надзвичайний стан у Смілі: повністю закриті школи, дитсадки та лікарня

15 Листопада 2018 09:23
У Смілі у зв'язку з відсутністю опалення закрито школи, дитячі садки та лікарні. Про це заявив міський голова Олексій Цибко в ефірі «112 Україна».

«Школи закриті, дитсадки закриті, лікарню закрили. Я зі сльозами на очах бачив, як хворих людей, які не можуть самостійно пересуватися, вивозили, з усієї Черкаської області 36 карет «швидкої» приїхали. Я дуже вдячний мерам міст, які надали таку можливість і допомогли транспортувати і евакуювати з цього епіцентру цих людей», - розповів він.

Цибко закликав уряд розібратися з ситуацією із залученням судової системи і відновити подачу тепла в місті.

«Давайте включимо тепло, давайте зайдемо в судові позови і розберемося іменем України. Якщо винен я - посадіть мене. Якщо винен той же «Енергоінвест», який грабував це місто, якого ми вигнали, який залишив нам ці борги - будь ласка, нехай несе відповідальність за гроші, які знаходяться на Кіпрі. СБУ, МВС можуть розібратися за 2 дні, куди пішли кошти і хто був у частці», - заявив мер.

Також він прокоментував зауваження міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко про премії, які виділялися у Смілі, і запросив журналістів до себе додому.

«Там про премії кажуть, що виділялися. Так, дійсно виділялися людям премії, але не в таких розмірах, як говорив Зубко. Давайте подивимося, де живе Зубко, зайдемо в квартиру Зубко, і де живу я, мер Сміли. З камерами я запрошую вас завтра, я не встигну ніякої ремонт зробити. Я живу в маминій кімнаті, я там народився і виріс», - підкреслив він.

Як повідомив раніше віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко, депутати місцевої ради міста Сміла Черкаської області виділили собі премій на 10 млн грн, але не змогли знайти 15 млн грн для запуску опалювального сезону в місті.

«Три місяці місцеві депутати шукали кошти, щоб дати гарантії і запустити опалення - це 15 млн грн. У той же час, на стимулюючі виплати за інтенсивність, за напруженість роботи співробітникам місцевої ради Сміли було виплачено 10 млн грн. Таких же премій на всю соціально-культурну сферу було виділено 5 млн грн. У мене питання: чи ефективно використовуються кошти, які сьогодні направляє держава на місцевий рівень? Я вважаю, що ні», - зазначив Зубко.

Нагадаємо, в Смілі через борги теплопостачальної компанії перед Нафтогазом України відсутнє теплопостачання, закриті 11 шкіл. 13 листопада жителі міста вийшли на мітинг до міської ради. 14 листопада вони пікетували Кабінет Міністрів України.

Згодом Олексій Цибко в ефірі телеканалу «Прямий» повідомив, що його не пустили на засідання Кабміну у середу.

«На сьогоднішній день це шантаж. Мене запросили на відкрите засідання Кабінету міністрів і коли побачили, що приїхала громада Сміли, коли почули мої радикальні виступи, мені анулювали пропуск і не пустили на засідання уряду», - розповів Цибко.

Мер заявив, що 86 мільйонів гривень «хочуть повісити на бюджет міста». «У нас бюджет міста 218 мільйонів. Як ми можемо розрахуватися з цим, якщо це приватна компанія, яка керувала цим і їхні рахунки були на Кіпрі», - розповів Цибко.

Раніше Смілянська міськрада ухвалила рішення про запровадження надзвичайного стану в місті. Місцева влада покладає провину на компанію «Енергоінвест», яка має борги перед постачальниками газу.

Проблеми виникли 2 роки тому – після розірвання договору з приватною компанією «Смілаенергоінвест», яка постачала тепло містянам 8 років. Все майно передали комунальному підприємству. У «Нафтогазі» причиною відсутності опалення у Смілі назвали «бездіяльність органів місцевого самоврядування та тепло постачальника».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Реаліст Показати IP 15 Листопада 2018 10:43
Бардак в усій країні, а вони мера винуватим роблять......
Правда Показати IP 15 Листопада 2018 12:03
А хто власник у Смілі "Енергоінвету",вірніше кінцевий бенефеціар?І все стане на свої місця.Хоча думаю люди і так знають.До речі це чекає і третина Луцька, з котелнею на Карбишева.Там борги ростуть,а ще не було холодів...
Коза до Правда Показати IP 15 Листопада 2018 16:08
Індивідуальне опалення або домові котельні у власності наприклад ОСББ, а то немає з кого і питати. Як нахаляву отримати майно громади - то перші, як платити по рахунках, то громада винна.
Анонім Показати IP 15 Листопада 2018 12:32
Мороз прийде, порядок наведе. Не той Мороз шо в Раді був. А вот цікаво шо буде через пару років коли газ ще 2 рази заплановано подорожчає, субсидії знов поріжуть і рівень оплати за газ зменшиться.
Коза до Анонім Показати IP 15 Листопада 2018 16:11
А от цікаво якщо до того часу у всіх будуть лічильники газу, або частина населення відмовиться від газу, що ще придумають газопостачальники.
Українець Показати IP 15 Листопада 2018 18:01
Якби в роті росли гриби,то в ліс не потрібно ходити.Лічильники мають бути змонтовані у всіх до 2021 року(Закон України),але їм на це пл....вони хочуть і далі дурити цих українців,які легко дуряться,на жаль,бо дуже скупі і це правда...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus