USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Напередодні епідемії грипу на Волині: як вберегтися від зараження

25 Жовтня 2017 14:22
Перелік простих та дієвих засобів профілактики грипу та ГРВІ навели волинські медики.

Про це йшлося під час прес-конференцію на тему «Стан захворюваності на грип та ГРЗ в області» в колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації 25 жовтня у Луцьку.

Як розповів заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги №1» Володимир Лотвін, ГРВІ та грип передаються повітряно-крапельним шляхом та вражають органи дихання. Антитіла у крові людини є лише тоді, коли вона вже перехворіла вірусом, або зробила щеплення. Він відзначив, що щеплення захищає організм від вірусу грипу, але не захищає від гострих респіраторних вірусних інфекцій. Загалом, щеплення від грипу та інших захворювань, на жаль, непопулярні серед населення, хоча лише щеплення ефективно захищає від грипу.

Основні профілактичні заходи, з його слів – не ходити у місця з масовим скупченням людей в епідемічний період, замість зайвої поїздки громадським транспортом корисніше для здоров’я пройтися пішки. Щодо масок, він зазначив, що це не панацея – її краще носити хворим, ніж здоровим. Маска не затримує вірус, але затримує крапельки слини, що особливо багаті вірусами. Здоровій людині маска не потрібна, стверджує медик, і коли під час пандемічного грипу декілька років тому деякі люди у морозну погоду на вулиці ходили у масках, спостерігати це було дивно, адже це нонсенс – краще дихати свіжим повітрям.

Не менш значним джерелом вірусу є руки хворого, який торкається під час хвороби обличчя. Тому важливо ретельно мити руки, постійно носити з собою вологі серветки. Дітей варто вчити чихати не у долоню, а в лікоть, тому що тоді вірус менше розповсюджуватиметься через руки.

Вірусні частинки годинами зберігають активність у сухому, теплому та нерухомому повітрі, а в вологому та прохолодному рухомому повітрі миттєво руйнуються, тому це простий та миттєвий профілактичний засіб. Оптимальна температура повітря в приміщенні – 20 градусів за вологості 50-70%, обов’язкове часте та інтенсивне провітрювання приміщення, адже будь-яка система опалювання сушить повітря. Краще, на думку медиків, одягнутися тепліше, ніж вмикати додаткові засоби опалення приміщення.

Важливим моментом є стан слизових оболонок, які є захисним механізмом, де слиз формує своєрідний бар’єр для проникнення вірусу в організм. Коли повітря сухе, слизові оболонки пересихають і вірусу, відповідно, легше проникнути. Отже, варто зволожувати слизові оболонки.

Клінічними ознаками грипу є раптовий початок захворювання, швидке підвищення температури тіла до 38 градусів, загальна слабкість, біль у м’язах та суглобах, першіння у горлі та за грудиною, помірний нежить, головний біль, підвищена пітливість, сухий (іноді вологий) кашель, в окремих випадках – блювота, пронос.

Якщо у вас симптоми грипу, лікарі радять не йти у людні місця чи на роботу, викликати лікаря додому, не контактувати з іншими членами родини, при кашлі прикривати рот і ніс одноразовою серветкою, яку потрібно викинути після використання. Також медики рекомендують пити теплі напої у великій кількості – чай з лимоном, калиною, малиною, чорною смородиною, чорницею, медом. Також не варто займатися самолікуванням чи приймати антибактеріальні препарати, які неефективні при грипі.

Фахівці наголошують, що вартість вакцини проти грипу становить 179 гривень, у той час, коли лікування неускладненої форми грипу – 800-1000 гривень. Тому доцільно заздалегідь вакцинуватися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus